4,7/5
Trustpilot 47.460 reviews

Alles wat je moet weten over Android 12

Nieuwe ontwikkelingen

Meer, sneller, beter: Android 12, het nieuwste besturingssysteem van Google, werd afgelopen februari beschikbaar gemaakt voor softwareontwikkelaars. En 11 is pas net uit! Hoewel de officiële Android 12 releasedatum voor consumenten waarschijnlijk nog even op zich laat wachten, houden we je hier vast de hoogte van alle spiksplinternieuwe functies.

Meer (kleuren)thema’s

Volgens 9to5Google, een belangrijke nieuwswebsite over Google, wordt er op dit moment gewerkt aan een veel uitgebreidere themafunctie in Android 12. Hierbij kun je volgens de website niet alleen icoontjes of achtergronden veranderen, maar ook een primaire en secundaire kleur instellen, die vervolgens op verschillende plekken en menu’s worden doorgetrokken. Met een beetje geluk heb je straks dus veel meer eenheid in het software-uiterlijk van je smartphone. De kleuren waaruit je kunt kiezen zullen waarschijnlijk per toestel verschillen, maar het lijkt er niet op dat we zelf specifieke kleuren of patronen kunnen instellen. Ook extra’s thema’s downloaden lijkt (nog) niet mogelijk.

Snellere updates

Updates zijn bij Android vaak een probleem, omdat er veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Volgens sommige bronnen, waaronder XDA Developers, is Google stiekem aan de techniek van het updateprogramma aan het sleutelen. Hierdoor kunnen belangrijke systeemupdates in de Play Store worden uitgebracht en hoeft Google niet te wachten op andere partijen, zoals de fabrikant van jouw smartphone. Het wordt, aldus XDA Developers, voor fabrikanten misschien wel moeilijker om zich met softwareversies van ‘moeder Google’ en andere smartphonefabrikanten te onderscheiden. Als Google inderdaad belangrijke elementen kan aanpassen, zoals het uiterlijk van specifieke menu’s of knoppen, zullen de besturingssystemen van de verschillende Android-toestellen waarschijnlijk meer op elkaar gaan lijken.

Betere besturing

De besturing van je Android-smartphone zal een aantal handige updates krijgen. Een opvallende nieuwe feature van Android 12 is dat er audio aan de haptische feedback – je weet wel, die trillingen wanneer je iets indrukt of intikt – wordt toegevoegd. Bovendien is het trillingseffect bij gamen verbeterd. Dit betekent bijvoorbeeld dat wanneer je in een game met je voertuig over ruig terrein rijdt, je dat voelt én hoort!

Daarnaast wordt de gebarenbediening verbeterd, zodat vegen en tikken ook goed blijft werken als je bijvoorbeeld een film aan het kijken bent. Ook worden foto’s beter gecomprimeerd, zodat je ze sneller kunt versturen (zonder kwaliteit te verliezen!). En split-screen krijgt een nieuwe functie die ‘app pairs’ (‘App paren’) gaat heten, waarmee je smartphone twee schermen voortaan als één activiteit groepeert. Zo kun je dus heel makkelijk twee apps op één scherm starten en haal je alles uit je display – hoe breed of smal die ook is.

Meer tips

Wil je meer lezen over je smartphone? Kijk dan eens bij de andere tips en tricks op Mobiel.nl. Bijvoorbeeld over hoe je je schermtijd controleert en instelt. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Dan krijg je handige artikelen direct in je mailbox.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 13-04-2021