4,7/5
Trustpilot 48.209 reviews

iOS 13 voor de iPhone: alles wat je moet weten

Slimme tips

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone die op 19 september 2019 is uitgebracht. Zoals je wellicht weet brengt Apple doorlopend updates uit die de prestaties en de veiligheid van je iPhone vergroten. Maar één keer per jaar is het tijd voor een grote software-update, die nieuwe functionaliteiten aan je iPhone toevoegt. Of het nu om een gloednieuwe of om een al wat oudere smartphone gaat, je iPhone is met zo’n nieuw besturingssysteem weer helemaal bij de tijd. Laten we eens kijken wat iOS 13 voor nieuws naar je iPhone brengt.

iOS 13 is dus een dergelijke grote update. Je kunt rekenen op veel nieuwe functies zoals het veegtoetsenbord, verbeteringen in Foto’s en Herinneringen en zelfs een compleet nieuwe ‘donkere modus’.

Welke apparaten ondersteunen iOS 13?

Bij veel grote updates van Apple vallen de oudste apparaten buiten de boot. Deze iDevices zijn vaak al enkele jaren geleden uitgebracht en worden nu niet meer ondersteund door de laatste software-update. Uiteraard kun je de apparaten wel blijven gebruiken met de oudere software. Bij iOS 12 konden alle oude apparaten nog mee, maar nu is dat niet meer het geval.

In 2019 krijgen de iPhone 5s, de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus geen update meer. De volgende toestellen - van nieuw naar ‘oud’ - kun je wel updaten naar iOS 13:

De nieuwste modellen van Apple, de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max worden standaard geleverd met iOS 13.

Let op: het kan zijn dat je met oudere toestellen niet van alle nieuwe functies in iOS 13 kunt profiteren, omdat ze dat hardwarematig niet aankunnen.

1. Dark Mode

Een van de grootste wensen van gebruikers was een Dark Mode of ‘donkere modus’. Je scherm, instellingen en alle standaard-apps zijn dan in zwarte en donkergrijze kleuren uitgevoerd, wat een lagere belasting voor je ogen onder beperkte lichtomstandigheden betekent. Nadat eerder al de Mac over een donkere modus kon beschikken, is het met iOS 13 de beurt aan de iPhone.

De Dark Mode is ook een van de opvallendste visuele wijzigingen aan het nieuwe besturingssysteem. Je kunt de donkere modus inschakelen via het bedieningspaneel, door lang op de regelaar voor de helderheid te drukken en dan linksonder voor donkere modus te kiezen.

Om snel over te kunnen schakelen naar donkere modus kun je deze als knop aan het bedieningspaneel toevoegen. Uiteraard kun je de donkere modus ook via het instellingen-menu inschakelen. In de instellingen kun je er voor kiezen om de donkere weergave automatisch bij zonsondergang of op een vaste tijd in te laten schakelen.

2. Snelheid

In deze iOS-versie is een flinke sprong in snelheid gemaakt, zodat ook oudere iPhones vlotter en met minder haperingen reageren. Downloads van apps en updates van apps zijn verder verkleind, zodat je ze sneller binnenhaalt. Ook starten apps in iOS 13 sneller op. Je iPhone voelt weer als nieuw aan!

3. Volumeregelaar

Het lijkt een triviale update, maar het icoon voor het volume van je iPhone is een van de dingen die je het vaakst op je scherm ziet. En gebruikers vroegen al langer om een andere weergave van het grote volume-vlak in het midden van het scherm dat Apple tot nu toe op iPhones gebruikte. De nieuwe volumeregelaar verschijnt bij het bedienen van de volumeknoppen subtiel aan de zijkant van het scherm, zodat hij niet in de weg zit als je net een filmpje wilt gaan bekijken.

4. Bestanden-app

Een jaar of 2 geleden kwam Apple met de langverwachte filemanager voor iOS, maar er viel nog veel aan te verbeteren voordat hij kon tippen aan de Finder-app voor de Mac. Nu is er dan een compleet vernieuwde Bestanden-app die je laat zien welke bestanden je op je apparaat en in de cloud hebt opgeslagen. Vooral voor de iPad in iPadOS 13 is de Bestanden-app belangrijk om er beter mee te kunnen werken.

5. Sign in with Apple

Apple heeft zich altijd sterk gemaakt om de privacy van zijn gebruikers te beschermen. De nieuwe functie ‘Sign in with Apple’ moet je in dit licht zien. Het is een alternatief voor de sociale login-buttons die je op veel websites ziet: inloggen met Facebook of inloggen met Google.

Het nadeel van inloggen via een sociaal platform is dat je informatie deelt die je mogelijk niet wilt delen. Zoals je locatie of je e-mailadres. Met ‘Sign in with Apple’ log je anoniemer in en krijg je te zien wat voor persoonlijke info de website van je wil hebben. Ook kan deze functie een tijdelijk mailadres voor je opgeven dat berichten vervolgens naar je echte mail doorstuurt.

6. Siri-verbeteringen

Ook Siri, je trouwe virtuele assistent op de iPhone, is op cursus geweest en spreekt zijn (of haar) antwoorden nu natuurlijker uit (in het Engels). Ook kan Siri nu inkomende berichten voorlezen, zodat je niet op je scherm hoeft te kijken. Ontwikkelaars van apps en online diensten hebben de mogelijkheid om Apples assistent in hun aanbod te integreren.

7. QuickType en QuickPath

Ben je iemand die veel berichtjes typt op je iPhone? Dan ben je ongetwijfeld blij met het nieuwe QuickType-toetsenbord. Een functie die er al sinds iOS 8 was in het Engels, maar nu pas in het Nederlands. Met QuickType verschijnen woordsuggesties bij het intypen van enkele letters. Hoe vaker je op je iPhone typt, hoe beter het systeem wordt in het voorspellen van jouw teksten.

Tik simpelweg op het woord dat je wilde typen en het verschijnt meteen in je tekst. Vooral bij langere woorden kun je zo veel tijdswinst behalen. Handig is ook dat QuickType de spelling van namen van personen leert.

QuickPath is het nieuwe veegtoetsenbord. In plaats van tikken kun je ook over het toetsenbord vegen en zo woorden vormen. Het Nederlands wordt officieel nog niet ondersteund in de laatste versie van iOS 13, maar je kunt hier toch gebruik van maken door ook het Engelse virtuele toetsenbord toe te voegen.

8. Apple Kaarten

De concurrentie met Google Maps wordt nog steviger door de update voor de Kaarten-app. Als je naar iemand onderweg bent kun je nu live je aankomsttijd delen. Zo kan iemand die op je zit te wachten zien wanneer je er bent.

In 2020 krijgt Apple Kaarten de beschikking over compleet bijgewerkte kaarten. Nu is er al wel Look Around, een soort Google StreetView van Apple. De beelden zijn recent en dus heel scherp, maar vooralsnog beperkt tot locaties in de Verenigde Staten.

9. Foto-app

De Foto-app is voor veel iPhone-eigenaren een van de meestgebruikte functies. Logisch dat er flink wat wensen waren, waar Apple in iOS 13 voor een groot deel aan tegemoetkomt. Je albums zijn niet langer in momenten, maar in weergaven voor dagen, maanden en jaren ingedeeld.

Er zijn ook nieuwe mogelijkheden om je foto’s te bewerken (zodat je minder apps van derden nodig hebt), je kunt makkelijker in- en uitzoomen en je kunt gemaakte foto’s eenvoudiger terugvinden via de slimme kunstmatige intelligentie van de app. Daarnaast laat Foto’s je jouw beste foto’s per dag, maand en jaar zien.

Overige iOS 13-verbeteringen

Dit waren de belangrijkste verbeteringen en vernieuwingen in iOS 13, maar er zijn er natuurlijk (veel) meer. Zoals Audio Sharing, waarbij je andere iPhone-bezitters mee kunt laten luisteren met jouw muziek. Ook zijn er verbeteringen voor HomePod doorgevoerd, kun je makkelijker verbindingen maken met Wi-Fi en Bluetooth, heb je ondersteuning voor controllers van de Xbox One en de PS4 en zijn er meer mogelijkheden voor het opmaken van tekst in e-mails.

Kortom: iOS 13 is met recht de grootste update aan het besturingssysteem van de iPhone sinds jaren.

Heb jij jouw iPhone al geüpdatet naar iOS 13?

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 04-11-2019