4,6/5
Trustpilot 50.091 reviews

Contactloos betalen via NFC: gebruik en ervaringen

Onderzoek

Al sinds 2015 is het mogelijk om met een Android-smartphone in winkels te betalen via NFC. Sinds juni 2019 is het ook mogelijk om met een iPhone te betalen door deze tegen het pinautomaat te houden. Dit wordt ook wel mobiel pinnen genoemd. Contactloos betalen lijkt de nieuwe norm te worden. Wij waren benieuwd naar het gebruik en de ervaringen onze klanten met betalen via de smartphone. Daarom gingen we op onderzoek uit.

Contactloos betalen in winkels met NFC

Hoewel steeds meer mensen hun pinpas verruilen voor hun telefoon bij de kassa, pakken de meesten toch nog hun pinpas uit de portemonnee. 60% van de respondenten geeft aan nooit betalingen met NFC via de telefoon te doen in fysieke winkels. 22,5% doet dit af en toe en 17,5% altijd als het mogelijk is.

Waarom contactloos betalen met telefoon?

Mensen die kiezen voor contactloos betalen geven als redenen dat ze het makkelijk vinden werken, het een leuke techniek vinden, hun telefoon graag optimaal benutten en liever zonder portemonnee de deur uit gaan.

Redenen om niet contactloos te betalen met de telefoon via NFC

De belangrijkste reden die men aangeeft om niet contactloos te betalen via hun telefoon is dat ze het nog nooit hebben overwogen. Ook veel mensen weten niet hoe het moet en een vijfde van de respondenten geeft aan dat zijn/haar telefoon óf bank nog geen NFC ondersteunt. Daarnaast vertrouwt nog lang niet iedereen deze manier van betalen. Andere genoemde argumenten zijn dat het niet fijn werkt, het te duur is omdat je al voor bankzaken betaalt en dat de telefoon daarvoor volgens hun niet is bedoeld.

Contactloos betalen met de telefoon in de toekomst

Hoewel de meesten nog liever hun vertrouwde pinpas tevoorschijn toveren aan de kassa, geven veel mensen wel aan er in de toekomst voor open te staan contactloos te betalen met de telefoon. Iets minder dan een derde denkt hier in de toekomst ook geen behoefte aan te hebben en 8,3% weet dit nog niet.

Mobiel bankieren app

Het overgrote deel van de ondervraagden maakt wél gebruik van de mobiel bankieren app van zijn/haar bank. In totaal gebruikt maar liefst 87,5% een bankieren app op de telefoon. Waar deze voor wordt gebruikt? Het vaakst voor het bekijken van het banksaldo, maar ook het overboeken van geld en het betalen van webshopbestellingen. Ook het versturen of betalen van betaalverzoeken wordt massaal gedaan. Iets meer dan een derde van de respondenten maakt ook spaardoelen aan via de bankieren-app.

Versturen en betalen van betaalverzoeken

Bijna de helft betaalt wekelijks via een betaalverzoek op de smartphone een openstaand bedrag terug. Ook het zelf versturen van een betaalverzoek gebeurt veel. Een derde zegt dit zelfs wekelijks te doen.


Bijna alle telefoons hebben tegenwoordig een NFC tag-lezer om contactloos te betalen met je mobiel. Weten of jouw telefoon dit heeft of meer weten over NFC? Hier lees je meer.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 10/7/2019

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht