4,6/5
Trustpilot 50.091 reviews

De ins en outs van draadloos opladen

Slimme tips

Een steeds populairder alternatief op de welbekende kabels en opladers voor je telefoon is de draadloze oplader. Het grote voordeel: met een draadloze oplader heb je geen gedoe meer met kabeltjes die in de knoop raken. Hier kom je te weten hoe het precies werkt en waar je op moet letten.

Draadloos opladen

Draadloos opladen is een handige manier om je smartphone of een ander apparaat op te laden, zonder dat je deze hoeft te verbinden met een oplaadkabel. Zo voorkom je geknoei met snoertjes en stekkers en bovendien ziet het er een stuk minder rommelig uit in huis. Draadloos opladen is alleen mogelijk met smartphones die voorzien zijn van Qi-technologie. Steeds meer telefoons, ook goedkopere varianten, zijn voorzien van Qi-technologie.

Bekijk hier alle smartphones met Qi

Zo werkt het

De techniek achter draadloos opladen is elektromagnetische inductie. Als je je telefoon neerlegt op het laadstation gaan de spoelen van het toestel en de lader bewegen, wat een magnetisch veld opwekt. De bewegende elektronen zijn de elektriciteit die de batterij van je smartphone opladen. Het aansluiten van je telefoon op een kabel en het stopcontact is hierbij niet meer nodig. Het oplaadstation zelf verbind je wél aan een kabel die verbonden is aan het stopcontact.

Het juiste laadprofiel

Qi-technologie is universeel, je hebt dus niet per se een oplader van hetzelfde merk als je smartphone nodig. Wel is het belangrijk dat je smartphone en draadloze oplader hetzelfde laadprofiel hebben. Smartphonemerken hebben namelijk ieder hun eigen laadcapaciteit: een iPhone kan bijvoorbeeld maximaal 7,5 Watt aan, terwijl een Huawei tot 15 Watt aankan. De techniek die dit snelle laden mogelijk maakt heet het laadprofiel.

Als je lader niet het juiste laadprofiel heeft, gaat hij automatisch terug naar de standaardsnelheden. Dit kan gelukkig geen kwaad voor je toestel, maar het gevolg is dat je toestel een stuk minder snel oplaadt dan je gewend bent dankzij de snellaadfunctie van je toestel. Standaard opladen doe je meestal met 5 Watt. Heeft je toestel een snellaadfunctie, dan raden we je dus aan een draadloze oplader te kiezen met het juiste vermogen. Wel zo fijn als je toestel snel weer voorzien is van de nodige energie als je nog de deur uit moet.

Typen draadloze opladers

Smaken verschillen, dus of je een ronde of vierkante of ovale oplader mooier vindt zal voor iedereen verschillen. Wel is het goed om te weten dat er verschillende type draadloze opladers zijn. Zo zijn er staande laders die ideaal zijn om op je bureau te zetten. Ook zijn er horizontale modellen waar je je smartphone oplegt. Daarnaast zijn er zelfs opladers waarmee je meerdere toestellen tegelijk kunt opladen en kan je draadloze laders voor in de auto kopen.

→ Bekijk het volledige assortiment draadloze opladers.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 10/14/2019

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht