4,7/5
Trustpilot 48.257 reviews

Mobiel.nl test: de beste draadloze opladers voor Apple en Samsung

Slimme tips

Draadloze opladers winnen steeds meer aan populariteit onder smartphonegebruikers. Er verschijnen dan ook meer en meer varianten van draadloze opladers op de markt. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten? Wij hebben verschillende Qi-opladers uitvoerig getest en vergeleken, zodat jij zelf de slimste keuze kan maken. De resultaten vind je hier.

Wat is draadloos opladen?

Draadloos opladen is een handige manier om je smartphone of een ander apparaat op te laden zonder dat je deze hoeft te verbinden met een oplaadkabel. Zo voorkom je geknoei met snoertjes en stekkers en bovendien ziet het er een stuk minder rommelig uit in huis. Draadloos opladen is alleen mogelijk met smartphones die voorzien zijn van Qi-technologie (zie onderaan dit artikel).

De techniek achter draadloos opladen is elektromagnetische inductie. Als je je telefoon neerlegt op het laadstation gaan de spoelen van het toestel en de lader bewegen, wat een magnetisch veld opwekt. De bewegende elektronen zijn de elektriciteit die de batterij van je smartphone opladen. Het aansluiten van je telefoon op een kabel en het stopcontact is hierbij niet meer nodig. Het oplaadstation zelf verbind je wél aan een kabel die verbonden is aan het stopcontact.

Mobiel.nl test: 5 draadloze Qi-opladers

Om jou te helpen bij het kiezen van de juiste draadloze oplader, hebben we bij Mobiel.nl vijf verschillende Qi-laders van Mophie, Mobilize, Samsung en Belkin met elkaar vergeleken. We bestudeerden de opladers op verschillende punten, zoals oplaadsnelheid, benodigde kabels en adapters om de draadloze lader te verbinden en natuurlijk de prijs-kwaliteitsverhouding. Alle laders zijn getest met zowel een Samsung Galaxy S8 als een iPhone X.

1. Mobilize Qi Wireless Fast Charger Desktop

Het design van de desktoplader van Mobilize is zo ontworpen dat je je smartphone gemakkelijk rechtop in de lader zet. Dit ziet er niet alleen stijlvol uit, maar is ook erg praktisch voor op een bureau, kast of nachtkastje én als je hem tijdens het opladen wilt blijven bedienen. Voor deze Qi-lader met snellaadfunctie hoef je ten opzichte van andere laders op de markt niet al te veel geld te investeren. Voor slechts € 38,95 koop je hem bij Mobiel.nl.

De draadloze telefoonoplader van Mobilize is voorzien van fast charging. De Galaxy S8 is aanzienlijk sneller opgeladen dan de iPhone X. Binnen 2 uur en 15 minuten nadat de lege Galaxy S8 aan de oplader werd gelegd was hij vol. Bij de iPhone X was dit ruim een half uur later; namelijk binnen iets minder dan drie uur. Even snel je batterij een boost geven? Binnen grofweg een uur zijn beide telefoons weer voor de helft vol.

2. Mophie Charging Pad

Heb je een smartphone die snelladen ondersteunt? Dan is de Wireless Qi Charger van Mophie zeker het overwegen waard. De oplader is geschikt voor alle telefoons met Qi-technologie, maar vooral geoptimaliseerd voor iPhones. Dat blijkt ook uit onze testresultaten: tijdens de test was de Samsung Galaxy S8 binnen 1,5 uur voor de helft opgeladen, de iPhone X al binnen 1 uur en 10 minuten. Voor een volledig volle batterij moest je zo’n 3 uur en 15 minuten wachten met de S8, terwijl het bij de iPhone X al binnen een ruime 2,5 uur zo ver was.

De draadloze lader heeft een redelijk grote cirkel met antislip, waar je het toestel makkelijk oplegt. Doordat het design van de oplaadpad subtiel is zal hij niet snel de inrichting van je huis verstoren. De lader wordt geleverd met een oplaadkabel én adapter om hem op het stopcontact aan te sluiten. Leg je het toestel op de oplader? Dan brandt er een klein lampje aan de onderkant van de charging pad.

3. Mobilize Wireless Qi Fast Charger

De ronde oplader van Mobilize valt vooral op door zijn lage prijskaartje, die veruit het laagste is uit de serie geteste opladers. Voor een leuke prijs van maar € 24,95 heb je ‘m al in huis. De oplader is relatief klein en heeft een subtiel design. Omdat de oplaadpad relatief klein is, is het belangrijk om het toestel goed in het midden te leggen. Als hij een beetje scheef ligt, laadt hij namelijk niet op. Of het opladen is gestart, kan je zien aan het groene lampje aan de zijkant, dat blauw gaat branden als hij oplaadt. De Mobilize is geschikt voor snelladen, met een maximale input van 2000 mAh en een output van 1500 mAh. Wil je ‘m verbinden aan het stopcontact? Dan heb je nog wel een losse adapter nodig die je aansluit op de bijgeleverde micro-USB-kabel.

Bij onze test bleek de iPhone X binnen precies 3 uur voorzien te zijn van 100% batterij. De Galaxy S8 deed er een half uur langer over met de Mobilize-lader. In net iets minder dan 1,5 uur opladen kan je met een halfvolle batterij de deur uit. Kortom: een lader waarbij je enig geduld moet hebben tijdens het opladen, maar de lage prijs die je betaalt maakt een hoop goed.

4. Samsung Fast Charging Pad & Stand

Dat deze oplader van het merk Samsung is, is ook duidelijk terug te zien in het verschil in prestaties bij de twee geteste toestellen. Het opladen van de S8 loopt op rolletjes: na een ruim uur is de batterij weer halverwege, en na een kleine drie uur zit de batterij van het Samsung-toestel voor 100% vol. De oplader lijkt tegen te vallen bij het draadloos laden van de iPhone; volledig opladen duurt namelijk ruim 5 uur.

Aan het design van de oplader is veel aandacht besteed. Wel is de vormgeving wat opvallender en een kwestie van smaak. De Samsung-oplaadpad heeft een lederlook en is voorzien van antislipmateriaal waardoor je toestel goed blijft liggen of staan. Door de handige standfunctie kies je zelf hoe je het toestel positioneert. Tijdens het laden brandt er een klein blauw lampje. Bij een volle batterij wordt deze groen. Heb je nog geen passende kabel en adapter? Dan moeten deze los aangeschaft worden voordat je aan de slag kan. Een verlengstukje voor micro-usb naar usb-c wordt wel standaard meegeleverd.

5. Belkin Charging Pad

Het oplaadstation van Belkin heeft een iets opvallender en smaakgevoeliger design. Fijn is dat deze een iets groter oppervlak heeft dan bijvoorbeeld de Qi-laders van Mobilize en Mophie. Ook voor deze draadloze oplader is een losse adapter voor het stopcontact nodig. Je geduld wordt wel iets meer op de proef gesteld; de lader heeft namelijk geen fast charging. Vooral de Galaxy S8 had moeite met opladen en deed er 4,5 uur over om de telefoon van een volle batterij te voorzien. De iPhone X was duidelijk sneller, en binnen 3 uur en 15 minuten volledig opgeladen.

De Belkin-oplader is niet duur; met een prijs van € 35,95 hoef je niet al te diep in de buidel te tasten. Belangrijk om rekening mee te houden, is dat je een oplader moet aansluiten met minimaal 2.4A. Handig is het extra lange snoer dat bij je bestelling meegeleverd wordt. Tijdens het opladen brandt er een handig LED-lampje in de kleur groen. Zo weet je zeker dat het toestel goed op de lader ligt.

Conclusie

Alle draadloze telefoonopladers uit de test hebben hun eigen voor- en nadelen. Welke het meest geschikt is voor jou, hangt met name af van de telefoon die je gebruikt, je budget en wensen wat betreft de oplaadsnelheid. Heb je een iPhone, dan zal de lader Mophie een uitstekende keuze zijn, terwijl de draadloze lader van Samsung meer aan te raden is bij een Samsung-smartphone.

De twee Mobilize-opladers scoren beiden goed in de test en vallen vooral op door hun goede prijs-kwaliteitsverhouding. De lader van Belkin is niet de snelste, maar door zijn extra lange kabel en grotere oplaadpad met extra grip bijvoorbeeld weer ideaal geschikt voor het opladen vanaf je nachtkastje. Handig om rekening mee te houden: bij alle opladers -behalve die van Mophie- heb je een losse adapter nodig om de Qi-lader aan een stopcontact te verbinden. Fast charging werkt alleen met een oplader van minimaal 2.0 Ampère.

Smartphones met Qi-technologie

Je hebt natuurlijk niet veel aan een draadloze oplader als jouw smartphone geen Qi-technologie ondersteunt. Gelukkig is het bij steeds meer smartphones mogelijk om je telefoon zonder snoertje op te laden via een oplaadpad. Naast veel Samsung-toestellen, zoals de Galaxy S8 en S9, is het sinds kort ook mogelijk om de iPhone 8 en iPhone X van Apple draadloos op te laden. Merken als Apple, Samsung, Sony en LG hebben tot nu toe verschillende toestellen met Qi-technologie. Draadloos opladen wordt steeds vaker geïntegreerd in auto’s, meubels (bijvoorbeeld van Ikea) en openbare plekken, zoals de McDonalds. Het gebruik van een hoesje dat dikker is dan 3 mm, kan de werking van het draadloos opladen verstoren.

Zie jij het wel zitten om afscheid te nemen van je telefoonopladers met snoeren en kabels? Bekijk hieronder of jouw toestel geschikt is om draadloos op te laden.

Geschikte toestellen voor draadloos opladen

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 17-04-2018