4,7/5
Trustpilot 47.920 reviews

Huawei en Android: dit verandert er voor jou

Nieuwe ontwikkelingen

De laatste tijd is Huawei veel in het nieuws. Huawei wordt er namelijk door Amerika van beschuldigd betrokken te zijn bij Chinese spionage. De Amerikaanse overheid heeft als reactie hierop handelssancties opgelegd. Een flinke klap voor Huawei: dit zou namelijk kunnen betekenen dat Huawei geen gebruik meer kan maken van Android, het besturingssysteem van Google. Hier lees je alles over het handelsverbod.

Belangrijke update

President Trump en president Xi Jinping (China) hebben tijdens de G20-top, in het laatste weekend van juni, met elkaar om de tafel gezeten. Dat lijkt goed uit te hebben gepakt. Er zijn namelijk veel geruchten dat president Trump zijn besluit om handelssancties op te leggen terugdraait. Dit zou betekenen dat Google en andere Amerikaanse bedrijven vanaf nu weer zaken mogen doen met Huawei. Het lijkt bij een flinke waarschuwing van Trump te blijven. Huawei wil er zelf nog niets over kwijt en het nieuws is nog niet officieel bevestigd. We verwachten hier de komende weken meer duidelijkheid over te kunnen geven.


Dit verandert er voor bestaande Huawei-smartphones

Gebruik je momenteel een toestel van Huawei? Dan zal je geen last hebben van de wijzigingen. De maatregelen die worden genomen hebben namelijk geen invloed op bestaande modellen. Het bedrijf blijft beveiligsupdates en aftersales-service leveren. Daarnaast behoud je toegang tot de services van Google, zoals de Play Store, Google Maps en Gmail. Huawei geeft ook aan dat er gewoon twee jaar fabrieksgarantie op alle geproduceerde toestellen zit. Je kunt jouw Huawei dus zorgeloos blijven gebruiken.

Statement Huawei (juni 2019):

Dit verandert er voor toekomstige Huawei-smartphones

Huawei heeft 90 dagen uitstel gekregen voor de handelssancties. Vanaf augustus 2019 gaan deze officieel in. Als je voor die tijd een nieuwe Huawei koopt is, is je toestel gewoon voorzien van blijvende toegang tot Android en de nodige updates. Je kunt de smartphones dus blijven gebruiken zoals je eerder zou verwachten. Vanaf het moment dat de sancties ingaan, mag het bedrijf geen gebruik meer maken van Android in nieuwe smartphones.

Android Q

De meest populaire, huidige toestellen van Huawei zullen zeker toegang krijgen tot Android Q, geeft Huawei aan. Het gaat hierbij om de Huawei P30 Pro, Mate 20 Pro, Mate 20, P30 Lite, P Smart 2019, P Smart+ 2019, P Smart Z, P20 Pro, P20, Mate 10 Pro en Mate 20 Lite. De Mate 20 Pro is momenteel al onderdeel van het beta-ontwikkelingsprogramma van Android Q. Android Q is de nieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem en wordt de opvolger van Android 9.0 Pie.

Voorbereiding op alternatief besturingssysteem

Hoewel Huawei liever Android-smartphones blijft uitbrengen, heeft de Chinese fabrikant wel bevestigd dat zij druk bezig is met de uitrol van een alternatief besturingssysteem. Het zou gaan om een besturingssysteem met de naam ‘Hongmeng’. Mocht het nodig zijn, kan Huawei het alternatief binnen een paar maanden in gebruik nemen. Ondertussen onderneemt Huawei stappen om de sancties aan te vechten die door Amerika zijn opgelegd.

We houden je hier op de hoogte van het laatste nieuws rondom Huawei en Android.

Meer weten over de huidige situatie? Huawei houdt zelf een pagina bij waarop je antwoord krijgt op de belangrijkste vragen.

Bijgewerkt op 2-7-2019

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 20-06-2019