4,7/5
Trustpilot 49.583 reviews

De nieuwe functies van iOS 14

Aankondigingen & Geruchten

iOS 14 komt eraan! Het nieuwe besturingssysteem van Apple is officieel aangekondigd op WWDC 2020, het jaarlijkse ontwikkelaarscongres van de elektronicagigant. Apple iOS 14 is vanaf 16 september beschikbaar. Hier lees je alles over de belangrijkste nieuwe functies van dit slimme besturingssysteem.

Widgets op het thuisscherm

Een van de dingen waar je een iPhone aan herkent is de bonte verzameling iconische app-vierkantjes op het thuisscherm. Daar gaat binnenkort verandering in komen: straks kun je namelijk ook het weer, je agenda en allerlei andere handige widgets direct op het homescreen plaatsen. Heb je veel apps? Dan kun je ze in de nieuwe App Library combineren tot er een duidelijk overzicht ontstaat. Opgeruimd staat netjes!

PIP-weergave van video’s

Veeg je over je beginscherm, dan gaat de video die je aan het afspelen bent automatisch in de beeld-in-beeldweergave (ook wel picture-in-picture of PIP). Het doet een beetje denken aan wanneer je aan het FaceTimen bent en je je eigen beeld verplaatst. Je kunt een video nu (in beeld) kleiner maken en verplaatsen.

Slimmere Siri

De voice assistent van Apple, Siri, wordt bij elke update een beetje slimmer. Met iOS 14 kan ze voortaan ook informatie(blokken) bovenop andere en eerder opgezochte informatie laten zien - vergelijkbaar met de ‘lagen’ bij de PIP-weergave van video’s. Ook kan ze straks audioberichten opnemen en versturen. Een andere handige functie is de Vertalen, die je lokaal (dus zonder internet!) kunt gebruiken. Spreek iets in en Siri vertaalt het direct naar de door jou gewenste taal.

Meer privacy

Privacy is een belangrijk thema bij iOS 14. Er zijn verschillende nieuwe functies die voor meer veiligheid voor je data moeten zorgen. De belangrijkste is dat de mogelijkheid voor (makers van) apps om je gebruikersdata op te vragen, bijvoorbeeld om je gerichtere (gepersonaliseerde) reclames te kunnen laten zien, straks optioneel (‘opt-in’) wordt. Je moet dus expliciet toestemming geven om deze data te delen, en dat zullen in de praktijk maar weinig gebruikers meer doen.

Handige functies

Ook de Kaarten-app van Apple wordt een beetje slimmer. Zo kun je straks trappen en andere hoogteverschillen zien. Handig als je op de fiets zit - dan weet je precies wanneer je extra hard moet trappen (of welke route je moet vermijden!). Ook oplaadpunten voor elektrische auto’s zijn straks zichtbaar. In de Berichten-app wordt het houden van overzicht straks een stuk makkelijker, in het bijzonder bij groepsgesprekken. Zo kun je berichten bovenaan vastpinnen en kun je in een groepschat sneller op specifieke berichten antwoorden.

Altijd op de hoogte over Apple, iPhone en iOS

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het Apple-nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij zorgen ervoor dat je het laatste nieuws rondom dit toestel zo snel mogelijk in je mailbox ontvangt.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 9/9/2020

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht