Dit zijn de 10 leukste podcasts van dit moment

Tips & Tricks

Podcasts. Je hoort werkelijk iedereen over deze populaire audio-uitzendingen. Niet gek, want ze zijn ideaal om te luisteren tijdens een wandeling, het koken of gewoon tijdens een avondje op de bank. En in deze tijden kan je natuurlijk wel wat extra vermaak gebruiken.

Welke podcasts de moeite waard zijn om te luisteren? Wij hebben de leukste Nederlandstalige podcasts van dit moment voor je verzameld. Van heftige waargebeurde verhalen tot ongedwongen gesprekken over mens en maatschappij.

1. Brand in het landhuis

Kan je je helemaal verliezen in waargebeurde verhalen? Dan kan je deze podcast over miljonair Ewald Margraff vast waarderen. De rijke man komt in 2003 om het leven door een brand op zijn landhuis. Na zijn dood verdwijnt zijn vermogen van 160 miljoen en zijn kunstcollectie van 500 schilderijen op mysterieuze wijze. Is het vuur aangestoken? Podcastmaker Simon Heijmans neemt het fascinerende mysterie na 15 jaar onder de loep.

Luister Brand in het landhuis

2. Toen was ik 12

Deze podcast van kinderwetenschapsprogramma Willem Wever is geschikt om met het hele gezin te beluisteren. Volwassenen die op 12-jarige leeftijd onderdeel zijn geweest van een grote gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis doen hun verhaal. Het zijn niet de lichtste onderwerpen, maar wél spannende verhalen waarvan je op het puntje van je stoel zit. Op de flat waar Pamela met een vriendinnetje had afgesproken stortte een vliegtuig neer, in de buurt van huis van Raya ontplofte een vuurwerkfabriek en tijdens een kringgesprek in de klas van Geert kwam een Molukker met een geweer binnen.

Luister Toen was ik 12

3. Datevermaak

In de tweewekelijkse podcast Datevermaak bespreken drie vrijgezelle vrienden Timo, Lieke en Lisa hun dateleven. Steeds gaat één van de drie op date met een match uit een dating-app. Tijdens, voor en na de date worden spraakmemo’s opgenomen, waardoor je de spanning thuis kunt voelen. Tijdens de nabespreking wordt de date uitvoerig besproken. Veel herkenbare datemomenten komen aan bod, zoals het ongemakkelijke moment dat de rekening betaald moet worden. Een aanrader als je altijd smult van spannende dateverhalen.

Luister Datevermaak

4. Man, man, man de podcast

In deze podcasts van radiomakers Domien, Chris en Bas wordt iedere week een ander thema besproken, vaak uit de categorie lifestyle en maatschappij. Ze onderzoeken hierbij hoe mannelijk ze eigenlijk zijn. Onderwerpen als Geld, vriendschap, drugsgebruik, angsten en seks passeren de revue. Dit levert bijzondere en eerlijke momenten op. De drie radiomakers sleepten bij de Online Radio Awards de prijs voor favoriete podcast in de wacht. De podcast is inmiddels zo succesvol dat ze in de theaters door het hele land staan, zodat je de podcast ook live kunt meemaken.

Luister Man, man, man de podcast

5. Daders

Daders, een serie van zes afleveringen, gaat over gruwelijke daden. Cas de Jong van EenVandaag gaat het gesprek aan met beruchte moordenaars, ex-TBS’ers en andere criminelen. Hoe heeft het zover kunnen komen? En hebben ze spijt van hun afschuwelijke daden? De presentator duikt in het brein van mensen die tot het ergste in staat bleken te zijn. Hoor onder meer de verhalen van Gerrit die 18 jaar in de gevangenis doorbracht, Wesley die op 16-jarige leeftijd twee mensen vermoordde en Joop, voormalig kopstuk bij een drugsmaffia.

Luister Daders

6. Mattie & Marieke podcast

Wie heeft er drie maanden zijn haren niet gewassen? Wie is zaaddonor en wie heeft voor het hooggerechtshof moeten verschijnen?Iedere twee weken maken Mattie en Marieke, DJ’s bij Radiozender Q-music, een speciale podcastuitzending. Samen met nieuwslezer Anne-Marie, Tom van de Intercom en Joe de stagiair halen ze in iedere aflevering geheimen uit de doofpot. Kennen ze elkaar goed genoeg om te weten van wie het geheim is? Reken op hilarische onthullingen.

Luister Mattie & Marieke podcast

7. Boeken FM

Kan je in deze tijden wel wat inspiratie gebruiken voor een goed boek? In de podcast Boeken FM bespreken recensent Joost de Vries, dichter en recensent Ellen Deckwitz en boekhandelaar Bob Kappen boeken die de moeite waard zijn. Om en om introduceren ze een actueel of goed boek. Ze geven ongezouten meningen, lezen passages voor die hen aanspreken en vatten samen. Tussen de bespreking door worden er ingestuurde vragen beantwoord, zoals ‘Is er een roman waar jullie hardop om hebben gehuild?’ De podcast van ruim driekwartier wordt afgesloten met een eindcijfer en antwoord op de vraag of ze het boek aan hun moeders zouden aanraden.

Luister Boeken FM

8. De Dag

Schiet het lezen van de krant of kijken van het journaal er bijna iedere dag bij in? Geef deze podcast van NPO Radio 1 eens een kans. Met De Dag heb je iedere dag de gelegenheid om naar het laatste nieuws te luisteren in slechts 20 minuten. Rond het middaguur komt de podcast online. Het is een perfecte samenvatting van het belangrijkste nieuws na een lange werkdag of tijdens de lunch. Zo ben je meteen weer op de hoogte.

Luister De Dag

9. Echt gebeurd

Krijg je geen genoeg van waargebeurde verhalen? Op een klein podium in Toomler worden iedere week mooie, grappige en bijzondere verhalen gedeeld over iets dat de verteller zelf heeft meegemaakt. Van een vrouw die moest vluchten uit Iran tot een jongen die tegen zijn wil in hoog op de lijst van een politieke partij terecht kwam. Ook leest er maandelijks iemand voor uit zijn/haar puberdagboek. Luister ook eens naar de echte, grappige en ontroerende verhalen in de podcast ‘Echt gebeurd’.

Luister Echt gebeurd

10. 30 Minuten Rauw

Radio-dj en kunstenaar Ruud de Wild vraagt zijn gasten in 30 minuten het hemd van het lijf. Hij zet een wekker op stipt 30 minuten en durft pittige vragen te stellen om zo tot een ongecensureerd gesprek te komen. Voor zijn podcast sprak hij al met tal van bekende Nederlanders, onder wie Bram Moszkowicz, Humberto Tan, Marco Borsato en Monica Geuze. Luister mee naar 30 Minuten Rauw en kom op een leuke manier meer te weten over bijzondere personen.

Luister 30 Minuten Rauw

Nog meer podcasttips

Heb je bovenstaande podcasts uitgespeeld en kan je nog wel wat leuke podcasttips gebruiken? De luistervinken van Mobiel.nl luisteren ook fanatiek en geven je graag nog meer waanzinnige podcasttips!

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 15-04-2020