Geruchten nieuwe Huawei P40 - opvolger van de P30

Aankondigingen & Geruchten

De geruchtenstroom over de opvolger van de populaire Huawei P30 neemt toe. Volgens diverse bronnen op internet zou een introductie van de Huawei P40 - de naam die het meest voor de hand ligt - aan het begin van 2020 moeten plaatsvinden. Laten we eens even kijken naar de verschillende geruchten over het aankomende topmodel van Huawei.

Verwachte naam toestel

Hoe gaat de opvolger van de P30 heten? Eigenlijk gaat iedereen ervan uit dat de naam voor het nieuwe vlaggenschip van Huawei de Huawei P40 zal zijn. Dat ligt helemaal in de lijn der verwachtingen, na de P10, de P20 en de P30. Of dit het geval zal zijn, moet nog blijken.

Naar de nieuwe Huawei wordt reikhalzend uitgekeken, omdat de Huawei P30 Pro een van de beste smartphones van dit moment is. Niet alleen is het scherm indrukwekkend en zijn de prestaties haast ongeëvenaard, ook staat de Huawei P30 Pro op nummer één in onze lijst met de beste camera-smartphones van 2019.

Besturingssysteem

Een complicerende factor om Huawei’s nieuwste toestel wereldwijd op de markt te brengen is het handelsverbod dat de regering-Trump voor Chinese bedrijven heeft ingesteld voor nieuwe smartphones. Hierdoor is het nog niet zeker of het mogelijk wordt om Google-software op de nieuwe Huawei te installeren.

Het is ook een mogelijkheid dat Huawei voor dit toestel naar een geheel eigen besturingssysteem overstapt, het zogenoemde HarmonyOS dat afgelopen zomer werd aangekondigd. Toch lijkt de kans het grootst dat er Android 10 op de toestellen komt met daaroverheen de eigen EMUI 10-schil. CEO Richard Yu zou dit namelijk aan FrAndroid hebben laten weten.

Aantal versies toestel

Net als de P30 zal het nieuwe toestel een ‘gewone’ versie en een Pro-versie krijgen: de Huawei P40 en de Huawei P40 Pro. De Pro-versie is dan weer een maatje groter en heeft nog krachtigere specificaties.

Design van de nieuwe Huawei

Wat het overall-design van de nieuwe Huawei betreft, verwachten we geen heel grote wijzigingen. De huidige P30 is een van de meest gestroomlijnde en verfijnde smartphones op de markt. Hij ziet er zo goed uit dat het model nog makkelijk een tijdje mee kan.

Eerder zijn kleine designwijzingen rond de camera’s van de smartphone te verwachten. Mogelijk is ook dat de fabrikant de hoeken van het model enigszins wijzigt. Er zijn renders gelekt van de nieuwe Huawei-toestellen. Wat vooral opvalt is de grote cameraset achterop.

Bron: OnLeaks

Scherm: méér dan Full HD

Als de Huawei P40 (Pro) uitkomt zitten we dus al even in 2020. Dit magische klinkende jaar zullen we terug moeten zien in de kwaliteit van het scherm. Waar de Huawei P30 en de P30 Pro een Full HD-scherm hebben, zal de Huawei P40 Pro minimaal een 2K-scherm (1152x2048 pixels) moeten hebben, misschien gaat Huawei zelfs naar Quad HD.

Mogelijk wel 5 camera’s

Uiteraard zijn de verwachtingen over de camera’s op de nieuwe Huawei P40 hooggespannen. Ook dit toestel zal weer minimaal 4 camera’s gaan tellen. Een triple-camera met een minimaal 40 MP-hoofdcamera, een groothoeklens en telelens aan de achterzijde en een selfiecam van minimaal 32 MP aan de voorzijde. Dit schrijft Ming-Chi Kuo, doorgaans betrouwbare telecominsider.

Maar het zou ook zomaar kunnen dat Huawei kiest voor 5 camera’s die de foto’s die je met deze smartphone maakt naar een nóg hoger plan tillen. Tenslotte heeft het Chinese merk een reputatie hoog te houden als het op fotografie aankomt.

Processor, snelheid, geheugen

Huawei maakt z’n eigen chipset. Het ligt daarom voor de hand dat de Huawei P40 de nieuwe Kirin 990-chip krijgt, bekend van de Huawei Mate 30, die op dit moment niet in Nederland verkrijgbaar is.

De verwachtingis dat in ieder geval de Pro-variant 5G-ondersteuning biedt. De chip is hier sowieso op voorbereid. Dat zou goed nieuws zijn, want vanaf de zomer van 2020 wordt 5G ook in Nederland uitgerold.

Het werkgeheugen van de P30 (Pro) is 6 GB. We verwachten dat het werkgeheugen van de P40 minimaal 8 GB zal bedragen, misschien wel 10 GB of meer. In combinatie met een opslagruimte van minimaal 128 GB en de mogelijkheid om dit via micro-SD uit te breiden, kun je een supersnelle smartphone met veel ruimte voor data, foto’s en video’s verwachten.

Batterij

Om al dit geweld mogelijk te maken is een accu nodig van minimaal 4.500 mAh. Bij normaal gebruik zal je nieuwe smartphone van Huawei 2 dagen mee kunnen voordat je ‘m weer aan de lader moet leggen.

Verder verwachten we supersnel snelladen bij dit toestel. Waarschijnlijk zul je de P40 net als de Huawei Mate 30 met 40 tot 45 Watt bedraad kunnen opladen, waardoor je je smartphone in een halfuurtje helemaal op kunt laden. Er wordt ook gesproken over draadloos opladen met een vermogen van 25 Watt.

Releasedatum

En dan de hamvraag: wanneer komt de Huawei P40 (of onder welke naam de opvolger van de P30 dan ook wordt gepresenteerd) op de markt? De voorgangers van de Huawei P30 werden in maart 2019 onthuld, dus een release rond dezelfde tijd in 2020 ligt voor de hand.

Richard Yo, CEO van Huawei, heeft aan FrAndroid al laten weten dat de P40-lijn eind maart 2020 gepresenteerd zal worden. Of alles uit gaat komen en op welke manier precies, zullen we in de komende weken en maanden moeten zien. We wachten in spanning af.

Kijk jij ook al zo uit naar de nieuwe Huawei? Of kun je voorlopig nog wel even vooruit met de Huawei P30?

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 07-01-2020