4,7/5
Trustpilot 49.069 reviews

Deze nieuwe smartphonefeatures verwachten we in 2019

Nieuwe ontwikkelingen

Ieder jaar experimenteren de grote elektronicafabrikanten met nieuwe innovaties om de concurrent voor te blijven. Ook het afgelopen jaar hebben ze niet stilgezeten; er staan weer indrukwekkende ontwikkelingen klaar die we het komende jaar op de markt verwachten. Wij zetten 6 verwachte smartphone-ontwikkelingen van 2019 voor je op een rij.

1. Opvouwbare smartphones

Tot nu toe was het nog geen van de grote smartphonemerken gelukt een succesvol opvouwbaar toestel op de markt te brengen. Maar er is goed nieuws: de eerste smartphone met opvouwbaar scherm lijkt er in 2019 toch écht aan te komen. Het Zuid-Koreaanse Samsung lichtte in november 2018 al een tipje van de sluier op over het nieuwe toestel dat naar verwachting binnen een paar maanden uitkomt. Het scherm, dat je openklapt als een boek, heeft twee standen. Dicht is het een smartphone met 4,58 inch. Doe je hem open? Dan heeft het een tabletformaat, met een grootte van 7.3 inch.

Niet alleen Samsung, maar ook andere smartphonefabrikanten zijn druk bezig met de ontwikkeling van opvouwbare telefoons. Volgens geruchten presenteert LG tijdens de CES (elektronicabeurs in januari) zijn eerste opvouwbare telefoon. Wij zijn benieuwd van welke merken we er nog meer één kunnen verwachten komend jaar.

2. 5G internet

De overgang van 4G naar 5G (5e generatie mobiele netwerk) komt dichterbij. 2019 wordt hét jaar dat de eerste smartphones met 5G te koop zijn. 5G internet heeft veel potentie als het om snelheden gaat. Het kan zelfs doorgroeien naar 10 gigabit per seconde. Dat betekent dat het tientallen keren sneller is dan het huidige netwerk. Dit zou betekenen dat je in een paar seconden een hele film kan downloaden. In Nederland moeten we nog iets langer geduld hebben voor we van 5G kunnen genieten. Het streven van de EU is dat de eerste 5G netwerken vanaf 2020 uitgerold worden. Meer weten over 5G? In ons artikel over het 5G netwerk in Nederland lees je meer.

3. Drievoudige camerasensor

Twee cameralenzen en sensoren aan de achterkant, een groothoeklens én een lange afstandslens. Een indrukwekkende cameraset waar we niet meer van opkijken. Niet gek dus dat consumenten steeds vaker hun telefoon uitzoeken op de kwaliteit van de camera’s die op het toestel te vinden zijn. Ook in 2019 verwachten we weer mooie verbeteringen van de cameratechnologie.

Veel fabrikanten zullen bij high-end modellen zelfs de sprong maken naar een driedubbele camerasensor. Zo’n extra sensor zorgt ervoor dat foto’s bij weinig licht mooier worden. Een andere verbetering die wij verwachten is extra beeldstabilisatie in de camera, waardoor de kans op een bewogen foto een stuk kleiner wordt.

4. Vingerafdrukscanner onder het scherm

Eind 2018 kwamen de allereerste smartphones uit met een vingerafdrukscanner ónder het scherm. De Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 6T trapten hiermee af. De verwachting is dat in 2019 veel meer smartphones zullen volgen met zo’n verstopte vingerafdrukscanner onder het display. Hier zullen ook ultrasone scanners tussen zitten, die een verfijnde 3D-afbeelding maken van je vinger.

5. Volledig waterbestendige smartphones

De tijd dat je smartphone zelfs van een paar regendruppels het loodje legde hebben we gelukkig al even achter ons gelaten. De afgelopen jaren hebben veel fabrikanten zelfs enorme verbeteringen doorgevoerd op het gebied van waterdichtheid. In 2019 zullen veel toestellen nog een stap vooruit zetten als het om de bescherming tegen waterschade gaat. Veel toestellen hebben nu een beperkte waterdichtheid die alleen beschermt bij een korte blootstelling aan water. Er wordt hard gewerkt om de telefoons volledig waterdicht te maken. Vooral het behouden van een functionele oplaadpoort, luidspreker en microfoon in combinatie met een volledige waterbestendigheid is een uitdaging waarmee veel smartphonefabrikanten zich bezighouden.

6. Meer opslagruimte en werkgeheugen

Reken maar dat de grote smartphonefabrikanten komend jaar niet meer met een opslaggeheugen van ‘maar’ 16 GB aan hoeven te komen in hun vlaggenschepen. Sterker nog: dit jaar is het gebruikelijke aantal GB’s al verschoven naar 128 GB. Er zijn zelfs meerdere smartphones op de markt gebracht met maar liefst 512 GB. We kunnen er daarom wel vanuit gaan dat de high end-toestellen van 2019 niet meer wegkomen met minder opslagruimte dan 128 GB.

Hetzelfde geldt voor het werkgeheugen. Waar we een paar jaar geleden nog onder de indruk waren van een chipset met 2 GB werkgeheugen, zijn de chipsets van vandaag nog een stuk krachtiger. In het afgelopen jaar zijn er zelfs meerdere smartphones gelanceerd met een werkgeheugen van 8 GB. En dit lijkt nog niet het einde van de groei in werkgeheugen, want voor 2019 staat de Mi Mix 3 van Xiaomi al paraat met een werkgeheugen van 10 GB. Reken maar dat er komend jaar veel smartphones zullen volgen met een werkgeheugen van 10 GB of zelfs nóg meer.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 1/3/2019