4,7/5
Trustpilot 45.832 reviews

Wat kunnen we verwachten van Android 11?

Slimme tips

Onlangs werd Android 11, het nieuwste besturingssysteem van Google, beschikbaar gemaakt voor softwareontwikkelaars. De Android 11 releasedatum voor consumenten is waarschijnlijk pas halverwege 2020. Ben je nu al nieuwsgierig? Hier vind je vast een sneak peek van de belangrijkste functies van Android 11!

Betere berichtgeving

De meest in het oog springende verbetering van de berichtgeving in Android 11 is het gebruik van de spraak- of chatbubbels. Je kent ze misschien al van Facebook Messenger, die deze slimme feature jaren geleden al voor Android introduceerde. In deze bubbels zie je delen van je gesprekken - werkt ook met WhatsApp! - en je kunt de bubbels verplaatsen of openklappen om je conversatie te bekijken. De handigste functie is dat je direct in de spraakbubbel een antwoord terug kan typen, zonder dat je je scherm hoeft te ontgrendelen of van app hoeft te wisselen.

Ook de berichtgeving in het notificatiescherm is verbeterd. Een functie die dedicated conversation heet zorgt ervoor dat je gesprekken een andere kleur hebben dan je andere meldingen in je notificaties, waardoor chatmeldingen beter opvallen. Ook kun je vanuit je notificatiecentrum direct afbeeldingen versturen, zonder eerst van app te moeten wisselen.

Meer aandacht voor privacy

Als een app, bijvoorbeeld Google Maps, gebruik wil maken van privacygevoelige gegevens - zoals je locatie, microfoon of camera - moet je daar eerst nadrukkelijk toestemming voor geven. Terecht, want het uitwisselen van deze gevoelige informatie is niet niks. Het is wel heel hinderlijk als je deze melding te vaak krijgt, of juist niet vaak genoeg. Bijvoorbeeld als je Maps alleen toegang tot je locatie wil geven op het moment dat je onderweg bent. Met de nieuwe, slimme permissies in Android 11 kun je nu ook eenmalige (dus tijdelijk) toestemming geven: nadat je de app hebt afgesloten wordt de toestemming weer ingetrokken. Handig!

Privacy is sowieso een belangrijke pijler van Android 11. Dat is ook merkbaar in de manier waarop er binnen dit nieuwe besturingssysteem met apps wordt omgegaan. Met scoped storage - vrij vertaald: ‘afgebakende opslag’ - krijgt elke app zijn eigen, afgeschermde opslagomgeving, waardoor de app alleen toegang tot relevante (dus niet: alle) gegevens heeft. Dat werkt bovendien ook een stuk sneller, omdat de app niet steeds naar de benodigde bestanden (en toestemming!) moet ‘zoeken’.

Klaar voor 5G (en nog meer slimme features)

Met de Dynamic Meterdness API is Android 11 helemaal klaar voor 5G. Het spiksplinternieuwe besturingssysteem detecteert automatisch wanneer je verbonden bent met een 5G-signaal en geeft dan ongelimiteerde toegang tot de hoogst mogelijke kwaliteit foto’s, video’s en muziek. Zo profiteer je straks optimaal van de 5G-snelheid!

Nog meer slimme features

Wil je video’s van je scherm delen, bijvoorbeeld voor een Instagramstory? Daar hoef je met Android 11 gelukkig geen aparte schermopname-app meer voor te downloaden. Hoewel niet iedere Androidgebruiker op dagelijkse basis schermopnames maakt werd het hoog tijd dat deze - relatief eenvoudige - feature standaard in het besturingssysteem beschikbaar komt. Ook handig: met deze feature kun je naast beeld ook audio opnemen en vastleggen waar je het scherm aanraakt. En Android 11 bevat nog veel meer slimme functies die jou het leven een stuk makkelijker zullen maken. Zo wordt Bluetooth niet langer uitgeschakeld in vliegtuigmodus (en blijven je draadloze oortjes dus gewoon verbonden). Notificaties worden uitgeschakeld als je aan het filmen bent. En de donkere modus, waarmee menu’s en instellingen met een donkere achtergrond worden getoond, kun je voortaan inplannen op een specifiek tijdstip in plaats van steeds handmatig te moeten aan- en uitzetten.

Op de hoogte blijven?

Nieuwe ontwikkelingen in smartphoneland? Wij zijn er meteen bij! Schrijf je rechts bovenin deze pagina (onderaan de pagina op mobiel) in voor onze nieuwsbrief om van alle trends op de hoogte te blijven.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 20-04-2020