4,5/5 op Trustpilot 4,5/5
Trustpilot 53.600 reviews

Onderzoek: dit vinden jullie van roaming tijdens vakanties binnen de EU

Onderzoek

Vakantie. Dé periode in het jaar dat je grootste zorg is welk boek je als eerste leest, bij welk restaurant je vanavond naar binnen stapt en… die torenhoge telefoonrekening bij thuiskomst. Oeps, roaming aan laten staan. Gelukkig kan er sinds de nieuwe roamingwetgeving in de hele EU gebruik gemaakt worden van de internet- en belbundel van thuis. Hierdoor kom je niet meer voor nare verrassingen te staan. Maar hoe wordt roaming op vakantie nu eigenlijk ervaren? Mobiel.nl ging op onderzoek uit!

Dat men optimistisch is over het feit dat we nu kunnen internetten en bellen uit onze bundel (roamen) binnen de hele EU is duidelijk. Een ruime meerderheid van de ondervraagden (58%) zegt deze ontwikkeling namelijk als zeer positief te ervaren. Een derde gaf aan positief te zijn en 7% is gematigd positief. Niemand was negatief of zeer negatief.

Telefoongebruik op vakantie verminderen

Opvallend is dat tóch bijna de helft van de respondenten zijn/haar telefoongebruik op vakantie af en toe zou willen verminderen. Een kwart zegt zelfs zijn roaming in het buitenland een stuk meer te gebruiken dan hij of zij zou willen. Welke actie ze willen ondernemen om het telefoongebruik (soms) te verminderen tijdens hun reis? Daarop wordt het uitzetten van social media tijdens vakanties het meeste geantwoord. Ook zijn er mensen die overwegen hun telefoon helemaal uit te zetten, roaming uit te zetten of een vast moment op de dag in te plannen.

Roaminggedrag van reisgenoten

De meningen over het telefoongebruik van reisgenoten zijn sterk verdeeld. Opmerkelijk is dat de helft zich er (regelmatig) aan stoort als reisgenoten roamen op vakantie. Toch maken de meesten van hen ondanks dat geen afspraken met hun reisgenoten over het gebruik van hun smartphone. Iets meer dan een derde van de ondervraagden maakt hier alleen tijdens uitstapjes, zoals een excursie of diner, afspraken over.

Meer roamen dan thuis

Een groot deel van de respondenten blijkt zelf op vakantie zijn smartphonegebruik zoals thuis voort te zetten. Roaming wordt het meeste gebruikt voor WhatsApp. Ook populair zijn sociale media en het navigeren naar bestemmingen tijdens vakanties. Niemand gaf aan dat hij zijn telefoon helemaal laat liggen. Dat is wel even anders dan voor de nieuwe roamingwetgeving; toen roamde 8 op de 10 klanten niet, nauwelijks of aanzienlijk minder dan thuis vanuit zijn bundel.

Werk of studie loslaten

Afgezien van het feit dat we tijdens vakanties weinig of niets veranderen aan ons smartphonegedrag, komt uit de resultaten dat de invloed van de nieuwe wetgeving op bezig zijn met werk of studie tijdens vakanties meevalt. Een kleine 6% van de deelnemers geeft aan sindsdien veel meer bezig te zijn met werk of studie tijdens reizen. Het merendeel voelt zich ook niet verplicht om hiermee bezig te zijn tijdens vakanties.


Wat is roaming?

Nederlandse providers hebben niet in alle landen een eigen netwerk. Als je in een ander land je smartphone gebruikt, maak je daarom gebruik van het netwerk van een buitenlandse provider. Dit noemen we ‘roamen’. Vroeger moest je als je de Nederlandse grens overging extra betalen voor internetten en bellen of je kon een buitenlandbundel kopen. Sinds 15 juni 2017 zijn deze roamingkosten afgeschaft en kan je in alle landen binnen de EU gebruikmaken van je bundel van thuis.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 11/22/2018

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht