4,6/5 op Trustpilot 4,6/5
Trustpilot 51.671 reviews

Samsung Galaxy Fold: 5 dingen die je moet je weten

Nieuwe ontwikkelingen

Het wordt wel de grootste vernieuwing sinds de introductie van de mobiele telefoon genoemd. En vernieuwend is-ie zeker, de Samsung Galaxy Fold. Wordt dit dan jouw eerste mobiele telefoon waarvan je het scherm uit kunt vouwen?

Laten we eerlijk zijn: veel moderne smartphones lijken erg op elkaar. Ze zijn rechthoekig, hebben een zo groot mogelijk scherm en (bijna) geen knoppen. De technische vernieuwing zit ‘m vooral in snellere specificaties, betere camera’s en scherpere schermen.

En dan is daar de Galaxy Fold. Het vouwbare scherm is allesbehalve een gimmick. Alles aan dit toestel ademt high-end. De batterij, de materialen, het scherm. Het is ook de eerste Samsung Galaxy met maar liefst 6 camera’s.

1. Het design van de Samsung Galaxy Fold

Het meest bijzondere aan deze mobiele telefoon is natuurlijk z’n scherm. Ingeklapt is het gewoon een mobiele telefoon met een scherm van 4.6 inch, uitgeklapt is het een tablet met een scherm van maar liefst 7.3 inch. Samsung heeft zichzelf overtroffen door een bruikbare telefoon te maken die je makkelijk open en dicht kunt vouwen en die er ook nog eens goed uitziet.

Makkelijk was het niet om tot dit model te komen. Een OLED-scherm is van zichzelf dan wel flexibel, maar de moeilijkheid zit ‘m in het scharnier en de overige onderdelen van de telefoon. Je wilt tenslotte niet dat je vouwbare telefoon na 3 keer vouwen kapot is. Of dat er allerlei stof en troep tussen het scharnier komt te zitten, waarnaar het niet meer werkt.

De Galaxy Fold had oorspronkelijk in mei 2019 gereleased moeten worden, maar dat lukte niet doordat er nog wat technische problemen waren. De release werd uitgesteld naar september 2019 om deze problemen te verhelpen.

2. De eerste opvouwbare telefoon?

Nee, de Samsung Galaxy Fold is niet ’s werelds eerste opvouwbare telefoon. Die eer gaat naar de Chinese Royole FlexPai die in november 2018 werd onthuld. Vooralsnog is deze telefoon alleen als ontwikkelaarsmodel verkrijgbaar en niet officieel in Nederland verkrijgbaar.

Maar als het grote Samsung zich met opvouwbare telefoons gaat bezighouden, is dat reden voor extra aandacht. Samsung is er veel aan gelegen om zijn duurste model tot nu toe tot een succes te maken. De Galaxy Fold biedt dan ook de mogelijkheid om een blik in de toekomst van onze mobieltjes te werpen.

3. De specs van de Galaxy Fold

Het scherm is een 7,3 inch (in uitgevouwen toestand) Dynamic AMOLED Infinity Flex-scherm. De camera’s aan de achterzijde hebben een resolutie van 16, 12 en nog eens 12 megapixel. De selfiecams aan de voorzijde hebben 2 keer 10 en 1 keer 8 megapixel.

Het besturingssysteem is Android 9 (Pie). De chip van de Galaxy Fold is een supersnelle Octa-core-processor. Het interne geheugen bedraagt maar liefst 512 GB en gaat samen met een werkgeheugen van 12 GB. Enorm veel ruimte om video’s op te slaan en soepel te bewerken, dus.

De batterij bestaat uit 2 delen en heeft een forse capaciteit van 4.380 mAh, wat ook wel nodig is met zo’n groot scherm. In een test van Digital Trends werd een YouTube-video van 1080p over Wi-Fi gestreamd, op het uitgevouwen scherm en op de maximale instelling van de helderheid. De Samsung Galaxy Fold hield het 14 uur en 10 minuten uit, voordat de batterij leeg was. En dat is op z’n minst indrukwekkend.

De Samsung Galaxy Fold wordt geleverd in de kleuren Cosmos Black en Space Silver en mogelijk ook nog in de kleuren Martian Green en Astro Blue. Er komt ook een 5G-variant. De telefoon wordt geleverd met de Galaxy Buds, de kwalitatieve True Wireless Earbuds van Samsung.

4. Galaxy Fold: voor wie?

Voor wie is de Galaxy Fold bedoeld? In de eerste plaats toch echt wel voor gadgetfreaks. Dit is een van de eerste opvouwbare telefoons op de markt en de geschiedenis zal moeten uitwijzen of dit echt een nuttige toevoeging is. Indrukwekkend is het zeker, om in een handomdraai het scherm dubbel zo groot te kunnen maken. En ideaal als je websites wilt bezoeken of een film wilt kijken.

Maar blijft hij op de langere termijn ook makkelijk op te vouwen? Of blijkt hij uiteindelijk toch te kwetsbaar? Bovendien is de prijs dermate hoog dat je zo’n telefoon niet als grapje koopt.

Kortom, je koopt de Samsung Galaxy Fold alleen als je als een van de eersten in Nederland wilt ervaren hoe het is om een opvouwbare telefoon in je zak te hebben. En als je bereikt bent om hiervoor flink in de buidel te tasten.

5. Wat kost-ie?

Het is dus een model voor mensen die wel houden van een experiment én die een dikke portemonnee hebben. De adviesprijs voor de Galaxy Fold staat op € 2100,-. Daar kun je bijna 2 iPhone 11 Pro’s van kopen!

Mocht je gewoon een toptoestel willen (wat deze Galaxy Fold zeker is), dan kun je ook prima terecht bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 10 (Plus), de Apple iPhone 11 (Pro) en de Huawei Mate 20 Pro.

Samsung Galaxy Fold vergelijken en kopen

Bij Mobiel.nl vergelijk je eenvoudig alle abonnementen met de Galaxy Fold! Wat vind jij? Moet je deze opvouwbare telefoon echt hebben? Of kun je ook uit de voeten met een ‘gewone’ premium smartphone?

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 1/25/2020

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht