4,6/5
Trustpilot 50.036 reviews

iPhone 8 versus iPhone X: dit zijn de verschillen

Slimme tips

De graag geziene iPhone 8 en iPhone X van Apple zijn al even te koop. Waar de iPhone 8 de gewaardeerde opvolger van de iPhone 7 is, is de iPhone X het nieuwe pronkstuk waarmee Apple het tienjarig bestaan van de iPhone viert. Wij krijgen regelmatig de vraag wat nou de grootste verschillen zijn tussen de twee toptoestellen. Wij leggen het je uit, zodat jij zelf slim kan kiezen welke het beste bij je past.

Verschil iPhone X en iPhone 8: het ontwerp

Het is je waarschijnlijk al opgevallen: het grootste verschil tussen de iPhone X en iPhone 8 zit hem in het design. Het innovatieve ontwerp van de iPhone X is te herkennen aan het feit dat hij randloos is. Wat het jubileumtoestel vooral herkenbaar maakt, is de inkeping (ook wel ‘notch’ genoemd) aan de bovenkant van het beeldscherm, waar de camera en sensoren zijn ondergebracht. Het uiterlijk van de iPhone 8 heeft veel weg van zijn voorganger, de iPhone 7. Zowel de iPhone 8 als de X zijn volledig gemaakt van glas.

Verschil iPhone X en iPhone 8: het beeldscherm

Iets wat je in beide toestellen terugvindt is True Tone-technologie, waarmee het beeldscherm de kleuren afstemt op het omgevingslicht. Een verschil is dat de X-versie een OLED-scherm met hogere resolutie heeft, wat vooral energiezuiniger is dan het LCD-scherm van de iPhone 8. De iPhone X is niet alleen in totaal formaat iets groter dan de iPhone 8 (5,8 inch versus 4,7 inch), maar ook de schermruimte is aanzienlijk groter. Je hebt zelfs net zoveel schermruimte als bij de grotere iPhone 8 Plus. Dit komt doordat de hele voorkant optimaal gebruikt wordt bij de X-variant.

Verschil iPhone X en iPhone 8: verkrijgbare kleuren

Kies je de iPhone X, dan kan je kiezen uit de kleuren Silver en Space Grey. Bij de iPhone 8 is ook goud toegevoegd als optie. Ook is er bij de iPhone 8 (Plus) nu een limited edition, Product Red toegevoegd aan de verkrijgbare kleuren.

Verschil iPhone X en iPhone 8: de homeknop

Hoewel de iPhone 8 de ‘oude vertrouwde’ homeknop heeft (zoals je gewend bent van eerdere versies van de iPhone), hebben ze bij X-versie de iconische homeknop weggelaten. Hoe je ‘m bedient zonder homeknop? Er komen nieuwe vingerbewegingen aan te pas. Om terug te keren naar het beginscherm veeg je bijvoorbeeld vanaf de onderkant van het scherm omhoog. Uit eigen ervaring zeggen we dat dit erg snel went.

Verschil iPhone X en iPhone 8: ontgrendelen

Dat er geen homeknop aanwezig is op de iPhone X, betekent ook dat er geen Touch ID meer beschikbaar is op dit toestel. In plaats daarvan profiteert de iPhone X van iets nieuws: Face ID. Dit maakt het mogelijk om het toestel razendsnel met je gezicht te ontgrendelen en iTunes-aankopen goed te keuren. Ook in het donker, met een hoed of zonnebril op werkt Face ID snel en betrouwbaar. De iPhone 8 heeft nog de welbekende homeknop met Touch ID.

Verschil iPhone X en iPhone 8: prestaties

Vanbinnen lijken de iPhone 8 en iPhone X veel op elkaar. Beide Apples hebben eenzelfde A11 Bionic-processor -een zeskernige chipset- die voor topprestaties zorgen. Wat onder de motorkap verschilt is dat de iPhone X een werkgeheugen van maar liefst 3 GB heeft, terwijl de iPhone 8 het met 2 GB moet doen. Dit lijkt misschien een groot verschil, maar omdat de iPhone 8 een scherm met lagere resolutie en een camera met enkele lens heeft, zal je uiteindelijk niet verschil merken in snelheden.

Verschil iPhone X en iPhone 8: camera’s

Als je het over de camera’s hebt, springt de iPhone X er bovenuit. Met een dubbele lens biedt de hoofdcamera van de iPhone X net wat meer mogelijkheden. Ook beschikt de iPhone X over portretmodus, waarmee je foto’s een scherpe voorgrond en onscherpe achtergrond geeft voor een professioneel effect. Goed om te weten: deze functie is niet aanwezig bij de iPhone 8, maar wél bij de iPhone 8 Plus (de grotere variant van dit toestel). Natuurlijk is ook de iPhone 8 met pixeltechnologie en optische beeldstabilisatie erg geschikt om de fotograaf uit te hangen.

Verschil iPhone X en iPhone 8: batterij en opladen

Een welkome primeur voor beide Apple-toestellen is draadloos opladen, waarmee je het toestel niet meer met de kabel te verbinden om hem van een volle batterij te voorzien. De iPhone X heeft de sterkste batterij, van maar liefst. 2716 mAh. De iPhone 8 heeft een batterij van 1821 mAh. Dit betekent dat de batterij van de X-versie ongeveer 2 uur langer door kan. Meer weten over de mogelijkheden van draadloos laden? Lees ook onze blogpost over draadloze opladers.

Zelf slim de juiste keuze maken

Ben jij er al uit voor welke iPhone je kiest? Welke keuze het beste bij jou past, weet jij natuurlijk zelf het beste. Zoals besproken heeft de iPhone X een aantal interessante extra’s, zoals Face ID, een dubbele camera en een exclusief ontwerp die je niet bij andere iPhones terugziet. Vanzelfsprekend betaal je voor een upgrade naar de iPhone X wel een stuk meer dan wanneer je keuze op de iPhone 8 valt. Het is dus de vraag of je de extra’s een hoger prijskaartje waard vindt. Ben jij gelukkig met de slimme innovaties en uitstekende specificaties van de iPhone 8 en het ‘oude vertrouwde’ Apple-design? Dan is de iPhone 8 voor jou de slimste keuze.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 7/13/2018

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht