4,6/5 op Trustpilot 4,6/5
Trustpilot 51.671 reviews

Verschillen iPhone Xs en iPhone 11 Pro

Slimme tips

Het zal je niet zijn ontgaan: de iPhone 11 Pro is het nieuwste topmodel van Apple. Dat betekent dat de topmodellen van vorig jaar alweer ‘verouderd’ zijn. De iPhone Xs en de iPhone Xs Max zijn vervangen door de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max. Maar zijn er ook noemenswaardige verschillen tussen de iPhone Xs en de iPhone 11 Pro? In dit artikel zetten we het voor je op een rij.

Laten we je dit alvast verklappen: behalve het opvallende en veelbesproken uiterlijk van het triple-camerasysteem zitten de echte verschillen vooral aan de binnenkant. Alle 2019-modellen hebben een nieuwe A13 Bionic-chipset, een verbeterde Ultra Wide-camera en een eveneens verbeterde Face ID.

De iPhone 11 Pro voegt hier een Super Retina-scherm, extra cameralenzen en - niet onbelangrijk - een batterij aan toe die langer meegaat. Maar is het de moeite waard om te upgraden? Of wil je juist weten of je geld kunt besparen door voor de iPhone Xs van vorig jaar te kiezen?

1. Formaat en uiterlijk

Aan de voorzijde ziet Apple iPhone 11 Pro er nog altijd zo uit als bij de lijn die met de iPhone X in 2017 is ingezet. Een scherm dat zich over de gehele voorzijde uitstrekt en dat de bekende afgeronde hoeken heeft. Het is duidelijk een iPhone.

Aan de achterzijde is het meest opvallende verschil natuurlijk de drievoudige camera. De meningen hierover verschillen, maar het is wel een duidelijk herkenbaar punt aan de iPhone 11 Pro, die verder dezelfde afmetingen, schermgroottes en materialen heeft als zijn voorganger.

De iPhone 11 Pro is er in de bekende kleuren roségoud, spacegrijs, zilver en ‘middernachtgroen’. De iPhone 11 is de kleurrijkste iPhone tot nu toe. Je kunt ‘m krijgen in het wit, zwart, groen, geel, paars en rood.

2. Camera iPhone 11 Pro

Qua uiterlijk is de camera dus het meest opvallende verschil. Maar kun je met het triple camera-systeem ook betere foto’s maken? Het korte antwoord is: ja. Vergeleken met de vorige iPhone krijg je 4 x meer in beeld en maak je nu nog mooiere foto’s bij weinig licht. Daar zorgen de groothoekcamera, de ultragrootboek en de telelens wel voor, in combinatie met Night Mode. Video’s die je met de iPhone 11 Pro schiet ogen professioneel.

3. Beeldscherm

De nieuwe OLED-schermen in de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max hebben een resolutie van 458 pixels per inch, wat gelijk staat aan de resolutie van de iPhone Xs en de Xs Max. De upgrade van het scherm zit ‘m in Super Retina XDR dat iets rijkere kleuren geeft.

Daarnaast hebben zowel het 5,8-inch als het 6,5-inch model nu 800 nits helderheid in plaats van 625 nits. Dat betekent dat het scherm een stuk helderder oogt. Daarvan heb je profijt bij fel zonlicht buiten.

4. Haptic Touch vs 3D Touch

Op de iPhone Xs zit nog 3D Touch. Maar voor zijn 2019-modellen is Apple helemaal over op Haptic Touch. Het verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch is dat de eerste drukgevoelig is en de tweede methode registreert hoelang je het scherm indrukt. Haptic Touch zou intuïtiever zijn en je kunt er alles mee wat je met 3D Touch ook kunt.

5. Waterbestendigheid

iPhone in de wc laten vallen? Geen reden meer tot paniek. Niet bij de iPhone Xs en ook niet bij de nieuwe iPhone 11 Pro. Beide hebben ze namelijk een IP68-certificaat. En dat krijg je alleen als de telefoon een halfuur onder water overleeft op een diepte van 2 meter. Zowel de Xs als de 11 Pro zijn dus waterdicht, maar de iPhone 11 Pro doet er volgens Apple nog een schepje bovenop met waterbestendigheid tot 4 meter diepte.

Als je nieuwe telefoon in het zwembad valt en je haalt eerst je duikbril om ‘m weer op te vissen, zal er waarschijnlijk niks aan de hand zijn. Maar pas op: het is nooit een goed idee om ermee te gaan zwemmen.

6. Batterij en opladen

Volgens Apple heeft de iPhone 11 Pro een batterij die het 4 uur langer uithoudt dan die van de iPhone Xs. Bij de Max-modellen zou de batterijduur nog een uur langer zijn. In de praktijk zal de extra batterijduur vooral afhangen van het gebruik en de scherminstellingen.

Wat relevanter is, is dat je de telefoon tot 50% kunt opladen in een halfuur. Dat is behoorlijk wat sneller dan de langzame laadtijden die we van oudere Apple-modellen gewend zijn. Draadloos opladen wordt ondersteund bij de nieuwe modellen, net als bij de vorige generatie.

Conclusie: iPhone Xs of iPhone 11 Pro?

Als we de iPhone Xs en de iPhone 11 Pro naast elkaar leggen dan zijn de verschillen niet supergroot. Het zijn allebei hoogwaardige toestellen die je niet teleur zullen stellen. Beide beschikken over iOS 13 met z’n donkere modus, vernieuwde foto-app en nieuwe camera-instellingen plus tal van andere verbeteringen.

Ja, de iPhone 11 Pro is op zo ongeveer elk vlak technisch verbeterd, maar het gaat vooral om subtiele verschillen die voor de echte smartphonefans belangrijk zijn.

Wil je geld besparen, maar toch een ultramoderne telefoon? Dan kun je prima kiezen voor het vlaggenschip van vorig jaar, de iPhone Xs. Vind je fotografie wel heel belangrijk? Dan is de iPhone 11 Pro zeker het overwegen waard. Dit model zet weer een flinke stap voorwaarts naar nóg professioneler ogende foto’s en video’s. Je moet voor jezelf bepalen of de upgrade het prijsverschil waard is.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 10/31/2019

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht