4,7/5
Trustpilot 49.069 reviews

Samsung Galaxy A40 en A50: de verschillen en overeenkomsten

Slimme tips

De A-serie van Samsung omvat telefoons met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Het zijn middenklassers die een heleboel kunnen wat de vlaggenschepen uit de S-serie ook kunnen, maar dan met een aantrekkelijker prijskaartje.

In het algemeen kunnen we zeggen dat de telefoon geavanceerder is naarmate het cijfer achter de A hoger is. De Galaxy A50 is dus bij voorbaat een ‘betere’ smartphone dan de Galaxy A40. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen de A40 en de A50? En zijn de verschillen het verschil in prijs waard? In dit artikel zetten we de Samsung Galaxy A40 tegenover de A50, zodat je de verschillen goed kunt vergelijken.

Wat zijn de grootste overeenkomsten tussen de Galaxy A40 en A50?

Laten we maar eens beginnen met de overeenkomsten, want die zijn er in grote mate. Als je zoekt naar een betaalbare smartphone van goede kwaliteit, dan zouden zowel de Samsung Galaxy A40 als de Samsung Galaxy A50 zomaar op je lijstje terecht kunnen komen.

Zowel de Galaxy A40 als de A50 beschikken over goede camera’s, een batterij die lang meegaat en een superscherp Full HD sAMOLED-scherm zonder randen. Allebei hebben ze 4 GB aan werkgeheugen en draaien op Samsungs One UI-interface met Android 9.0 Pie. Beide toestellen zijn verkrijgbaar in 4 kleuren: zwart, wit, oranje en blauw.

Wat zijn de grootste verschillen tussen de Galaxy A40 en A50?

Maar verschillen zijn er uiteraard ook. Het eerste opvallende verschil is de grootte van het scherm. De Galaxy A50 is een stuk groter dan z’n kleinere broertje, de Galaxy A40. Daarnaast valt op dat de A50 een extra camera aan de achterzijde heeft. Minder zichtbare verschillen zitten ‘m in de krachtigere batterij van de A50 en de extra rekenkracht van de A50.

Beide toestellen zijn trouwens niet officieel waterdicht met een IP68-certificaat. Wat overigens niet betekent dat ze meteen kapotgaan als er een paar druppels water op vallen. Maar wil je een écht waterdichte Samsung-smartphone? Dan moet je het zoeken in de S-serie van Samsung.

Hieronder behandelen we de belangrijkste verschillen tussen de Galaxy A40 en A50 even puntsgewijs.

1. Uiterlijke verschillen

Het grootste verschil tussen deze 2 middenklassers van Samsung is de grootte van het scherm. De Samsung Galaxy A40 heeft een schermgrootte van 5,9 inch en ligt daarmee lekker compact in de hand.

De Samsung Galaxy A50 heeft een schermgrootte van 6,4 inch en is daarmee een stuk groter. Dat is prettig als je veel filmpjes kijkt, games speelt of gewoon graag op een groter scherm kijkt.

2. Verschil in camera tussen Galaxy A40 en A50

Een klein uiterlijk verschil is ook de camera. De Samsung Galaxy A50 heeft namelijk een extra camera op de achterzijde. Behalve een uiterlijk verschil betekent dit ook: betere foto’s. Want de extra camera is een speciale dieptecamera, waarmee je jouw foto’s meer scherptediepte mee kunt geven.

Ook beschikt de Galaxy A50 over iets meer megapixels in de camera’s: 25 en 8 MP tegenover 16 en 5 MP bij de Galaxy A40. De selfiecam heeft bij beide toestellen maar liefst 25 megapixels. Zo sta je er zelf altijd scherp op!

3. Beeldscherm Galaxy A40 vs A50

Beide telefoons hebben een hoogwaardig sAMOLED-scherm in full hd, wat best bijzonder is in deze prijsklasse. De kleuren zijn helder en levendig en spatten echt van het scherm. Niet verwonderlijk dat de A50 (en de A40 in mindere mate) voor velen een voordelig alternatief zijn voor de veel kostbaardere Samsung Galaxy S10.

Naast het verschil in grootte - 5,9 inch vs 6,4 inch - is het grootste verschil tussen deze toestellen dat de Samsung Galaxy A50 een vingerafdrukscanner in het scherm heeft opgenomen. De goedkopere Galaxy A40 ontgrendel je met de scanner aan de achterzijde van het scherm.

4. Verschillen in batterij

De Samsung Galaxy A40 beschikt over een lithium-polymeerbatterij met een capaciteit van 3.100 mAh, wat redelijk standaard is. De batterij is hiermee een stuk kleiner dan die van de Galaxy A50, die over een capaciteit van 4.000 mAh beschikt. De batterij van de A50 gaat met deze capaciteit makkelijk een dag mee.

Zowel de A40 als de A50 beschikken over Samsung Adaptive Fast Charge, waardoor je de batterij in een oogwenk op kunt laden. Ideaal om snel weer verder te kunnen.

5. Verschillen in geheugen en processor

Beide toestellen hebben een werkgeheugen van 4 GB. De Galaxy A40 beschikt over de Exynos 785-processor die aanvaardbare resultaten levert. Bij gemiddeld gebruik is de Galaxy A40 snel genoeg. De Samsung A50 heeft een zwaarder chip: de Exynos 9610. Vooral bij zware apps en foto- en filmbewerking kun je het verschil tussen beide toestellen goed merken.

Om al je foto’s, video’s, apps en muziek op te slaan heeft de A40 64 GB geheugenruimte, terwijl de A50 over 128 GB beschikt. Ben je een heavy user? Dan is deze extra opslagruimte natuurlijk meer dan welkom.

Conclusie: kies je de Samsung Galaxy A40 of de A50?

Je ziet het: de Samsung Galaxy A40 en A50 zijn grotendeels vergelijkbaar qua prestaties. Ze maken beide goede foto’s, hebben beide een helder en scherp scherm met levendige kleuren en ze leveren bij gemiddeld gebruik allebei vlotte prestaties.

Maar de Galaxy A50 is wel op vrijwel ieder vlak wat beter, terwijl deze slechts een paar tientjes in prijs verschilt met de A40. Zeker als je flink aan de slag gaat met apps, foto’s en video’s, laat de extra geheugenruimte en rekenkracht van de Galaxy A50 de A40 al snel een stuk achter zich.

Dé reden om voor de iets goedkopere Samsung Galaxy A40 te kiezen is wat ons betreft dan ook z’n compacte formaat. Wil je een groter scherm, een supersnelle smartphone, veel opslagruimte en een lange batterijduur? Dan heb je aan de Samsung Galaxy A50 een bijzonder goede telefoon voor een superscherpe prijs.

Ben jij er al uit voor welke Samsung Galaxy je gaat? Bij Mobiel.nl vergelijk je gemakkelijk de mogelijkheden voor beide toestellen. Kies voor een abonnement met een provider naar keuze of bestel 'm los.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 11/20/2019

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht