4,6/5 op Trustpilot 4,6/5
Trustpilot 50.881 reviews

Abonnementen en telefoons met 4G

Op zoek naar een nieuwe 4G-telefoon of een goed sim only-abonnement met 4G? Dan ben je bij Mobiel.nl aan het juiste adres. Op Mobiel.nl vind je het meest actuele aanbod van 4G-toestellen met de scherpste aanbiedingen.

4G dekkingskaart

Alles wat je moet weten over 4G

Over het 4G-netwerk

Er wordt veel gesproken over het 4G-netwerk. Veel providers adverteren ermee en je kan er bijna niet meer omheen. Maar wat is het eigenlijk? En waarom zou je 4G willen hebben? Welke telefoons zijn er geschikt voor en hoe is de dekking in mijn omgeving? Hieronder vertellen we er meer over.

Wat is 4G en wat kan ik ermee?

4G staat voor ‘4th Generation’. Hiermee wordt de vierde generatie van het mobiele netwerk bedoeld, dat sinds 2013 door veel providers wordt aangeboden in Nederland. Het is de opvolger van 3G, wat al jaren door heel Nederland beschikbaar is en waar alle providers gebruik van maken. 4G is een snellere en stabielere internetverbinding dan 3G. Ook heb je dankzij 4G beter ontvangst in huis. De snelheden en stabiliteit van het netwerk zorgen er zelfs voor dat er geen verschil meer merkbaar is tussen het 4G-netwerk en WiFi-netwerken.

Waarom 4G?

Data streamen, browsen, foto’s uploaden en muziek luisteren kan tot 10 keer sneller met 4G. Providers vergeleken het 3G-netwerk met een ‘zandweg’ en het 4G met ‘een nieuwe 6-baans snelweg’. Verkeer kan er veel sneller overheen rijden waardoor het sneller op de plaats van bestemming aankomt. In de praktijk ervaren gebruikers ook de hogere snelheid en stabiliteit. Om sneller en stabieler alle internettaken uit te kunnen voeren biedt 4G een uitkomst.

Welke providers bieden 4G aan?

KPN en Vodafone waren de eerste Nederlandse netwerkbeheerders met landelijke 4G-dekking. Inmiddels bieden bijna alle providers in Nederland abonnementen met 4G aan. De licenties van het netwerk liggen momenteel in handen van Vodafone, KPN, Tele2 en T-Mobile. De andere providers maken ook gebruik van deze netwerken. Zo gebruikt Simyo het KPN-netwerk, Ben het netwerk van T-Mobile en hollandsnieuwe (nog geen 4G) het netwerk van Vodafone.

Hoe is de 4G-dekking in Nederland?

KPN, Vodafone, T-Mobile en sinds kort ook Tele2, bieden landelijke dekking aan. Dit betekent minimaal 95% van het land is gedekt door betreffende provider. Voor meer details over de dekking in jouw omgeving kan je bovenstaande dekkingskaarten bekijken.

Kunnen alle telefoons gebruikmaken van 4G?

Nee, nog niet alle telefoons zijn geschikt voor 4G. Tegenwoordig wel meer en meer. Vrijwel alle high-end smartphones die momenteel gemaakt worden kunnen standaard op 4G en ook de goedkopere smartphones kunnen er steeds vaker gebruik van maken. Bij de toestelspecificaties benoemen wij altijd of de smartphone hier wel of niet geschikt voor is.

Waar moet ik rekening mee houden m.b.t. 4G?

Dat je aanzienlijk sneller en stabieler kan internetten met 4G betekent ook dat je totale dataverbruik wat zal toenemen. Het is verstandig om daar rekening mee te houden tijdens het kiezen van je bundel. Ook raden we aan om het verbruik goed in de gaten te houden. Zo voorkom je onnodige extra kosten. Gelukkig hebben Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2 de mogelijkheid om de snelheid te verlagen om hoge kosten te voorkomen of een extra bundel toe te voegen voor de resterende looptijd van de maand.

Is 4G ook mogelijk met een sim only-abonnement?

Ja, als je huidige telefoon beschikt over 4G-functionaliteit kan je ook met een sim only-abonnement gebruikmaken van 4G-netwerken. Vodafone, KPN, T-Mobile, Tele2 en Ben bieden de mogelijkheid om een sim only-abonnement met 4G aan te schaffen, al vanaf € 10,- per maand. Tegenwoordig ondersteunen alle sim only-abonnementen 4G.

4G+, 4G Max, LTE-A? Is dat hetzelfde als 4G?

Met 4G+, 4G Max en LTE-A wordt de uitbreiding van 4G bedoeld. Enkele nieuwe toestellen zijn hiervoor geschikt en Vodafone, KPN, Tele2 en T-Mobile zijn begonnen met het creëren van een nog snellere verbinding. Dit zal allereerst in de grote steden worden gelanceerd. KPN, Tele2 en Vodafone communiceren maximale snelheden tot 225 Mbps en T-Mobile geeft aan dat er maximale snelheden tot 150 Mbps gehaald kunnen worden. Waar voor 4G de gemiddelde internetsnelheid op 40 Mbps ligt, is de verwachting dat de snelheid van 4G+ 50% hoger komt te liggen.

Is 5G het netwerk van de toekomst?

5G is de vijfde generatie mobiele netwerken. Inmiddels beschikken alle Nederlandse providers over een 5G-netwerk en wordt er al hard gewerkt aan de opvolger. In Europa kunnen we vanaf 2020 gebruikmaken van 5G. In veel landen wordt 4G+ aangeboden, een snellere variant op 4G.