4,7/5
Trustpilot 48.836 reviews

Slim kiezen: Android of iOS

Slim vergelijken

Twijfel je tussen het kopen van een telefoon met Google Android en Apple iOS als besturingssysteem? Een besturingssysteem zorgt ervoor dat je jouw smartphone goed kunt gebruiken (‘besturen’). Android en iOS zijn verreweg het meest populair, met ieder hun eigen voordelen. Lees hier welk besturingssysteem het beste bij jou past.

Android: veel vrijheid

Android is ontwikkeld door Google en wordt niet alleen door Samsung, maar ook door andere smartphonemerken gebruikt (zoals LG, Huawei, Sony en Oppo). Elk merk heeft zijn eigen Androidconfiguratie met zijn eigen, specifieke eigenschappen. De gemeenschappelijke deler is dat Android veel vrijheid geeft, omdat je je Androidtoestel helemaal naar je eigen smaak kunt inrichten. Zo kun je je smartphone personaliseren met eindeloze hoeveelheden widgets op je startscherm - van het weer tot nieuwsberichten. En omdat Android het meestgebruikte besturingssysteem ter wereld is, is het voor app-ontwikkelaars ook heel aantrekkelijk. In de Play Store kun je dus kiezen uit heel veel verschillende apps. Een metafoor die vaak voor Android wordt gebruikt is die van een auto die je helemaal zelf kunt samenstellen: van de motor tot de stoelbekleding.

Bekijk alle smartphones met Android

iOS: makkelijk in gebruik

iOs is het besturingssysteem van Apple. Omdat iOS speciaal voor iPhones is ontworpen, werkt hij gegarandeerd naadloos en supersnel met deze smartphone van Apple samen. In tegenstelling tot Android, die door meerdere merken wordt gebruikt en geconfigureerd (en dus soms wat trager kan reageren). iOS staat vooral bekend om het grote gebruiksgemak; de besturing van een iPhone wordt door veel gebruikers beschreven als makkelijk en intuïtief. Ook werkt iOS naadloos samen met je andere producten van Apple. Dit wordt ook wel het ‘Apple ecosysteem’ genoemd. Word je bijvoorbeeld gebeld en ben je op je MacBook aan het werk? Dan kun je gewoon met je laptop opnemen. Daartegenover staat dat je met iOS veel minder personalisatiemogelijkheden hebt dan met Android. Vergelijk het met een snelle sportwagen, waarvan je eigenlijk alleen de kleur van de stoelen kunt kiezen.

Bekijk alle Apple smartphones met iOS

Android of iOS: Wat is beter?

Slim kiezen tussen Android en iOS doe je door goed te kijken naar je eigen smartphonegebruik. Het ene besturingssysteem is niet per definitie beter dan het andere, maar de kans is wel groot dat een van de twee beter bij je past. Wil je zonder gedoe direct aan de slag? En heb je al veel Apple-producten in huis? Kies dan voor een iPhone met iOS. Ga voor een Samsung, OPPO, Xiaomi, Huawei, Sony, LG, Motorola of ander smartphonemerk met Android als je meer vrijheid wil bij het configureren van je telefoon én snel toegang wil tot de nieuwste en grootste collectie apps en widgets ter wereld.

Smartphones vergelijken

Het besturingssysteem is heel belangrijk, maar niet het enige waar je naar kijkt bij het uitkiezen van een nieuwe smartphone. Natuurlijk zijn de features van het toestel zelf, zoals de camera, het design en de snelheid van het toestel ook van belang. Wil je meer weten? Bekijk en vergelijk dan alle smartphones op Mobiel.nl

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 11-06-2020