4,6/5 op Trustpilot 4,6/5
Trustpilot 52.178 reviews

Gifjes maken en zoeken met je telefoon

Slimme tips

Een gifje – ook wel ‘GIF’, een afkorting voor ‘Graphics Interchange Format’ – is soort kruising tussen een foto en een video. Je herkent een gifje aan zijn korte afspeeltijd en het feit dat hij ‘loopt’: hij speelt, direct achter elkaar, steeds opnieuw af (en dat vinden veel mensen dan weer heel erg grappig). Er is een langlopende discussie over de precieze uitspraak (‘jif’ of ‘gif’). Hoe je het ook uitspreekt -en hoe hard of zacht je er ook om moet lachen- in dit artikel lees je alles over gifjes maken en gifjes zoeken met je telefoon.

Gifjes maken

Er bestaan heel veel verschillende gratis apps om zelf gifjes mee te maken. Verreweg het populairst is GIPHY, waarmee je gifjes maar ook stickers maakt (en zoekt, zie hieronder). Plugins van GIPHY vind je ook in andere apps, bijvoorbeeld WhatsApp. Heb je onvoldoende opslagruimte op je telefoon, dan hoef je Giphy niet te downloaden, maar kun je WhatsApp gebruik om een gifje in elkaar te knutselen. Je hebt dan iets minder mogelijkheden, maar het is minstens zo leuk.

  1. Open WhatsApp en start een chat, het liefst met iemand waar je jouw gif ook naartoe wil sturen)
  2. Tik op het camera-symbool naast het tekstvak om een video op te nemen.
  3. Maak een leuke, korte video (houd hiervoor de knop ingedrukt).
  4. Tik op ‘GIF’, rechts bovenin het scherm. Je video wordt nu automatisch omgezet naar een gifje.
  5. Tik op de verzendknop.

Download GIPHY voor iOS / Download GIPHY voor Android

Gifjes zoeken

Gifjes zoeken is niet moeilijk als je weet hoe Google werkt. Open de zoekmachine, verzin een onderwerp in (‘kat’, bijvoorbeeld) en tik daar direct het woord ‘gif’ achter. Er verschijnen dan direct allerlei kattengifjes op je beeldscherm. Wil je jouw favoriete kattengifje direct naar iemand doorsturen, dan kun je ook hier meteen voor WhatsApp kiezen:

  1. Open WhatsApp en start een chat.
  2. Tik op sticker-symbool in het tekstvak.
  3. Je kunt hier kiezen voor stickers, maar ook voor ‘GIF’. Tik op de laatste.
  4. Je komt nu automatisch in het scherm ‘populair’ terecht. Hier vind je de gifs die op dit moment het meest worden verzonden.
  5. Tik op het vergrootglas links onderin het scherm om zelf een zoekterm te gebruiken. Met Engelse zoektermen (‘cat’) vind je er vaak net iets meer. Veel plezier!

Meer tips

Wil je meer handige voor je smartphone? Kijk dan eens bij de andere tips en tricks op Mobiel.nl. Lees bijvoorbeeld onze 6 tips voor het vergroten van de opslagruimte van je smartphone. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Dan krijg je handige artikelen direct in je mailbox.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 4/20/2021

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht