4,7/5
Trustpilot 49.164 reviews

Locatie delen met je smartphone: Zo moet het

Slimme tips

Het tijdelijk delen van je locatie is heel handig. Bijvoorbeeld als je met iemand hebt afgesproken op een plek die moeilijk te omschrijven is. Wil je iemand laten weten dat je eraan komt? Dan is het delen van je live locatie misschien nog wel handiger. Bijvoorbeeld als je met de auto naar iemand onderweg bent en dus niet kan bellen, maar wel wil laten weten waar je bent. In dit artikel lees je hoe je met je smartphone snel en veilig je locatie deelt.

1. Locatie delen via WhatsApp

WhatsApp is de meest gebruikte manier voor het delen van je locatie. Zorg er wel voor dat je de app toestemming geeft om locatievoorzieningen te gebruiken, anders werkt ‘ie niet. Kijk hiervoor bij ‘Instellingen’ en zorg er dan meteen voor dat het schuifje bij ‘Exacte locatie’ is ingeschakeld.

 1. Open op WhatsApp de chat van degene met wie je de locatie wil delen (zoals je ook een gesprek met iemand zou beginnen). Naar een groeps-app kan ook: handig als je meerdere mensen tegelijkertijd een seintje wil geven.
 2. Tik op het +-teken naast het tekstvak en kies voor ‘Locatie’.
 3. In het keuzemenu dat verschijnt heb je 3 opties. a. Kies voor ‘Deel live locatie’ als je wil dat de ontvanger jouw locatie voor een bepaalde tijd kan volgen. Hierna wordt het delen van je locatie automatisch stopgezet. Deze optie is handig als je in de auto stapt en iemand wil laten weten dat je eraan komt. b. Kies voor ‘Verstuur uw huidige locatie’ als je alleen wil delen waar je je op het moment van versturen bevindt. Ook handig: in de kleine lettertjes kun je zien hoe nauwkeurig de locatie is die je verzendt. c. Deel een nabijgelegen plaats. Handig als je locatiebepaling niet zo nauwkeurig is (bij een slechte internetverbinding, bijvoorbeeld). Een ander voordeel hiervan is dat je direct een herkenningspunt hebt waar je allebei naartoe kunt gaan.

2. Locatie delen via Google Maps

Gebruik je geen WhatsApp? Of was je al bezig met het invoeren van je navigatie op Google Maps? ‘s Werelds meest gebruikte kaarten-app heeft nu ook een optie voor het delen van je (live) locatie!

 1. Open de app van Google Maps op je smartphone.
 2. Tik op je profiel (rechts bovenin, te herkennen aan je initialen of de profielfoto die je hebt ingesteld).
 3. Kies voor ‘Locatie delen’.
 4. Kies hoe lang je locatie mag worden gedeeld en naar wie je deze informatie wil sturen. Dat kan dus ook naar meerdere mensen tegelijk!
 5. Klaar? Tik dan op ‘Deel’. Ontvangers met een Google account ontvangen direct een melding. Heeft de ontvanger geen Google-account? Dan ontvangt hij of zij een link met informatie over jouw locatie.

3. Locatie delen via Facebook

Ben je een hardcore Facebooker? Gebruik dan Live Locatie in Facebook Messenger.

 1. Open Facebook Messenger, zoek degene met wie je je locatie wil delen en open de chat.
 2. Tik op het +-teken naast het tekstvak en tik op het navigatiepijltje (naast het gif-symbool).
 3. Gebruik je deze functie voor het eerst? Dan moet je de app nog even toestemming geven om je locatie te kunnen inzien. Tik op ‘Sta toe’ (of: ‘Sta alleen toe bij gebruik van app’) om verder te gaan.
 4. Tik op ‘Delen van live-locatie starten’ om te beginnen. De ontvanger krijg nu 60 minuten lang je huidige locatie te zien (tot op een paar meters nauwkeurig). Als je eerder wil stoppen met delen, tik dan op ‘Stop’.

Meer tips

Wil je meer lezen over je smartphone? Kijk dan eens bij de andere tips en tricks op Mobiel.nl. Bijvoorbeeld over je met Zoek Mijn iPhone de locatie van je smartphone kunt traceren als je niet meer bij je smartphone in de buurt bent. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Dan krijg je elk artikel direct in je mailbox.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 2/17/2021

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht