4,7/5
Trustpilot 48.263 reviews

NL Alert instellen

Slimme tips

NL Alert is een noodberichtendienst van de overheid. In een noodsituatie, zoals een grote brand of een terroristische aanslag, ontvang je een bericht op je smartphone met actuele informatie en instructies. Zo weet je precies wat je op dat moment moet doen. Lees hier hoe NL Alert aanzetten werkt.

Hoe werkt NL Alert?

NL Alert werkt via ‘cell broadcast’: een soort radiosignaal waarmee via zendmasten een tekstbericht naar je mobiele telefoon wordt verzonden. Het is geen sms- of WhatsAppbericht, dus je ontvangt het bericht ook als de netwerken overbelast zijn of als je geen internetverbinding hebt. Je hebt ook geen speciale app nodig om het bericht te openen. Wanneer er bij een gezondheids- of levensbedreigende situatie een NL Alert wordt verstuurd, ontvang je het bericht met een (zeer luid!) geluidssignaal op je mobiele telefoon. Een aantal keer per jaar wordt er een testbericht verzonden.

NL Alert instellen Samsung

In principe is elke nieuwe smartphone standaard ingesteld om NL Alert te kunnen ontvangen. Toch is het goed om je instellingen te controleren. Elke smartphone van Samsung of Android werkt net even anders, maar volg in ieder geval de volgende stappen:

  1. Ga naar ‘instellingen’;
  2. Tik in de zoekbalk de zoekwoorden ‘noodmeldingen’, ‘noodwaarschuwingen’ of ‘emergency alerts’ in;
  3. controleer of het veld ‘extreme dreigingen’ of ‘extreme alerts’ is ingeschakeld. Is dat niet het geval? Doe dat dan alsnog, zodat je de meldingen van NL Alert ontvangen. Je kunt de NL Alert-meldingen hier ook uitschakelen, hoewel we je dat in verband met je veiligheid sterk afraden.

NL Alert instellen iPhone

Om te controleren of NL Alert goed is ingesteld op je Apple iPhone doe je het volgende:

  1. Ga naar ‘instellingen’;
  2. klik op ‘berichtgeving’;
  3. controleer of de optie ‘noodmeldingen’ is ingeschakeld. Is dat niet het geval, doe dit dan alsnog. In het berichtencentrum, dat je bekijkt door op je beeldscherm van boven naar beneden te vegen, kun je de NL Alert-melding op een later moment teruglezen.

Meer lezen?

Op de website van de overheid vind je meer informatie over NL Alert. Meer telecomnieuws? Bekijk ook eens onze andere handige artikelen.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 23-06-2020