4,6/5 op Trustpilot 4,6/5
Trustpilot 50.905 reviews

Opslagruimte telefoon vergroten: 6 tips

Slimme tips

Je kent het wel: wil je nét een mooie foto nemen met je telefoon, is je opslagruimte vol! Met de 6 tips in dit artikel (en handige bonustip!) weet je zeker dat jou dat nooit meer overkomt.

Tip 1. Smartphone opslagruimte bijna vol? Controleer je geheugenverbruik!

Wil je weten hoeveel opslagruimte je nog over hebt op jouw telefoon? Volg de stappen hieronder om je geheugenverbruik te controleren. Dit is ook handig als je een nieuwe smartphone gaat uitzoeken en wil weten hoeveel opslagruimte je nodig hebt.

Opslagruimte controleren op je iPhone
 1. Open de ‘Instellingen’-app.
 2. Tik op ‘Algemeen’.
 3. Ga naar ‘iPhone-opslag’. Je ziet nu precies hoeveel ruimte je apps, foto’s en andere bestanden innemen (en waar je op kunt besparen).
Opslagruimte controleren op je Android
 1. Open de ‘Instellingen’-app.
 2. Tik op ‘Apparaatbeheer’.
 3. Ga naar ‘Opslag’.

Tip 2. Apps verwijderen

Apps nemen veel ruimte in op je telefoon. Zeker als je veel games hebt geïnstalleerd zul je merken dat je snel door je opslagcapaciteit heen bent. Gelukkig heeft je iPhone een handige optie om nauwelijks gebruikte apps snel van je smartphone te knikkeren. Android heeft hiervoor geen standaard functie ingebouwd, maar wel de mogelijkheid om de grootte van al je apps snel te controleren. Zo weet je snel welke apps het meest van je geheugen vragen.

Apps verwijderen op je iPhone
 1. Open de ‘Instellingen’-app.
 2. . Tik op ‘Algemeen’.
 3. Ga naar ‘iPhone-opslag’.
 4. Tik op ‘Ruim apps op’. Apps die je niet gebruikt worden na enige tijd automatisch van je smartphone verwijderd.
 5. Onder deze optie zie je een lijst met alle geïnstalleerde apps en hoeveel geheugen ze in beslag nemen. Zo kun je snel zien welke apps je moet verwijderen om ruimte te besparen.
Apps verwijderen op je Android
 1. Ga naar ‘Instellingen’.
 2. Tik op ‘Opslag en usb’.
 3. Ga naar ‘Apps’. Hier krijg je een lijstje van alle apps die je op je telefoon hebt geïnstalleerd. Met het knopje rechtsboven sorteer je ze gemakkelijk op grootte.

Tip 3. Cache en cookies verwijderen

Bij veel smartphones gaat veel opslagcapaciteit verloren door cookies en andere onzichtbare bestanden. Het kan lonen om die af en toe te wissen. Alle kleine beetjes helpen!

Cache verwijderen op je iPhone

Ga naar 'Instellingen’. Ga naar ‘Algemeen’. Ga naar ‘iPhone-opslag’. Tik op ‘Safari' (je internetbrowser) en daarna op 'Websitedata'. Tik op 'Verwijder alle websitedata' om je cache te legen.

Cache verwijderen op je Android
 1. Ga naar ‘Instellingen’.
 2. Tik op ‘Opslag en usb’.
 3. Ga naar ‘Gegevens in het cachegeheugen’.
 4. In het scherm dat verschijnt tik je op ‘OK’.

Tip 4. Filmpjes en foto’s verwijderen

Veel van je foto’s, bijvoorbeeld van WhatsApp maar ook in Google Foto’s, worden automatisch opgeslagen in de cloud. Handig, tot die volloopt is en het geheugen van je smartphone aan de beurt is. Hieronder lees je hoe je al die back-ups snel en definitief verwijdert. Zorg er nog wel voor dat je je foto’s ergens anders opslaat voordat je ze helemaal van je telefoon verwijdert. Je krijgt ze niet meer terug.

Foto’s verwijderen op je iPhone
 1. Open Foto's en selecteer de foto’s die je wil verwijderen.
 2. Tik op de prullenmand (rechtsonderin).
 3. Ga naar het tabblad 'Albums'.
 4. Tik op het album 'Recent verwijderd' en tik op 'Selecteer'.
 5. Tik op de foto's of video's die u wilt verwijderen of tik op 'Verwijder alles'.
 6. Tik opnieuw op 'Verwijder' om te bevestigen. Let op: Je verwijdert hiermee de foto’s ook uit de iCloud. Zorg dus dat je ze ergens anders hebt opgeslagen (bijvoorbeeld op je computer).
Foto’s verwijderen op je Android
 1. Open de Google Foto’s-app.
 2. Tik op het menu linksboven (de drie streepjes).
 3. Kies voor ‘Instellingen’. Hier vind je de optie ‘Opslagruimte op apparaat vrijmaken’.

Tip 5. Downloads verwijderen

In je bestanden- (iPhone) of downloadmap (Android) vind je meestal veel ongebruikte rommel, zoals foto’s en documenten die je ooit van het internet hebt geplukt (en daarna waarschijnlijk meteen weer bent vergeten!). Je verwijdert ze heel gemakkelijk.

Downloads verwijderen op je iPhone

 1. Ga naar de app ‘Bestanden’.
 2. Selecteer de bestanden die je wil verwijderen.
 3. Tik op 'Verwijder'. Let op: Als je bestanden uit de map 'iCloud Drive' verwijdert, worden deze ook van je andere apparaten verwijderd.

Download verwijderen op je Android

 1. Open de map ‘Downloads’.
 2. Rechtsboven zie je een icoontje (drie streepjes) waarmee je de bestanden op grootte kunt sorteren. Zo zie je direct welke bestanden het meeste ruimte innemen en verwijderd kunnen worden.
 3. Selecteer de bestanden die je wil verwijderen en tik op ‘Verwijder’.

Tip 6. Geheugen Android uitbreiden

Heb je nog steeds niet genoeg ruimte voor al je filmpjes, foto’s en andere bestanden? Van sommige Android-smartphones kun je de opslagruimte ook uitbreiden met een microSD-kaart.

Bekijk hier alle smartphones met een uitbreidbare opslag.

Geheugen uitbreiden op je iPhone

Je iPhone uitbreiden werkt iets anders dan Android-telefoons. Het is namelijk niet mogelijk om het geheugen van je Apple uit te breiden met een microSD-kaart. Standaard krijg je van Apple 5 GB opslagruimte voor het opslaan van bestanden in iCloud. Daar kan je bijvoorbeeld je foto's heen verplaatsen en een verkleinde kopie bewaren op je iPhone. Is deze opslag vol? Voor 99 cent per maand koop je (met een creditcard) 50 GB iCloud-opslag bij. Ideaal voor ál je foto- en videomateriaal van de afgelopen jaren.

Bonustip: Vermijd vervuiling

Ook voor het geheugen van je smartphone geldt: voorkomen is beter dan genezen. Wees kritisch op wat je wil bewaren en zorg dat je een goed systeem hebt om je foto’s en andere bestanden te ordenen. De app Tidy is bijvoorbeeld een populair alternatief voor de fotogallerij van Apple en Google. En sla je bestanden een keer per maand eens ergens anders op, bijvoorbeeld op een externe harde schijf of op je laptop. Dat geef je direct de gelegenheid om er even goed met de bezem doorheen te gaan!

Download Tidy Gallery voor iOS / Download Tidy Gallery voor Android

Meer tips

Wil je meer lezen over je smartphone? Kijk dan eens bij de andere tips en tricks op Mobiel.nl. Bijvoorbeeld over hoe je je schermtijd controleert en instelt. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Dan krijg je handige artikelen direct in je mailbox.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 4/12/2021

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht