4,7/5
Trustpilot 47.807 reviews

Een (telefoon)gesprek opnemen met je telefoon, mag dat?

Slimme tips

Bij een belangrijk gesprek, zoals een sollicitatiegesprek of interview, kan het fijn zijn het gesprek later nog eens terug te kunnen luisteren. Maar wat zijn de regels precies? En hoe neem je een telefoongesprek of gesprek op locatie eigenlijk op? Wij vertellen je er meer over.

Mag je een telefoongesprek opnemen?

Ja, het is als consument toegestaan om een telefoongesprek op te nemen. Het is belangrijk dat je wel zelf deelneemt aan het betreffende gesprek én dat je het alleen opneemt voor privégebruik. Wettelijk gezien ben je niet verplicht om de ander hiervan op de hoogte te stellen, maar dat is natuurlijk wel zo netjes. Hetzelfde geldt voor het opnemen van een ‘gewoon’ gesprek.

Telefoongesprek opnemen: wél toestemming nodig

Let wel op, want als je van plan bent het telefoongesprek ergens voor te gebruiken, heb je wél toestemming van de gesprekspartner(s) nodig. Dit staat vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), een wet voor het rechtmatig omgaan met persoonsgegevens.

Ook als je uit naam van een bedrijf belt, is het verplicht om te vermelden dat je het gesprek opneemt. Vandaar dat je dit soms ook te horen krijgt als je door een bedrijf gebeld wordt of als je hier zelf heen belt.

Telefoongesprek opnemen met werkgever: geen toestemming nodig

Als je als werknemer een gesprek met je werkgever stiekem opneemt, hoef je geen toestemming te vragen. In dit geval kan je je namelijk beroepen op het feit dat de verwerking van gegevens noodzakelijk is voor de behartiging van jouw gerechtvaardigde belangen. Die moeten dan zwaarder wegen dan de (privacy)belangen van bijvoorbeeld jouw werkgever. Ook in dit geval is het natuurlijk beleefd om wel aan te geven dat je het gesprek opneemt.

Hoe neem je een telefoongesprek op?

Voor de invoering van de AVG waren er verschillende apps beschikbaar voor het opnemen van telefoongesprekken. Helaas werken deze apps niet (goed) meer door de nieuwe wetgeving. Je kunt een telefoongesprek tegenwoordig dus het beste opnemen door de luidspreker van je telefoon aan te zetten en het via een ander apparaat in de buurt op te nemen, bijvoorbeeld via een andere telefoon, je computer of een klassieke recorder.

Telefoongesprek opnemen Android

Heb je een Android-smartphone? Google blokkeert naar eigen zeggen de optie om gesprekken op te nemen op Android-smartphones vanuit privacy-oogpunt. Hierdoor kan je alleen als je nog een oude versie van Android hebt een telefoongesprek opnemen. De app die je in dit geval het beste kan gebruiken is ‘Call Recorder’. Met nieuwere versies van Android (9.0 Pie en nieuwer) hoor je de stem van degene waarmee je belt niet en is het gebruik van een app dus niet mogelijk.

Telefoongesprek opnemen Apple

Heb je een iPhone en wil je een gesprek opnemen met je telefoon? Een app die je bij gebruik van een iPhone kan gebruiken, maar die niet voor iedereen goed lijkt te werken volgens de reviews, is ‘TapeACall’. Met de app voeg je een extra beller aan je gesprek toe, die het gesprek opneemt. De eerste drie dagen is de app gratis.

Gesprek op locatie opnemen met dictafoon

Heb je een belangrijk gesprek op locatie dat je graag wilt opnemen met je iPhone of Android? Dan is de app ‘Dictafoon’ -die op veel telefoons standaard zit- handig om te gebruiken. Door op de recordknop te drukken start je de opname. Is het gesprek afgelopen, tik je weer op deze knop om de opname te beëindigen.

Om te zorgen dat het gesprek goed verstaanbaar is op de audio-opname, is het verstandig om de telefoon op tafel of ergens anders in de buurt te leggen. Vervolgens kan je deze na het gesprek opslaan op je telefoon om terug te luisteren, bewaren op je telefoon en exporteren naar andere locaties, zoals e-mail. We raden je aan om het opnemen van tevoren een keer te testen, zodat je zeker weet dat de audio goed te verstaan is en je weet hoe je het bestand op de juiste manier opslaat.

Veel succes met het belangrijke gesprek. Vergeet niet je gesprekspartner vooraf even te informeren als de situatie het toelaat.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 26-08-2020