Tips om je (draadloze) oortjes schoon te maken

Slimme tips

Is het geluid van je oortjes minder goed? Grote kans dat er stof, oorsmeer en andere viezigheid in je oortjes is gaan nestelen. Hier lees je hoe je de verschillende onderdelen van je Airpods (Pro), Samsung Galaxy Buds of andere headphones gemakkelijk weer schoon krijgt.

Tips om je (draadloze) oortjes schoon te maken

De buitenkant van je headset schoonmaken

Koppel je oortjes allereerst los van je telefoon. Doe daarna een beetje ontsmettingsalcohol op een wattenstaafje, keukenrol of pluisvrije doek, maar maak de doek niet te nat. Wrijf hiermee vervolgens voorzichtig over de buitenkant van je oortjes. Heb je een draad aan je oortjes? Vergeet dan niet om deze ook af te nemen met een doekje met ontsmettingsalcohol.

Let op: gebruik het natte ontsmettingsdoekje niet op het luidsprekergaasje van je oortjes.

Microfoon en luidsprekergaas van je oordopjes schoonmaken

Maak de microfoon en het luidsprekergaas schoon met een droge doek of wattenstaafje. Zit er veel viezigheid in? Probeer het gaas en de microfoon dan schoon te krijgen met een (ongebruikte) tandenborstel. Zorg dat je naar beneden borstelt en de speaker naar beneden houdt, zodat het vuil niet ín je speaker valt.

Let op: heb je een lichtvochtige doek gebruikt voor het reinigen? Laat de oortjes volledig drogen voordat je ze terugplaatst in de oplaadcase of weer in gebruik neemt.

Opzetstukjes/kussentjes van je oortjes schoonmaken

Sommige oortjes hebben (plastic) opzetstukjes die je los kan maken. Deze kussentjes kan je het makkelijkst schoonmaken met een sopje. Mix lauwwarm water met een klein beetje zeep en laat ze even weken. Veeg de oorkussentjes schoon met een zachte, droge en pluisvrije doek. Zorg dat ze volledig droog zijn voordat je ze weer op de oortjes plaatst. Let erop dat je ze in de juiste positie houdt als je ze weer vastklikt.

Wat je vooral niét moet doen tijdens het schoonmaken

  • Gebruik géén schurende materialen tijdens het schoonmaken! Ook scherpe voorwerpen, zoals een tandenstoker, raden we af om te gebruiken tijdens de schoonmaakbeurt. Dit kan je oortjes beschadigen.

  • Houd je oortjes nooit onder water! De meeste oortjes zijn niet geschikt om in water of andere vloeistof te houden. Doe dit dus ook niet tijdens het schoonmaken van je oortjes. Een draai in de wasmachine doet je oortjes zeker geen goed.

Leen je oortjes niet uit

Deel je je oortjes regelmatig met een vriend(in) of familielid? We raden je aan dit niet meer te doen, want erg fris is dit niet. In je eigen oor zitten al een hoop bacteriën, maar die van een ander erbij is natuurlijk extra onhygiënisch. En eerlijk is eerlijk: de oorsmeer van een ander uit je oortjes peuteren is niemands hobby, toch?


Zijn je oortjes zo vies dat ze écht niet meer te redden zijn? Bekijk dan de mogelijkheden voor nieuwe headsets en headphones en kies slim voor een fris paar oortjes.


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden

Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Nieuwsbrief Mobiel.nl

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

  • Als eerste op de hoogte
  • De beste aanbiedingen
  • Nieuwe smartphones
  • De laatste nieuwtjes
  • Aanmelden nieuwsbrief Mobiel.nl


    Terug naar overzicht