Verschil tussen Apple Lightning, Micro USB en USB-C

Slim vergelijken

Er is bijna niets zo vervelend als een telefoon met een lege batterij. Om te zorgen dat je weer snel connected bent, heb je de juiste oplader nodig. Maar welke is dat precies? En wat zijn de verschillen? Met deze blog helpen we je graag op weg en vertellen we het verschil tussen Apple Lightning, Micro USB en USB-C.

Apple Lightning

De meest recente iPhones en iPads maken gebruik van een Lightning-aansluiting. Dit is een kleine, platte connector die je in de onderkant van je telefoon of iPad steekt. Wil jij het liefst weer zo snel mogelijk van je iPhone genieten? Maak dan gebruik van een USB-C naar Lightning kabel. Deze snellader zorgt dat je binnen een mum van tijd weer van een volle batterij kunt genieten.

Update: op 9 juni kwamen er berichten naar buiten dat er door er een nieuw Europees besluit alle nieuwe telefoons vanaf 2024 een USB-C-aansluiting moeten bevatten. Het kan dus zijn dat Apple Lightning in Europa gaat verdwijnen.

Micro USB

De micro USB is de kleinste USB variant en vind je op de wat oudere of goedkopere Android smartphones. Doordat de boven- en onderkant van de aansluiting verschillen, moet je goed opletten hoe je de kabel in de smartphone steekt. Heb jij geen smartphone met micro USB aansluiting meer? Dan is het verstandig de kabel toch te bewaren. Veel e-readers en koptelefoons maken namelijk nog gebruik van een micro USB poort.

USB-C

Veel nieuwe smartphones maken inmiddels gebruik van een USB-C aansluiting. Je hoeft niet meer te kijken hoe je de kabel in je telefoon steekt en kunt dezelfde kabel voor meerdere apparaten gebruiken. Denk aan tablets, laptops maar ook powerbanks en koptelefoons. USB-C zorgt er tevens voor dat je apparaten veel sneller opgeladen worden en ook gegevensoverdracht sneller mogelijk is.

Verschil micro USB en USB-C

Het verschil tussen micro USB en USB-C is de vorm van de stekker. Waar USB-C helemaal ovaal is en op alle manieren in je telefoon gestoken kan worden, past de micro USB kabel maar op één manier in je telefoon. Dit komt door de vlakke onderkant van de aansluiting.

Wat is USB-A?

Naast deze drie verschillende aansluitingen voor kabels bestaat er ook USB-A. Maar wat is dat precies? Eigenlijk is USB-A de USB-aansluiting waar mensen aan denken, met een rechthoekige aansluiting. De poorten hiervoor zijn ook meestal nog op laptops en tv's te vinden en gebruik je voor om muizen, toetsenborden, usb-sticks en andere randapparatuur mee te verbinden. USB-C is de nieuwe standaard voor dit soort randapparatuur en de poorten hiervoor vind je dus ook op nieuwe laptops. Het verschil tussen deze twee is namelijk dat USB-C veel sneller de data kan overdragen dan USB-A.

Snel opladen

Wil jij je telefoon snel opladen? Let dan op het type aansluiting van de oplader. Voor de nieuwste iPhones en steeds meer Samsung smartphones kun je een Power Delivery of Samsung Super Fast Charging oplader gebruiken. Deze hebben allebei een ovale USB-C poort, waar veel oude kabels nog een vierkante USB-A aansluiting hebben. Heb jij nog een oplader met USB-A aansluiting? Gebruik dan de Quick Charge en Samsung Adaptive Fast Charging.

Geschreven door: Kelly/Samantha
Geplaatst op: 6/26/2022

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief Mobiel.nl

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

  • Als eerste op de hoogte
  • De beste aanbiedingen
  • Nieuwe smartphones
  • De laatste nieuwtjes
  • Aanmelden nieuwsbrief Mobiel.nl


    Terug naar overzicht