4,7/5
Trustpilot 45.846 reviews

Alles over voicemail: aan- of uitzetten en beluisteren

Slimme tips

Heb je regelmatig een gemiste oproep? Zet dan je voicemail aan! Met voicemail kan de beller een audiobericht voor je achterlaten als je je telefoon niet opneemt. Zo weet je daarna precies wie je heeft gebeld – en waarom! In dit artikel lees je alles over het instellen van je voicemail. Bijvoorbeeld het inspreken van je eigen welkomstbericht, direct terugluisteren met Visual Voicemail, of hoe je je voicemail helemaal uitzet.

Voicemail aanzetten

Het instellen van je voicemail kan per provider een beetje verschillen. Maar of je je voicemail nu activeert bij Vodafone of KPN; de volgende stappen moet je in ieder geval volgen.

  1. Bel naar voicemail. Meestal is dat 1233.
  2. Stel een welkomstboodschap in. Dit is het bericht dat de beller hoort als je je telefoon niet opneemt. Meestal heb je 3 opties. Een standaardboodschap (1), die je niet zelf hoeft in te spreken (‘Dit is de voicemail van 06….’). Een voicemail met naam (2) (‘Dit is de voicemail van [jouw naam]’). Of een gepersonaliseerde boodschap (3), die je helemaal zelf inspreekt. Wat je ook kiest: je kunt je welkomstboodschap altijd weer aanpassen.
  3. Soms wordt er gevraagd of je een pincode wil instellen. Dit is niet verplicht, maar we raden je aan om dat wel gewoon te doen. Zo verklein je de kans dat iemand anders je voicemailberichten hoort.

Voicemail uitzetten

Het hebben van een voicemail betekent ook dat je berichten hebt om terug te luisteren. Heb je daar helemaal geen zin (meer) in? Dan kun je je voicemail ook helemaal uitzetten. Als je je telefoon niet opneemt en je geen voicemail hebt ingesteld, krijgt de beller alleen de mededeling dat hij geen boodschap kan achterlaten en dat de verbinding wordt verbroken.

  1. Bel naar voicemail.
  2. Volg het keuzemenu en ga naar ‘Instellingen’. Hier krijg je de mogelijkheid om je voicemail (tijdelijk) uit te zetten.
  3. Het uitzetten (en weer aanzetten) van je voicemail kan bij de meeste providers ook per sms. Dat is iets sneller. Bij KPN sms je bijvoorbeeld de boodschap UIT (of AAN) naar 1233.

Voicemail beluisteren

Om je voicemailberichten te beluisteren bel je naar voicemail (meestal 1233). Je hoort dan meteen of er nieuwe berichten voor je zijn binnengekomen. Is dat het geval, dan worden deze nieuwe berichten automatisch afgespeeld. Je kunt ook oudere, bewaarde berichten terugluisteren.

Met Visual Voicemail hoef je niet langer naar voicemail te bellen om berichten af te luisteren, maar kun je ze direct op je telefoon afspelen. Net als een spraakbericht in WhatsApp. Andere voordelen van Visual Voicemail zijn dat je voicemailberichten makkelijker kan bewaren (als audiobestand) en afspelen. Je hoeft dus niet langer eerst alle andere bewaarde berichten langs te gaan als je een specifiek voicemailbericht wil beluisteren. Visual Voicemail wordt door de meeste grote providers ondersteund; bij T-Mobile moet je er alleen iets extra voor betalen. Ook staat er op de meeste smartphones al een basisversie geïnstalleerd. Bij iPhone vind je die bijvoorbeeld onder het tabje ‘Voicemail’, bij het telefoontje. Bij Android moet je hem soms nog even inschakelen (via ‘Voicemail’ bij ‘Instellingen’). Sommige providers hebben ook een eigen app om voicemailberichten af te spelen, zoals KPN.

Meer lezen

Wil je meer lezen over de handige functies op jouw smartphone? Kijk dan eens bij de andere tips en tricks van Mobiel.nl. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Dan krijg je de beste artikelen direct in je mailbox.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 28-12-2020