4,7/5
Trustpilot 48.836 reviews

10 handige WhatsApp-functies die je nog niet kent

Slimme tips

Wereldwijd maken meer dan een miljard mensen gebruik van WhatsApp. Lang niet iedereen gebruikt alle handige functies die het chatprogramma te bieden heeft. En dat blijken er een hoop te zijn! Wij hebben 10 handige WhatsApp-functies die je waarschijnlijk nog niet kent voor je op een rij gezet.

1. Voeg een activiteit uit je chats toe aan je agenda

Misschien is het je weleens opgevallen: data en tijdstippen worden tegenwoordig als klikbare link weergegeven op WhatsApp. Vraag je je al tijden af waarom? Je kan op deze linkjes kan klikken om een activiteit in je agenda aan te maken. Geef WhatsApp toegang tot je agenda en maak in no time een nieuwe activiteit aan, zodat je je afspraken niet meer kan vergeten.

2. Stuur één bericht naar meerdere mensen tegelijk

Heb je groot nieuws dat je aan meerdere mensen tegelijk wilt vertellen? Wil je bijvoorbeeld naar een grote groep nieuwjaarswensen versturen of een uitnodiging voor een feestje? Dan kan een verzendlijst erg handig zijn en tijd besparen. Ga hiervoor bij Android naar het Chats-overzicht, de knop ‘menu’ en klik op ‘Nieuwe verzendlijst’. Bij Apple staat ‘Verzendlijsten’ links boven je laatste chatbericht. Typ de namen van je contacten of tik op het plusje om contacten uit je lijst te selecteren. Goed om te weten: de ontvangers krijgen je bericht binnen als een normaal WhatsApp-bericht. Als ze reageren zal het ook als normaal bericht binnenkomen, en kunnen de andere ontvangers niet meelezen.

3. Demp je groepsgesprek(ken) tijdelijk

Waarschijnlijk ken je het wel: je bent druk bezig, maar je wordt constant afgeleid door een groepsgesprek waarin van alles wordt besproken waar je op dat moment niet mee bezig wilt zijn. Worden alle binnenkomende meldingen je even te veel? Dan kan je het groepsgesprek tijdelijk dempen. Tik op de betreffende groepschat, klik op de naam en selecteer ‘Stil’. Je kan hierbij kiezen of je de groep voor 8 uur, 1 week of 1 jaar op stil wilt zetten.

4. Verberg je profielfoto, info en status

Hou je van een beetje privacy, van kan het fijn zijn op je profielfoto en info (voorheen ‘status’) te verbergen. Gelukkig is dat in te stellen op WhatsApp. Open WhatsApp en tik onderin op instellingen. Ga naar Account > Privacy. Kies vervolgens Profielfoto, Info en Status. Geef hierbij aan of iedereen, alleen je contacten of niemand je profielfoto en/of status mag bekijken.

5. Voeg unieke meldingen toe per contactpersoon of groep

Als je de hele dag door berichtjes binnenkrijgt op WhatsApp, is het handig om te weten wie je probeert te bereiken. Er is een snelle manier om dit te filteren. Je kan namelijk voor ieder contactpersoon óf een groep een persoonlijke melding instellen. Hoe je dat doet? Klik op de naam of groepsnaam, klik op Contactinformatie en daarna op ‘Aangepast geluid’ om een unieke meldingstoon te kiezen. Ideaal; weet je de volgende keer wie je probeert te bereiken zonder dat je op je scherm hoeft te kijken.

6. Maak snelkoppelingen van je favoriete chats (Android)

Razendsnel navigeren naar je favoriete groepschat of een vriend(in) waar je het liefst de hele dag mee chat? Dan is het bij een Android-smartphone handig om een snelkoppeling naar deze chats aan te maken. Houd het chatgesprek ingedrukt, tik op de bolletjes rechts bovenin het menu en tik vervolgens op ‘Snelkoppeling maken voor chat’. Voilà, vanaf nu ben je nog maar één knop verwijderd van je favoriete chats!

7. Deel je locatie

Binnen WhatsApp is het tegenwoordig een optie om je locatie te delen met je WhatsApp-contacten. Ideaal als je bijvoorbeeld door iemand wordt opgehaald en precies wilt weten waar diegene zich bevindt of als je elkaar tegemoet loopt in een drukke menigte. Klik bij iOS op het plusje links van het chatvenster en kies ‘Locatie’. Gebruik je Android? Ga dan naar het menu ‘toevoegen’ en kies op dezelfde manier voor ‘Locatie’.

8. Zie welke chats het meeste geheugen in beslag nemen

Een functie die je vast nog niet kent is dat je kunt zien welke groepen en personen het meeste opslag in gebruik nemen. Je vraagt je misschien wat je ermee moet, maar waar het vooral handig voor is, is het inzichtelijk krijgen van hoeveel geheugen je gesprekken in beslag nemen als je geheugen (bijna) vol is. Ga op WhatsApp naar Instellingen > Data- en opslaggebruik > Opslag in gebruik en zie meteen hoeveel MB een specifiek persoon/groep in gebruik neemt.

9. Wissel van beheerder

Als beheerder van een groep het stokje overdragen aan een ander groepslid? Dat kan! Je kan er ook voor kiezen om de groep met meerdere mensen te beheren of zelfs iedereen beheerder te maken. Als beheerder heb je de rechten om mensen toe te voegen aan de groep of te verwijderen. Hoe je van beheerder wisselt? Ga naar de betreffende groep, klik op de naam van de groep en ga naar Groepinstellingen > Groepsinstellingen wijzigen. Vink de naam aan van degene die je beheerder wilt maken en klik vervolgens op ‘Gereed’.

10. Maak van je eigen video’s een GIF

Grote kans dat je al weet dat het mogelijk om gifjes naar elkaar te sturen. Maar wist je ook dat het zelfs mogelijk is om je eigen gifjes te maken? Dit kan door een video korter dan 6 seconden te selecteren in de fotobibliotheek en rechts bovenaan te kiezen dat je deze als gif wilt verzenden. Ook een live foto kan je als GIF verzenden. Wie wordt er nou niet blij van een grappig gifje van zijn eigen huisdier, zichzelf of een prettig gestoorde vriend?

Bonustip: Markeer belangrijke berichten

Een extra tip die we je graag als laatste meegeven, is dat je berichten kan markeren. Erg handig als je een WhatsAppje binnen dat je later gemakkelijk terug wil kunnen vinden. Bij iOS houd je een bericht lang ingedrukt en tik je op het sterpictogram om het bericht te markeren.. Bij iOS kan je het bericht snel terugvinden door op de naam van de chat te tikken, bij Android door op het picotgram met drie bolletjes te tikken. Vervolgens klik je in beide gevallen op ‘Berichten met ster’.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 17-08-2018