4,7/5
Trustpilot 49.164 reviews

10 tips voor de mooiste vakantiekiekjes

Slimme tips

Van plan je smartphone om te dopen tot fotocamera tijdens je vakantie? Wel zo leuk als je foto's dan bij thuiskomst ook de moeite waard zijn om aan vrienden en familie te laten zien of om op je sociale media te delen. Met deze slimme tips haal jij het maximale uit je smartphonefoto's.

Mooie smartphonefoto’s – Tip 1: Maak foto’s in RAW

Steeds meer smartphonecamera’s hebben een RAW-functie. Beschikt jouw camera hierover? Dan raden we je aan deze functie eens te proberen. Professionele fotografen leggen al jarenlang hun foto’s vast in RAW om het maximale uit hun foto’s te halen. RAW is een bestandsindeling die onbewerkte gegevens van de camera vastlegt, voordat de witbalans, belichting en andere parameters zijn ingesteld. Foto’s in RAW zijn hierdoor ideaal om te bewerken. Wel zijn ze 3 tot 5 keer groter dan foto’s in JPG. Houd dus wel rekening met je beschikbare opslaggeheugen.

Mooie smartphonefoto’s – Tip 2: Maak panorama’s

Sta je aan een prachtig strand, aan de boulevard of hoog op de berg en krijg je het niet voor elkaar het geheel op de foto vast te leggen? Daar komt de panoramafunctie goed van pas. Door de camera op panoramamodus te zetten en vervolgens rustig van links naar rechts te bewegen (of van beneden naar boven) maak je één grote, prachtige foto van alles wat je ziet. Het is even oefenen, maar als je deze manier van fotograferen eenmaal onder de knie hebt ben je vast fan van deze manier van fotograferen. De panoramafunctie is overigens ook erg geschikt voor grote groepsfoto’s.

Mooie smartphonefoto’s – Tip 3 : Houd de camera stabiel vast of zet hem neer

Een van belangrijkste dingen om onscherpte te verminderen is dat je goed weet hoe je je smartphonecamera stabiel vasthoudt. Als je je armen strekt of ver van je lichaam houdt, tril en beweeg je meer tijdens het maken van de foto. Door je ellenbogen in je zij te zetten krijg je meer stabiliteit. Natuurlijk kan je je smartphone ook op een stabiel object of een statief laten rusten. Een statief komt vooral van pas als jouw smartphonecamera geen optische beeldstabilisatie heeft.

Mooie smartphonefoto’s – Tip 4: Zoom niet in zonder optische zoomlens

Als je geen dubbele camera met optische zoomlens hebt, komt inzoomen de kwaliteit van je foto's niet ten goede. Veel nieuwe telefoons, zoals de iPhone XS, OPPO Reno, Huawei P30 Pro en Galaxy S10, hebben wél zo’n lens, waardoor inzoomen geen probleem meer is. Wel raden we af om digitaal in te zoomen. Een groot deel van de kwaliteit van de foto gaat hierdoor namelijk verloren. Het is verstandiger om de foto eerst van veraf te maken en het beeld eventueel achteraf bij te snijden.

Mooie smartphonefotos’s – Tip 5: Gebruik de portretmodus

Nieuwere smartphones hebben vaak nog meer vakkundige functies, zoals portretmodus of ‘bokeh’. Met deze functie wordt de achtergrond van de foto onscherp gemaakt terwijl het object waar het om draait er helder uitspringt. Heb je deze functie op je smartphone? Het is zeker de moeite waard deze eens uit te proberen. De portretmodus kan namelijk prachtige foto’s opleveren. De functie komt het beste uit de verf bij telefoons met een dubbele camera achterop. Goed om te weten: de functie werkt niet alleen op portretten van mensen, maar ook als je bijvoorbeeld een mooi gedekte tafel met vervaagde achtergrond vast wilt leggen.

Mooie smartphonefoto’s – Tip 6: Zorg voor een schone lens

Een goede foto begint met een schone lens. Je raakt de cameralens vaker aan met je vette zonnebrandvingers dan je denkt. Maak de lenzen daarom regelmatig schoon voordat je aan de slag gaat. Vlekken en stof zorgen er namelijk voor dat de kwaliteit onnodig korrelig wordt. Zonde als bij terugkomst van vakantie blijkt dat al je foto’s het gezelschap van een vieze vlek hebben, toch?

Mooie smartphonefoto’s - Tip 7: Maak meer dan één foto en gebruik burst

Het kan geen kwaad om meerdere foto’s in korte tijd te schieten. Ook als je denkt dat het perfecte plaatje er al tussen zit, kan je het beste voor de zekerheid nog even doorschieten. Het kan namelijk zijn dat je foto een heel klein beetje is bewogen of toch niet helemaal scherpgesteld is. Het zou zonde zijn als het plaatje achteraf nét niet zo perfect is als je dacht. Wist je al dat sommige smartphones handige functies hebben voor ‘burst’-fotografie? Deze maken een reeks opnames vlak na elkaar in één foto en geven de mogelijkheid het beste shot te kiezen.

Mooie smartphonefoto’s – Tip 8: Gebruik geen flitser

In donkere situaties is het nogal verleidelijk om je foto wat extra licht mee te geven met de flitser. Toch raden we je aan om deze altijd uit te laten. De flitser van smartphonecamera’s is namelijk geen echte flitser, maar een lampje. Het licht reikt niet ver en zorgt voor rode ogen en bleke gezichten. Wat je wel kan doen is een los zaklampje meenemen en die bijschijnen voor extra licht. Ook kan het verstandig zijn om de HDR (High Dynamic Range) in te schakelen bij donkere omstandigheden. Daarmee worden zowel donkere delen als heldere delen in een foto goed weergegeven.

Mooie smartphonefoto’s – Tip 9: Gebruik de HDR-functie

Nu we het toch over HDR hebben; dit is een veelgebruikte functie voor smartphonefotografie. Dit is eigenlijk een samenvoeging van meerdere foto’s. Het gaat meestal zo snel dat je het niet ziet en het lijkt alsof je een gewone foto maakt. HDR zorgt voor een betere lichtintensiteit en mooie schaduwen. De details van je opname blijven hierbij wél behouden. Veel telefoons activeren tegenwoordig al automatisch de HDR-modus, maar check voordat je een foto schiet wel of deze functie aanstaat.

Mooie smartphonefoto’s – Tip 10 : Bewerk je foto’s na

Om je foto te perfectioneren kan het helpen om je foto na te bewerken. Maak je foto bijvoorbeeld levendiger en lichter, snijd je foto bij of voeg extra accenten toe via een bewerkprogramma op je telefoon of computer. Experimenteer met de mogelijkheden en laat je verbazen door wat mogelijk is. Let er wel op dat je de bewerking niet overdrijft, zodat het er wel natuurlijk uit blijft zien. Populaire fotobewerkingsapp zijn bijvoorbeeld Camera+, Pixlr, Snapseed en Airbrush. Je kan natuurlijk ook een filter toepassen via Instagram.


De beste smartphonecamera's van het moment

Op zoek naar een telefoon die zorgt dat jouw smartphonefoto’s er het allerbeste uitzien? Overweeg dan bijvoorbeeld eens een van de volgende toestellen: Samsung Galaxy S10+, iPhone Xs, Huawei P30 Pro, Huawei Mate 20 Pro, Google Pixel 3, OnePlus 7 Pro of de Oppo Find X.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 7/9/2019