4,7/5
Trustpilot 49.164 reviews

Advertenties blokkeren op je Android-telefoon

Slimme tips

Als je een website of app opent, krijg je vaak (gepersonaliseerde) advertenties te zien. Ben je deze reclames op je telefoonscherm zat? Door adblockers te installeren, worden ongewenste advertenties automatisch geweerd. Dit bespaart ook nog eens accu en data.

Apps voor het blokkeren van advertenties zijn officieel niet toegestaan in de Android Play Store. Daarom zijn veel adblockers niet te downloaden via de appwinkel van Android. Buiten de Play Store om, via de website van de aanbieder, kan je ze vaak wel handmatig installeren.

Daarnaast zijn er wél browsers (programma's die je gebruikt om een website te bekijken) met ingebouwde adblocker te gebruiken via de Play Store van Google. Veel gebruikers vinden het fijner om zo'n browser te gebruiken, omdat daar geen technische kennis voor nodig is.

Browsers die advertenties kunnen blokkeren

We zien dat steeds meer bedrijven investeren in adblockers. Zo heeft Samsung een functie in zijn eigen Samsung-browser ingebouwd om advertenties te blokkeren. En we hebben goed nieuws voor Android-gebruikers zonder telefoon van Samsung: tegenwoordig kunnen álle gebruikers van Android browsen zonder advertenties via de Samsung-browser.

Ook browsers Brave, Opera, Free Adblocker Browser en Firefox Focus -die allemaal te vinden zijn in de Play Store- geven een webervaring die (bijna) vrij is van reclame. Met Google Chrome worden heftige, indringende advertenties automatisch verborgen. Advertenties die volgens Google niet té storend zijn worden wel getoond.

Apps voor het blokkeren van advertenties

1: Blokada

Blokada is een gratis open-source-oplossing om advertenties tegen te gaan. De app blokkeert reclames in zowel apps als op websites. Daarnaast werkt de app zowel als je op WiFi zit als op 4G/5G. Houd er wel rekening mee dat je deze app buiten de de Play Store om moet downloaden, als een apk-bestand. Hiermee zet je een zogeheten VPN-verbinding open om advertenties te misleiden zodat jij ze niet meer tegenkomt. Voor het downloaden van Blokada heb je dus enige technische kennis nodig.

Download Blokada (via eigen website) – Kosten: gratis

2: AdShield

Met je vertrouwde browser reclames blokkeren kan met de app AdShield. AdShield blokkeert ads zowel via je mobiele data als via WiFi. Houd er rekening mee dat er soms een advertentie doorheen kan glippen die je wel te zien krijgt. Deze kan je aan een zwarte lijst toevoegen, waarna de advertentie niet meer wordt getoond. Hoewel je via de browser een hoop reclame wordt bespaard, is een nadeel van deze app dat hij geen advertenties uit apps, zoals YouTube, kan weren. Voor de app betaal je eenmalig € 2,99.

Download AdShield (via Play Store) – Kosten: €2,99

Tip: plaats je favoriete websites in je whitelist

Wil je advertenties van Mobiel.nl of een andere interessante website, zoals je favoriete kledingmerk, blijven zien? Dan kan je een zogenoemde ‘whitelist’ plaatsen voor specifieke websites. Je vindt deze optie meestal via de instellingen van je Android-adblocker.


Meer handige tips

Meer tips voor je telefoon? Lees dan ook eens onze 6 handige Android-hacks die je niet wil missen. Of kijk eens bij de andere tips en tricks op Mobiel.nl én schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat je belangrijke en handige tips direct in je mailbox krijgt.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 6/22/2021

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht