4,6/5 op Trustpilot 4,6/5
Trustpilot 51.598 reviews

Documenten scannen met je telefoon

Slimme tips

Of je nu een belangrijke brief wil digitaliseren, onkosten wil declareren of een contract moet ondertekenen om vervolgens digitaal terug te sturen: soms zou het handig zijn als je een scanner hebt. Geen scanner bij de hand? Geen zorgen. Na het lezen van deze blog kun je documenten scannen met je smartphone.

Microsoft Lens

Microsoft Lens is ideaal voor het maken van scans. Richt je telefoon op het document, druk op de grote knop in het scherm met daaronder de tekst ‘Start Scanning’ en klaar is kees. Daarnaast heeft de app verschillende standen zodat je allerlei dingen kunt scannen. Denk aan whiteboards, pasjes, documenten, visitekaartjes en foto’s. De app herkent direct of er een document in beeld is en kan zo heel snel een scan maken. Liever handmatig? Druk dan op de knop onderin beeld. Om te zorgen dat de scan aan alle richtlijnen voldoet kun je de scan nog bijsnijden en draaien. In een creatieve bui? Dan kun je met deze app ook nog eigen tekst of tekeningen toevoegen.

Je kunt Microsoft Lens downloaden via de Google Play Store en de App Store

Genius Scan

Genius Scan doet zijn naam eer aan. Deze slimme scanner herkent welk deel van de foto tekst of beeld bevat en scant vervolgens alleen dat gedeelte. Om te zorgen dat het document beter leesbaar is voegt de app automatisch een contrast toe. Nog niet helemaal tevreden? Dan kun je de gescande documenten nog handmatig bijsnijden en bewerken. Wil jij je scans gemakkelijk terugvinden? Genius Scan heeft een tag systeem die zorgt dat je alles kunt groeperen en makkelijk terug kunt vinden.

Je kunt Genius Scan downloaden via de Google Play Store en de App Store

Documenten scannen met je iPhone

Heb jij een iPhone en wil je een document digitaliseren? Dan heeft je iPhone daar een goede oplossing voor. Met de Notities-app kun je namelijk documenten scannen en zelfs je handtekeningen toevoegen. Zo ben jij altijd voorbereid op wat voor document dan ook. In onderstaand stappenplan lees je hoe je een document kunt scannen op je iPhone.

 • Open de Notities app en selecteer een bestaande notitie of maak een nieuwe;
 • Tik op de ‘Camera’-knop en klik op ‘Scan documenten;
 • Plaats het document voor de camera;
 • Staat het apparaat in de automatische modus? Dan wordt het document automatisch gescand. De scan toch handmatig uitvoeren? Tik dan op de sluiterknop of op een van de volumeknoppen. Sleep de hoeken naar de juiste positie en tik op ‘behoud scan’.
 • Wil jij je document ondertekenen? Ook dat kan gemakkelijk in de notities app:*
 • Tik in de Notities app op de ‘Deelknop’ en ga vervolgens naar ‘Markeringen’;
 • Druk op de ‘Voeg toe’-knop en selecteer ‘Handtekening’. Voeg een opgeslagen handtekening toe of maak een nieuwe handtekening. Deze kan je qua grootte helemaal naar wens aanpassen en vervolgens op de gewenste plek in het document zetten;
 • Klik vervolgens op gereed en klaar is kees.

Documenten scannen met je Android-telefoon

Heb jij een Android smartphone en wil je een offline document digitaliseren? Dan is Google Drive de app voor jou. Google Drive is een dienst voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers. Deze app maakt het mogelijk om niet alleen documenten, foto’s en andere bestanden op te slaan, maar ook om samen met je collega’s, studiegenootjes of vrienden aan hetzelfde bestand te werken. Ideaal voor een schoolopdracht, zakelijk project of ‘must see lijstje’ voor je volgende vakantie. Deze app van Google staat standaard op iedere Android smartphone en kun je uitstekend gebruiken om documenten te scannen. Onderstaand leggen we je uit hoe:

 • Open de Google Drive app en druk vervolgens op het plusteken;
 • Tik op ‘Scannen’ en geef Google Drive toestemming om foto’s en video’s op te nemen. Dit doe je door op ‘Toestaan’ te klikken;
 • Maak een foto van het document. Het beste resultaat krijg je als je het document met daglicht vlakbij een raam legt. Zorg dat het document recht in beeld ligt en maak dan je foto. Tevreden over je foto? Klik dan op ‘Ok’;
 • Het document wordt vervolgens als PDF in Google Drive opgeslagen.

Heb jij een iPhone? Ook dan kun je gebruik maken van Google Drive. Je vindt de app in de App Store.

Geschreven door: Kelly
Geplaatst op: 7/10/2022

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht