4,7/5
Trustpilot 48.236 reviews

Wat is dual sim en hoe werkt het?

Slimme tips

Hoewel in Azië dual sim telefoons al langere tijd populair zijn, verschijnen er ook in Nederland steeds meer dual sim smartphones op de markt. Grote kans dat jij ze ook steeds vaker tegenkomt. Ben jij op zoek naar een dual sim smartphone of wil je er meer over weten? Wat dual sim is, hoe het werkt en wat het voordeel ervan is lees je hier. Zo weet je meteen of het bij je past.

Wat is een dual sim smartphone?

De letterlijke vertaling van het woord ‘dual’ is ‘tweevoudig’. Dit woord verklapt het eigenlijk al: een telefoon met dual sim is een telefoon waar twee simkaarten tegelijk in kunnen. Een dual sim telefoon ziet er qua design hetzelfde uit als een smartphone met ruimte voor één simkaart. Het enige verschil is dat je er twee simkaarten in kan plaatsen en dat je op twee simkaarten bereikbaar bent.

Wat is het voordeel van dual sim?

Met twee telefoons op zak lopen is erg onpraktisch. Toch komt dit nog vaak voor bij mensen die bijvoorbeeld voor werk en privé twee verschillende telefoonnummers hebben. Voor deze mensen en mensen die bijvoorbeeld vaak op (zaken)reis zijn in landen buiten de EU, kan het scheiden van twee simkaarten op één telefoon dé oplossing zijn. Hiermee voorkom je torenhoge rekeningen door telefoongebruik in het buitenland en is het sjouwen met twee smartphones niet meer nodig.

Hoe werkt dual sim?

Het activeren van een dual sim telefoon is heel makkelijk: je stopt de twee simkaarten in de telefoon zoals je gewend bent bij één simkaart en vervolgens zet je de telefoon aan. De twee simkaarten worden dan tegelijkertijd aangemeld op het netwerk. Vanaf dat moment ben je bereikbaar op beide nummers. Steeds meer dual sim smartphones maken het mogelijk om over te schakelen van de ene simkaart naar de andere. Het tijdelijk uitzetten van een simkaart is ook mogelijk. Ideaal als je bijvoorbeeld je zakelijke simkaart graag uitzet in het weekend.

Welke dual sim technologieën zijn er?

Binnen de dual sim markt zijn er meerdere technologieeën, namelijk dual sim standby, dual sim actief en dual sim passief. De meestgebruikte vorm op dit moment is dual sim standby. Beide simkaarten kunnen hierbij tegelijk gebruikt worden, waardoor je altijd bereikbaar bent via één antenne. Als je belt met de ene simkaart, gaat de andere tijdelijk uit. Word je dan op je andere nummer gebeld? Dan kan je in de meeste gevallen het gesprek doorschakelen naar de andere simkaart, zodat je alsnog bereikbaar bent.

Bij dual sim actief kan je allebei de simkaarten tegelijk gebruiken. Daardoor is zelfs een wisselgesprek mogelijk. Het nadeel van dual sim actief is dat het door zijn twee antennes veel vraagt van je batterij. Je telefoon is dus snel leeg. Als derde optie is er dual sim passief. Hiermee kan je door middel van een simadapter twee simkaarten in het toestel stoppen. Je moet hierbij steeds handmatig kiezen welke simkaart je wilt gebruiken. Niet erg praktisch, want je bent kunt de simkaarten niet tegelijkertijd gebruiken. Dit is dan ook een steeds minder populaire vorm van dual sim

Waarom is dual sim nog relatief onbekend in Nederland?

In Azië hebben veel mensen een dual sim smartphone en dit aantal groeit nog steeds explosief. De belangrijkste reden hiervan is dat je in veel Aziatische landen een stuk goedkoper belt als iemand dezelfde provider heeft als jij. Met twee simkaarten van verschillende providers ben je dan een stuk voordeliger uit. In Nederland waren we jarenlang gewend dat toestellen met een abonnement niet simlockvrij waren. Hierdoor was het niet mogelijk om een simkaart van een andere provider in je toestel te stoppen. Dual sim was dus geen optie. Inmiddels zijn bijna alle smartphones van providers wél simlockvrij en is het kiezen voor een dual sim toestel geen probleem meer.

De beste dual sim telefoons

Denk je dat een dual sim smartphone iets voor jou is? Mobiel.nl heeft een ruim aanbod aan voordelige smartphones met dual sim. Vergelijk gemakkelijk de mogelijkheden.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 01-03-2018