4,7/5
Trustpilot 49.467 reviews

10 tips om te besparen op je mobiele batterij

Slimme tips

Bij intensief gebruik van je smartphone zie je dit ook terug in het verbruik van de batterij. Ben je het zat om elke avond je telefoon aan de oplader te leggen of om onderweg met een zwart scherm te staan? Wij geven tips om de levensduur van je batterij te verlengen.

Tip 1: Stel automatische helderheid in

Dat je blij bent met je grote, kleurrijke beeldscherm is niet gek. Tegelijkertijd is een fel beeldscherm ook je vijand, want hij vreet meer van je batterij dan welk ander onderdeel ook. Het beperken van je accuverbruik kan gemakkelijk door de functie voor automatische helderheid van het scherm aan te zetten. Bijna alle telefoons hebben deze functie, waarmee de helderheid automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht. Zo voorkom je onnodig gebruik van volledige helderheid en geniet je van een langere batterijduur.

Tip 2: Stel een scherm time-out in

Ook door de instellingen van je scherm time-out te wijzigen kan je de batterijduur van je smartphone verlengen. Met deze instelling bepaal je hoelang het scherm blijft branden nadat je de telefoon hebt gebruikt of aangeraakt. Stel je de time-out in (bij iPhones heet dit Auto-Lock) op de kortst mogelijke tijd, dan zal je zien dat je iedere dag een hoop op je batterijverbruik bespaart. Op veel Android-smartphones is het minimum dat je kunt instellen 15 seconden, bij iPhones 1 minuut.

Tip 3: Schakel WiFi en Bluetooth uit onderweg

Ga je de deur uit? Dan is het slim om je WiFi én Bluetooth uit te schakelen. Zowel Bluetooth als WiFi trekken je batterij namelijk snel leeg. Je telefoon zoekt continu naar beschikbare WiFi-punten en signalen in de buurt. Als je op kantoor of thuis zit en gebruik kunt maken van een WiFi-verbinding is het natuurlijk wél slim om dit aan te zetten. Door Bluetooth en WiFi uit te zetten kan je minstens een uur per dag langer genieten van een volle batterij.

Tip 4: Sluit apps af die je niet gebruikt

Als je meer dan één app tegelijk open hebt staan kan dit veel energie verspillen. Elke app die je gebruikt neemt namelijk een stukje van je processor in gebruik. Door apps af te sluiten die je niet gebruikt, kan je de werklast en het energieverbruik flink verminderen Bij Android-toestellen kan je apps sluiten door op de multi-tasking-knop te drukken (meestal de meest rechtse van de drie pictogrammen onderaan het scherm) en apps weg te vegen om ze te sluiten. Bij iOS druk je twee keer op de startknop om multitasking-scherm weer te geven. Veeg vervolgens naar boven om de apps te sluiten.

Tip 5: Zet GPS uit

De GPS van je smartphone kan erg handig zijn, maar is zonder dat je het doorhebt een echte energievreter. Veel apps maken ongewild gebruik van je GPS als je hier eerder toestemming voor hebt gegeven. Je smartphone ververst dan continu je locatie en dit vraagt veel van je accu. Check daarom regelmatig of apps niet onnodig gebruikmaken van je GPS. Bij iOS kan je via Instellingen de locatievoorzieningen per app in- en uitschakelen. Dit is zichtbaar met een pijltje. Bij Android wordt vaak een bolletje in de meldingenbalk getoond als je GPS is ingeschakeld.

Tip 6: Schakel de trilfunctie, geluid en pushmeldingen uit

De motor waardoor jouw telefoon gaat trillen verbruikt behoorlijk wat energie. Dit geldt ook voor pushmeldingen en het geluid. Door deze functies -of één van deze functies- uit te schakelen hoeft jouw smartphone minder hard te werken en bespaar je heel eenvoudig op je mobiele batterij.

Tip 7: Schakel de energiebesparingstand in

Smartphones hebben altijd een energiebesparingsstand. Het spreekt voor zich, maar met deze stand gaat de batterij van je smartphone een stuk langer mee. Als je smartphone in de energiebesparingsstand staat, worden achtergrondprocessen en de prestaties van je telefoon beperkt.

Tip 8: Houd je smartphone koel

Hoe warmer de smartphone, hoe harder het apparaat vaak werkt aan taken die op de achtergrond draaien. Een warme smartphone verbruikt daarom vaak veel energie. Voelt je smartphone erg warm aan? Dan is het slim hem even te laten rusten. Lees ook onze tips om oververhitting van je smartphone te voorkomen.

Tip 9: Activeer de vliegtuigmodus

Is je batterij bijna leeg, maar moet je op een bepaald moment écht bereikbaar zijn? Zet dan tijdelijk de vliegtuigmodus aan om op de batterij te besparen. Zodra je de vliegtuigmodus activeert worden al je mobiele verbindingen stopgezet. Het nadeel hiervan is dat je dan geen mobiele verbinding hebt en dus niet kan bellen en internetten. Met een WiFi-verbinding blijf je wel verbonden met het netwerk.

Tip 10: Update apps regelmatig

Gebruik je oudere versies van apps? Deze gebruiken vaak meer energie dan de nieuwste versie. Het is dus slim om updates van apps meteen te installeren. Via instellingen kan je automatische updates aanzetten, zodat je er niet meer zelf naar om hoeft te kijken. Bij iOS kan dit via ‘Instellingen’ > ‘iTunes en App Store’. Bij Android-smartphones ga je naar ‘Play Store’ > ‘Instellingen’ > ‘Apps automatisch updaten’.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 3/16/2020

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht