4,5/5 op Trustpilot 4,5/5
Trustpilot 53.640 reviews

8 tips om je telefoon op te schonen

Slimme tips

Toe aan een nieuwe telefoon? Of tóch nog maar een paar maandjes door met je huidige toestel? Als je voor het laatste kiest, is het verstandig om weer eens met een schone lei te beginnen. Net als een opgeruimd huis geeft een opgeruimde telefoon namelijk rust in je hoofd. Je kunt je bestanden makkelijker terugvinden en je opslaggeheugen raakt er minder snel van vol. En ook niet onbelangrijk: het zorgt voor minder afleiding en een sneller werkende telefoon. Wij geven je tips voor de grote voorjaarsschoonmaak van je telefoon.

Tip 1: Check waar je opslaggeheugen vol van raakt

Sommige apps nemen veel ruimte in beslag op je telefoon. Zit je al bijna aan het limiet aan opslagruimte? Kijk dan eens wat de grootste ruimtevreters op je toestel zijn. Dit kan je gemakkelijk controleren via in de instellingen van je telefoon.

Heb je een Android? Ga dan naar Instellingen > Toepassingen > Toepassingen beheren > Alles. Hier zie je de beschikbare ruimte en hoeveel apps in beslag nemen. Met een iPhone kan je dit zien via Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag. Wanneer je naar beneden scrollt zie je per app de ruimte die dit inneemt.

Tip 2: Maak geheugen vrij op je Android of iPhone

Op verschillende manieren kan je het geheugen van je Android-toestel of iPhone opschonen. Je kunt je overbodige bestanden verwijderen via Apparaatonderhoud of je kunt handmatig apps verwijderen. Met een iPhone kan je je gegevens opslaan in iCloud. In onderstaande video zie je hoe je geheugen vrijmaakt met Android.

Heb je een iPhone? Bekijk dan onze tips om geheugen vrij te maken met iOS.

Tip 3: Ruim WhatsApp op

Als je het geheugen hebt gecontroleerd (zie tip 1), kom je er waarschijnlijk al snel achter dat WhatsApp een flink deel van je ruimte inneemt. Bij groepen waar veel foto’s en video’s worden gedeeld loopt het al snel op. Daarom is het verstandig om zo nu en dan je WhatsApp op te schonen.

Via Instellingen > Data- en opslaggebruik > Opslag in gebruik zie je precies per gesprek hoeveel GB dit inneemt. Kies op het betreffende gesprek en vink aan wat je wilt wissen en bevestig dit door op ‘Wis’ te drukken. Als je ervoor kiest om foto’s te verwijderen raden we je aan om je waardevolle foto’s natuurlijk wel even op te slaan op je telefoon.

Verder is het mogelijk om groepsgesprekken of individuele WhatsApp-gesprekken te verlaten en verwijderen. Ga voor het verlaten van een groep naar je lijst met gesprekken en swipe het gesprek dat je wilt verlaten naar links. Ga naar Meer > Verlaat groep. Wil je de groep ook verwijderen? Ook dan moet je eerst de groep verlaten. Swipe het gesprek vervolgens nogmaals naar links en klik vervolgens op Meer > Verwijder groep om de groep ook uit je WhatsApp te verwijderen.

Tip 4: Update regelmatig de software van je telefoon

Om te zorgen dat je persoonlijke gegevens op je smartphone beschermd blijven tegen inbraak door hackers én te zorgen dat je software up-to-date is, is het belangrijk om altijd de software te updaten als er een update klaarstaat. In onderstaande video zie je hoe dit werkt met Android.

Heb je een iPhone? Bekijk dan onze video om software te updaten met iOS.

Tip 5: Verwijder apps die je weinig gebruikt

Swipe je even door die talloze apps op je telefoon heen, zal je zien dat je de helft bijna nooit of zelfs nooit gebruikt. Deze apps nemen natuurlijk onnodig ruimte in op je telefoon en zorgen dat je sneller het overzicht verliest op je telefoon. Verwijder de apps die je (bijna) nooit gebruikt. Heb je later spijt? Geen man overboord; je kan de app natuurlijk altijd opnieuw downloaden in de App Store of Play Store.

Tip 6: Verplaats apps naar je microSD-kaart (Android)

Alle data op je telefoon wordt in eerste instantie opgeslagen op je interne opslaggeheugen. Wanneer het geheugen van je toestel snel volloopt met die ontelbare filmpjes, foto's, apps en muziek, is het ook mogelijk om apps te verplaatsen naar een microSD-kaart in je telefoon. Ideaal dus bij ruimtegebrek. Hoe je dit doet? Check daarvoor onderstaande video.

Tip 7: Verwijder wazige foto’s en video’s

Wazige foto’s en video’s verwijderen? Klinkt logisch. Toch staat jouw telefoon waarschijnlijk ook vol met mislukt beeldmateriaal dat je liever kwijt dan rijk bent. Het is niet het leukste klusje, maar als je eenmaal door je fotorol heen bent, is het eindresultaat een verademing. En stiekem is het ook best leuk om je oude kiekjes weer eens terug te zien.

Je kunt bij je fotorol meerdere foto’s tegelijk selecteren en verwijderen. Vink de foto’s aan die je niet meer wilt gebruiken en druk vervolgens op het prullenbakje. Als je een back-up aan hebt staan, blijven foto’s en video’s die je verwijdert tot zestig dagen in de prullenbak bewaard. Ook de prullenbak kan je leeg maken. Met Android doe je dit via de Foto’s app > Menu > Prullenbak > Prullenbak leegmaken > Verwijderen. Heb je een iPhone? Ga dan naar Foto’s > Albums > Recent verwijderd (scroll naar onder).

Tip 8: Back-up maken

Last but not least: vergeet niet om regelmatig een back-up van je telefoon te maken. Zonde als je telefoon kapot gaat of gestolen wordt en je daardoor al je gegevens kwijt bent. Met een back-up haal je deze gegevens zo weer terug. Hoe je een back-up maakt met Android zie je in onderstaande video.

Met een iPhone een back-up maken? [Zo maak je een reservekopie met een iPhone.](https://youtu.be/PEXMoOKagGA)
Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 5/6/2020

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht