4,6/5 op Trustpilot 4,6/5
Trustpilot 51.671 reviews

Zo maak je een WiFi-hotspot via je smartphone

Slimme tips

Wil je even snel je werk afmaken of iets regelen via een laptop of tablet, maar is er geen veilig en/of snel internet in de buurt? Dan kan je eenvoudig een persoonlijke hotspot maken via de internetbundel op je telefoon. Je maakt hiermee gebruik van de 4G of 5G van je telefoon om op een ander apparaat met internet te verbinden. Hier lees je hoe je dat doet.

Wat is een WiFi hotspot?

Je hebt de term 'hotspot' vast weleens gehoord. Een hotspot is een locatie waar draadloos internet (WiFi) gratis óf tegen betaling wordt aangeboden. Je vindt hotspots vaak op plaatsen zoals horeca, hotels en vliegvelden. Een WiFi-hotspot kan je ook zelf opzetten via je smartphone. Je kan dan met een ander apparaat -bijvoorbeeld een tablet of laptop- online komen via de internetverbinding van je smartphone.

Hotspot instellen via je telefoon

Allereerst is het belangrijk dat je bij het maken van een WiFi hotspot een gebruikersnaam en wachtwoord instelt, zodat niet ieder willekeurig persoon op jouw hotspot kan inloggen en vervolgens je internetbundel er doorheen jaagt. Volg de stappen hieronder om een mobiele hotspot te maken met Android en iPhone. Houd er rekening mee dat je databundel ongemerkt hard kan gaan.

Hotspot maken iPhone

 • Ga naar de applicatie 'instellingen'
 • Zet Wifi aan op je telefoon (ook als er geen netwerk beschikbaar is)
 • Ga terug naar 'instellingen' en tik op ‘Mobiel netwerk’.
 • Tik op 'Persoonlijke hotspot' en zet het schuifje naar rechts.
 • Stel bij Wachtwoord (wifi) een sterk wachtwoord in.
 • Log vervolgens via het WiFi-menu van het het apparaat waarop je wilt werken in op de internetverbinding van jouw smartphone. Vul het wachtwoord in dat je hebt ingesteld via je smartphone.

Hotspot maken Android

 • Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Meer’ > ‘Mobiel netwerk delen’ op je smartphone. De benaming in het menu kan per toestel iets verschillen.
 • Onder ‘Draagbare Wifi Hotspot’ kun je je hotspot instellen. Geef je hotspot een naam, kies voor WPA2 als beveiligingsmethode en stel een sterk wachtwoord in met hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.
 • Na het aanzetten van je hotspot verschijnt er een icoontje in je notificatiescherm. Hier zie je meteen hoeveel apparaten er met jouw toestel zijn verbonden.
 • Log vervolgens via het WiFi-menu van het het apparaat waarop je wilt werken in op de internetverbinding van jouw smartphone. Vul het wachtwoord in dat je hebt ingesteld via je smartphone.
 • Veel succes!
Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 9/2/2020

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht