4,6/5
Trustpilot 50.036 reviews

Dit moet je weten over het IMEI-nummer van je telefoon

Slimme tips

Iedere smartphone die wordt geproduceerd heeft een uniek serienummer: het IMEI-nummer. Wil je weten waar je deze terug kunt vinden, hoe je ‘m kunt traceren of controleren? Wij zetten alles voor je op een rij.

Wat is een IMEI-nummer?

IMEI staat voor ‘International Mobile Equipment Identity’, oftewel: de identiteit van je mobiele gereedschap. Het IMEI-nummer van je iPhone, Samsung of ander smartphonemerk wordt in de fabriek al gekoppeld aan jouw toestel. Het IMEI-nummer bestaat altijd uit 15 cijfers.

IMEI-nummer opvragen

Heb je je toestel bij de hand, dan is het opzoeken van je IMEI-nummer zo gebeurd. Ga op je smartphone naar de app ‘telefoon’ of ‘bellen’ en toets vervolgens #06# in. Er opent dan een klein venster waarop het IMEI-nummer af te lezen is. Werkt dat niet, dan kun je het IMEI-nummer ook terugvinden via je instellingen. Daarvoor ga je bij de instellingen naar ‘Over de telefoon,’ vervolgens naar ‘Status’ en tot slot naar ‘IMEI-informatie’. Daarnaast kan je je IMEI-nummer van 15 cijfers terugvinden op de sticker die op de originele doos van je smartphone is geplakt.

IMEI-nummer traceren via ‘Apparaat vinden’

Als je telefoon is gestolen of kwijt is zijn bovenstaande opties om je IMEI-nummer op te zoeken niet altijd toegankelijk. Google biedt hier een oplossing voor in de app ‘Vind mijn apparaat’ (Find My Device in het Engels). In de app is het IMEI-nummer toegevoegd bij apparaatgegevens. Navigeer in de app naar de telefoon waarvan je de info wilt opvragen of zoek het IMEI-nummer op via de webpagina van Vind mijn apparaat.

IMEI-nummer controleren

Als je een telefoon koopt wil je natuurlijk zeker weten dat de telefoon niet gestolen is. Via de website van de Rijksoverheid kan je controleren of een tweedehands product bij de politie als gestolen of vervalst staat geregistreerd. We raden je dus aan om altijd het IMEI-nummer bij de verkoper op te vragen en deze te checken voordat je een smartphone koopt.

IMEI-nummer veranderen

Het IMEI-nummer dat in de hardware is verwerkt, blijft altijd bij jouw toestel horen. Het is namelijk de identiteit van jouw smartphone. Het IMEI-nummer kan je niet aanpassen, ook niet als je een andere simkaart in jouw telefoon stopt, als je hem verkoopt of als hij gestolen wordt. Een voordeel van het onveranderbare en unieke IMEI-nummer is dat deze bij diefstal op een zwarte lijst kan worden geplaatst en kan worden geblokkeerd via het netwerk. Op die manier is het apparaat niet meer te gebruiken. Wil je aangifte doen bij de politie omdat je telefoon is gestolen? Dan heb je altijd je IMEI-nummer nodig.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 6/5/2019

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht