4,5/5 op Trustpilot 4,5/5
Trustpilot 53.623 reviews

Internet in het buitenland

Internetten, bellen en sms'en vanuit je bundel in de hele EU.

Gebruik je bundel óók in de EU

Goed nieuws voor jou als smartphonegebruiker! Sinds 15 juni 2017 kan je namelijk gebruikmaken van je bundel in de hele EU. Dat betekent internetten, bellen en sms'en zoals je in Nederland gewend bent, zonder extra kosten. De regeling gaat automatisch in bij alle abonnementen van álle Nederlandse providers. Dus ga je op vakantie naar de Spaanse costa of de Oostenrijkse sneeuw? Dan hoef je je geen zorgen meer te maken over buitenlandbundels en hoge rekeningen bij thuiskomst. Ga je over je bundel heen? Dan betaal je het Nederlandse buitenbundeltarief. Dat is pas lekker op reis gaan.

Wanneer wel, wanneer niet roamen uit je bundel?

Gebruikmaken van je bundel zoals thuis kan wel als...Voorbeelden
Je wordt gebeld door een Nederlands nummer vanuit een ander land binnen de EU.Je bent op vakantie in Spanje en een familielid belt jou vanuit Nederland.
Je belt naar een Nederlands nummer vanuit een ander land binnen de EU.Je bent op vakantie in Spanje en belt naar een familielid in Nederland.
Je belt naar een buitenlands nummer in de EU vanuit een ander land binnen de EU.Je bent op vakantie in Spanje en belt naar een hotel in Frankrijk met een Frans nummer.
Je belt naar een Nederlands nummer binnen de EU als je zelf ook in de EU bent.Je bent op vakantie in Spanje en belt naar een familielid die op vakantie is in Duitsland.

Gebruikmaken van je bundel zoals thuis kan niet als...Voorbeeld
Je naar een buitenlands nummer in de EU belt vanuit Nederland. Je belt naar een hotel in Griekenland terwijl je zelf in Nederland bent.

Eerlijk gebruik in het buitenland

Providers mogen maatregelen nemen als jij ‘onredelijk’ gebruikmaakt van internetten, bellen en sms’en in de EU (buiten Nederland). Er is sprake van onredelijk gebruik als je 4 maanden of langer buiten Nederland doorbrengt en in deze periode meer verbruikt in andere landen uit de EU dan in Nederland.

Als dit het geval is, zal de provider je vragen je roaminggedrag aan te passen. Verandert dit gedrag niet binnen 14 dagen, dan mag de provider vanaf dat moment een toeslag op je verbruik in rekening brengen die de kosten dekt. Dit om te voorkomen dat je als consument een goedkoper abonnement neemt in een ander land en ‘Roam like at home’ daarmee misbruikt in eigen land. Dus ga je voor langere tijd in het buitenland wonen? Dan adviseren we je in het betreffende land een sim only-abonnement af te sluiten. Hiermee kan je dan ook zonder extra kosten roamen als je naar Nederland komt of andere landen binnen de EU.

Veelgestelde vragen

Wat is roamen?

Roamen houdt in dat je gebruikmaakt van het netwerk van een andere provider in het buitenland. Omdat Nederlandse providers niet in alle Europese landen een eigen netwerk hebben, vragen ze een andere provider om het verkeer van hun klanten te regelen. Voorheen bracht je provider hiervoor extra kosten in rekening. Vanaf 15 juni 2017 niet meer, door de komst van de nieuwe Roam like at home-regeling.

Voor welke klanten geldt Roam like at home?

De nieuwe regels gelden voor iedereen met een smartphone-abonnement, zowel zakelijk als privé. Ook geldt het voor klanten met een ouder abonnement en mensen met prepaid.

Hoe activeer ik Roam like at home?

Je hoeft zelf niets te activeren. Je provider regelt dit automatisch voor je. Het enige dat je zelf hoeft te doen is je roaming aanzetten als je in het buitenland bent. Dit kan meestal bij de instellingen van je smartphone.

Welke landen vallen binnen Roam like at home?

Alle landen binnen de Europese Unie doen mee met de nieuwe regels. Sommige providers hebben een aantal extra landen toegevoegd voor roamen uit de eigen bundel. Bekijk het bovenstaande overzicht voor meer informatie per provider.

Gelden de regels van Roam like at home ook als ik prepaid heb?

Ja, als je voor internetten bij jouw provider per eenheid betaalt, en dit minder dan € 7,70 per GB is, kan jouw provider een limiet stellen aan je dataverbruik. De limiet is meestal het tegoed zijn dat nog op jouw prepaidkaart staat. Als je bijvoorbeeld nog € 13,- prepaidtegoed hebt, (€ 10,80 exclusief BTW), dan krijg je 10,80/7,7= 1,4 GB data voor roaming. Voor sms’en en bellen betaal je precies hetzelfde bedrag als thuis. Kijk voor meer informatie over de regels rondom prepaid op de website van jouw provider.

Zit er een limiet op mijn data, belminuten, en sms'jes in de EU?

Je gebruikt de data, minuten en sms’jes uit je bundel. Dus als je een onbeperkt abonnement hebt, kan je onbeperkt gebruikmaken van internetten, bellen en sms’en in de hele EU. Het kan wel zo zijn dat je provider grenzen stelt aan het onbeperkt abonnement. Dit is een zogeheten ‘Fair Use Policy’.

Providers mogen maatregelen nemen als jij onredelijk gebruikmaakt van internetten, bellen en sms’en in de EU (buiten Nederland). Er is sprake van onredelijk gebruik als je 4 maanden of langer buiten Nederland doorbrengt en in deze periode meer verbruikt in andere landen uit de EU dan in Nederland. Kijk op de website van je provider voor de voorwaarden die van toepassing zijn op jouw bundel.

Ik woon vlakbij de grens en mijn netwerk maakt vaak verbinding in mijn buurland. Kan ik nu gewoon roamen zoals thuis, zonder risico dat ik de limiet overschrijd?

Ja. Zolang jouw telefoon iedere dag op jouw thuisnetwerk aanmeldt, wordt de verbinding niet als roamen vanuit het buitenland gezien. Het maakt dus niet uit of je telefoon inlogt op een netwerk van het buurland, omdat je daar bijvoorbeeld werkt. Je provider informeert je over het voorkomen van onbedoeld roamen.