4,6/5 op Trustpilot 4,6/5
Trustpilot 51.671 reviews

5G netwerk in Nederland: alles wat je moet weten

Nieuwe ontwikkelingen

Om je heen hoor je de term ‘5G’ waarschijnlijk steeds vaker. Maar wat is 5G precies? Hoe snel is het? En wat kunnen we hier de komende tijd van verwachten in Nederland? Alles wat je moet weten vind je hier.

5G: Wat is het?

De term ‘5G’ staat voor de 5e generatie mobiele netwerk. Het is de snellere opvolger van het huidige 4G netwerk, dat we onder meer gebruiken om snel te internetten vanaf onze mobiele telefoon. Ondanks dat 4G nog maar een paar jaar bestaat, zijn verschillende bedrijven -ook in Nederland- op dit moment al druk bezig met testen op het gebied van 5G-technologie. In Groningen is bijvoorbeeld het eerste 5G-lab ter wereld in een plattelandsomgeving geopend. De Amerikaanse regering overweegt zelfs om zelf een eigen 5G netwerk aan te leggen.

5G: Wat kan je ermee?

Het gebruik van 5G op je smartphone zal zorgen voor een razendsnelle verbinding. 5G is efficiënter en biedt meer capaciteit wat leidt tot een betere ervaring, bijvoorbeeld op drukke plekken zoals stations en stadions. Maar dat is niet het enige voordeel van 5G. Vooral voor nieuwe toepassingen als virtual reality, zelfrijdende auto’s met internetverbinding, het bedienen van computers op afstand en andere apparaten die op internet draaien is het krachtige netwerk een enorm interessante én betrouwbare ontwikkeling. De vertraging tussen de zender en ontvanger is bij 5G namelijk een stuk lager.

5G: Hoe snel is dat?

Hoewel de 4e generatie mobiele netwerk al erg snel is, is zijn opvolger nóg sneller en stabieler zijn. 5G internet heeft hierdoor veel potentie. Het kan zelfs doorgroeien naar 10 gigabit per seconde. Dat betekent dat het tientallen keren sneller is dan het huidige netwerk. Hoe snel 5G internet kan worden is nog niet bekend, maar de Europese Commissie voorspelt dat het downloaden van een complete film in hoge kwaliteit bijvoorbeeld nog maar enkele seconden gaat duren met 5G.

5G: Wanneer in Nederland?

In het najaar van 2019 en begin van 2020 zijn de frequentieruimtes geveild. Deze veiling zijn inmiddels, sinds half juli 2020, officieel afgerond. De Nederlandse providers krijgen nu de kans om de snelheden en capaciteit van het 4G-netwerk uit te breiden en het 5G netwerk uit te rollen. Een mooie stap op weg naar 5G, het netwerk van de toekomst.

Telefoon en abonnement met 5G nodig

Veel mensen zullen aan het begin nog weinig merken van 5G. Je hebt hiervoor namelijk een telefoon nodig die dit ondersteunt. De eerste telefoons met 5G-connectiviteit verschijnen langzaam op de markt, zoals de Samsung Galaxy S20 5G en OPPO Find X2 Pro. Ook is er een passend abonnement met 5G nodig. Met T-Mobile Unlimited krijg je automatisch toegang tot 5G. Met T-Mobile Go kun je 5G als optie toevoegen aan je abonnement. Bij KPN hoef je geen nieuw 5G-abonnement af te sluiten, want deze gaan vanzelf om naar 5G. Ook bij Vodafone ga je automatisch om naar 5G zonder extra te betalen.

5G Ready abonnementen

Vodafone, KPN en T-Mobile hebben alledrie nu al zogenoemde '5G-ready abonnementen' voor consumenten én zakelijke klanten beschikbaar gesteld. Ze hebben het 5G-netwerk direct op beperkte schaal geactiveerd.

Tisha van Lammeren, Directeur Consumentenmarkt T-Mobile: “Met deze nieuwe 5G-ready abonnementen bieden we klanten nu al de mogelijkheid klaar te zijn voor de volgende stap in telecom. In combinatie met een 5G-toestel hebben zij de zekerheid straks als eerste toegang te krijgen tot het allernieuwste 5G-netwerk.” T-Mobile geeft aan dat ze eind 2020 een landelijk 5G-netwerk beschikbaar heeft.

Bij Vodafone wordt 5G nu al standaard, zonder meerprijs, aangeboden bij alle Red (Pro)-abonnementen. VodafoneZiggo geeft aan momenteel een dekking van 80% te hebben voor de nieuwe generatie internet. Ook bij KPN zijn de abonnementen inmiddels al 5G-ready. Zodra het 5G netwerk beschikbaar is bij KPN, kan je dus direct genieten van extra snel, veilig en betrouwbaar internet.

Wat merken we nu al van 5G?

We bereiken nu nog niet de snelheden die de providers beloven met 5G. Dit komt doordat de providers 3,5Ghz-band nodig hebben om dit mogelijk te maken. Deze band wordt pas in 2022 geveild. We zullen op dit moment met 5G wel al verschil merken ten opzichte van 4G, maar nog niet zoveel als in de toekomst. "Het is een groeiproces", vertelt een woordvoerder van T-Mobile. "Je gaat iets merken van een wat hogere snelheid, maar er gaan ook nog veel dingen overlappen met 4G. In de loop van de jaren wordt het verschil tussen 4G en 5G steeds groter."

Bijgewerkt op 4-8-2020

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 8/2/2020

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht