4,6/5
Trustpilot 50.083 reviews

Hier moet je op letten bij een smartphonecamera

Slimme tips

Ben jij in de familie of vriendengroep vaak degene die graag bijzondere momenten vastlegt? Dan ben je ongetwijfeld op zoek naar een goede camera voor je smartphone. Er zijn meerdere dingen waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een smartphonecamera. Let je alleen op het aantal megapixels, dan kan je bedrogen uitkomen. Het aantal megapixels zegt namelijk lang niet genoeg over de kwaliteit van camera’s op smartphones.

Megapixels

Het is een misverstand om te denken dat het aantal megapixels alleszeggend is. Hoewel het een goede eerste indicatie geeft van de camerakwaliteit, zegt het alleen iets over het aantal pixels in een foto en hoeveel details er te zien zijn. Hoe meer megapixels, hoe groter de foto afgedrukt kan worden zonder kwaliteit te verliezen. Als je foto’s groot wilt afdrukken is het dus belangrijk hier op te letten. Het is niet zo dat een camera met meer megapixels per definitie een betere camera is. Een écht goede smartphonecamera moet ook op andere vlakken goed presteren.

Diafragma

Een andere term die je ongetwijfeld regelmatig voorbij hoort komen als het over smartphonecamera’s gaat is de diafragma. Naast het aantal megapixels is de diafragma namelijk een belangrijk onderdeel van de camera’s op je telefoon. Dit is de opening die bepaalt hoeveel licht er door de lens op de sensor van je camera valt. Het diafragma wordt aangeduid met bijvoorbeeld ‘f/1.2’. Hoe lager het getal na de breukstreep, hoe groter het diafragma is. Een diafragma van f/1.2 is dus groter dan f/1.7. En hoe groter het diafragma, hoe beter je foto’s dus worden met weinig licht.

Sensor

Naast megapixels en diafragma is de sensor erg belangrijk voor de kwaliteit van je foto’s. Deze vangt het licht op en zet dit om in elektrische signalen. Het formaat van een sensor wordt aangeduid met ‘1/x’, bijvoorbeeld 1/2.55. Hoe kleiner het tweede getal is, hoe groter de sensor. En daar worden we blij van, want meer licht betekent mooiere foto's met meer details.

Optische beeldstabilisatie

Bewegend beeld is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten tijdens het schieten van beelden. Dankzij optische beeldstabilisatie wordt bewegend beeld gecorrigeerd door je camera. Vooral voor het maken van video’s is beeldstabilisatie de ultieme oplossing. Zo geniet je van een stuk rustiger beeld. Oudere smartphonecamera's hebben vaak digitale beeldstabilisatie. De camerasoftware maakt een bewogen foto dan achteraf scherper. Let er wel op dat de kwaliteit van zo'n foto kan niet tippen aan een foto met optische beeldstabilisatie.

Aantal cameralenzen

Twee, drie of zelfs vier camera’s zijn steeds vaker regel dan uitzondering in de nieuwste telefoons. Het voordeel van meerdere camera’s op één smartphone is dat dit soort meervoudige camera’s vaak in staat zijn om optisch te zoomen zonder kwaliteit te verliezen én betere foto’s te schieten in het donker. Ook kan je met meerdere lenzen vaak foto’s schieten met bokef-effect, wat betekent dat de achtergrond waziger is dan het object dat je scherp uitlicht voor een professioneel resultaat.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 8/20/2019

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht