4,7/5
Trustpilot 47.172 reviews

eSIM: wat is het en wat kan ik ermee?

Nieuwe ontwikkelingen

Verschillende providers in Nederland hebben iets nieuws: eSIM. Dit is de opvolger van de welbekende plastic simkaart die je waarschijnlijk nu in je telefoon hebt. T-Mobile introduceerde deze digitale simkaart als eerste provider in Nederland en ook Vodafone en Simyo hebben nu deze optie. Wat eSIM precies is, hoe het werkt en welke telefoons het ondersteunen lees je hier.

Wat is een eSIM?

eSIM staat voor ‘Embedded SIM’. Deze digitale simkaart is de opvolger van de plastic simkaart die we nu gewend zijn. Het voordeel van een eSIM is dat je geen fysieke simkaart meer nodig hebt. De embedded sim werkt hetzelfde als een traditionele simkaart, maar dan digitaal. T-Mobile, Simyo en Vodafone bieden dit op dit moment aan.

Hoe werkt een eSIM?

De benodigde stappen worden uitgelegd tijdens het bestellen en je vindt een stappenplan in je pakket. Bestel je een abonnement met eSIM, dan ontvang je een QR-code in het doosje van je telefoon. Waar je nu gewend bent om een simkaart in je telefoon te stoppen, download je met eSIM gemakkelijk een profiel op je telefoon via een unieke QR-code. Op deze manier maakt de eSIM verbinding met het netwerk. Heb je een nieuw abonnement afgesloten, dan krijg je jouw QR-code op een kaartje. Bij het verlengen van je abonnement krijg je de QR-code op een brief. Om een eSIM te downloaden heb je een werkende internetverbinding nodig en de laatste software-update. Bij ‘Instellingen’ kan je kiezen voor ‘Mobiel netwerk’. Als je hier kiest voor ‘Voeg mobiel abonnement toe’ kan je de QR-code scannen.

Wat zijn de voordelen van een eSIM?

Gepriegel met het overzetten van een fysieke simkaart in een nieuwe telefoon is met eSIM voorbij. Een ander voordeel van eSIM is dat je hiermee twee 06-nummers op één telefoon kan gebruiken. Dit wordt dual sim genoemd. Je kan met eSIM namelijk ook nog een extra fysieke simkaart in je toestel stoppen. Het is handig om op twee nummers bereikbaar te zijn als je één telefoon zowel zakelijk als privé gebruikt. Ook in het buitenland biedt dual sim extra flexibiliteit. Het kan namelijk een stuk voordeliger zijn om een lokale simkaart te kopen en deze te gebruiken om op je bestemming te bellen, sms’en en internetten. Met dual sim hoef je niet meer steeds van simkaart te wisselen.

Nu ook bij sim only

Waar eSIM voorheen alleen geschikt was voor abonnementen met smartphone, is het nu ook met een sim only-abonnement mogelijk om gebruik te maken van eSIM. Ook met een sim only van Simyo, Vodafone of T-Mobile heb je dus geen gedoe meer met je simkaart en activeer je ‘m supersnel. Let er wel op dat je al een smartphone nodig hebt die geschikt is voor eSIM.

Hoe bestel ik een eSIM?

Als je bij Mobiel.nl bestelt, krijg je de optie voor een eSIM alleen te zien bij ondersteunde toestellen. In het bestelformulier krijg je de optie om te kiezen voor de digitale simkaart. Je kan natuurlijk ook voor een traditionele simkaart kiezen als je dat liever wil.

Bekijk ook eens onze story over eSIM, waarmee we kort en duidelijk vertellen hoe het precies werkt.

Geüpdatet op 24-8-2020

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 28-08-2019