4,7/5
Trustpilot 49.164 reviews

iPhone 11 vs iPhone 12: de verschillen

Slim vergelijken

Apple belooft met de iPhone 12 weer een grote sprong voorwaarts ten opzichte van de iPhone 11. Maar wat zijn de verschillen tussen de iPhone 11 en de nieuwe iPhone 12 precies? Wij leggen het je uit, zodat je gemakkelijk zelf kan kiezen wat voor jou de slimste deal is.

Keuze uit vier varianten

De iPhone 11, die in 2019 uitkwam, is beschikbaar is drie varianten: de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Met de komst van de nieuwe iPhones van 2020 is er één extra toegevoegd, wat je de keuze biedt uit vier versies. Het gaat om de toevoeging van een iPhone 12 mini, die een stukje kleiner is dan zijn broers.

iPhone 11 (Pro) vs iPhone 12 (Pro)

iPhone 11 iPhone 12 iPhone 11 Pro iPhone 12 Pro
Beeldscherm 6.1 inch LCD-scherm 6.1 inch OLED-scherm 5.8 inch OLED-scherm 6.1 inch OLED-scherm
Design Ronde zijkanten Platte zijkanten Ronde zijkanten Platte zijkanten
Chipset A13 Bionic A14 Bionic A13 Bionic A14 Bionic
Capaciteit 64 / 128 / 256 GB 64 / 128 / 256 GB 64 / 256 / 512 GB 128 / 256 / 512 GB
Batterij Tot 17 uur video afspelen Tot 17 uur video afspelen Tot 18 uur video afspelen Tot 17 uur video afspelen
Camera’s Ultragroothoek, Groothoek, 2x zoom Ultragroothoek, Groothoek, 2x zoom Ultragroothoek, Groothoek, Telelens, 4x zoom Ultragroothoek, Groothoek, Telelens, 4x zoom, LiDAR-scanner
Connectiviteit 4G 5G 4G 5G

 

Nieuw design

Een verschil tussen de iPhone 11 en iPhone 12 dat meteen van de buitenkant opvalt is het design. Het ontwerp van de nieuwste iPhone-modellen is hoekiger en strakker door de platte zijkanten. Dit ken je misschien ook nog wel van de iPhone 4 en 5. De iPhone 11 heeft afgeronde zijkanten, zoals we vanaf de iPhone 6 gewend zijn. Wat mooier is? Dat is een kwestie van smaak. De iPhone 12 is door zijn nieuwe design overigens ook iets dunner en lichter. Beide telefoons zijn verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren.

Snellere chip

Snel, sneller, snelst. De vernieuwde A14 Bionic-chip in de iPhone 12 is de snelste tot nu toe. Doordat hij nóg efficiënter is dan zijn voorganger, gaat je batterij extra lang mee. Ook het gebruiken van de zwaarste apps kan het toestel met gemak aan dankzij deze chip. De A14-chip is ook te vinden in de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. Kies je voor de iPhone 11, dan maak je gebruik van de (ook supersnelle) A13-chip, de waardige voorganger van de nieuwe chip.

Fotografie naar een nóg hoger niveau

Zowel de iPhone 11 als de iPhone 12 beschikt over een ultragroothoeklens en groothoeklens. Nieuw is de toevoeging van nachtmodus op deze twee lenzen. De nieuwe groothoeklens legt in alle omstandigheden 27 procent meer licht vast dan die van de iPhone 11, ook bij video’s. Verder is de portretmodus verbeterd; deze maakt de achtergrond nog mooier onscherp voor een optimaal resultaat.

Kies je voor de iPhone 12 Pro (Max)? Dan is er ook nog een LiDAR-scanner toegevoegd, die zorgt voor een betere diepte-inschatting voor een nog realistischer resultaat. Ook op het gebied van video heeft Apple de lat weer een stukje hoger gelegd. Hoewel de video’s bij de iPhone 11 al behoorlijk indrukwekkend zijn, zorgt de toevoeging van Dolby Vision met 4K HDR-video’s ervoor dat je beelden van bioscoopkwaliteit zijn bij de iPhone 12.

Van 4G naar 5G

Waar je met de iPhone 11 gebruikmaakt van het 4G-netwerk, is de iPhone 12 de eerste iPhone die is geoptimaliseerd voor 5G. Met nauwelijks vertraging een film downloaden onderweg, video’s streamen en FaceTimen in HD via je telefoon wordt een feit met de iPhone 12 dankzij de 5G-chip. Op dit moment is er in Nederland nog geen landelijke dekking voor deze nieuwe generatie netwerk, maar de providers hard op weg om dit te bereiken.

MagSafe voor de iPhone 12

Een leuke, nieuwe toevoeging aan de iPhone 12 en iPhone 12 Pro (Max) is MagSafe. In de achterkant van de telefoons zit een magneet verwerkt die helpt om draadloze opladers goed te laten aansluiten. Zo heb je geen gedoe meer met een niet opgeladen batterij wanneer het toestel een beetje scheef op het draadloze oplaadpunt ligt. De magneet is ook ideaal voor het vastklikken van magnetische hoesjes en pasjeshouders die daarvoor geschikt zijn. Apple heeft leuke MagSafe-accessoires aan het assortiment toegevoegd.

iPhone 11 of iPhone 12 kiezen

Of de iPhone 11 of iPhone 12 de slimste keuze is voor jou, kan alleen jij bepalen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er een aantal interessante vernieuwingen toegevoegd aan de nieuwste iPhones. Hou je van een strakker design, vind je een nóg betere camera belangrijk en wil je graag profiteren van het 5G-netwerk? Dan is de iPhone 12 een slimme keuze. Betaal je liever iets minder voor je nieuwe iPhone en vind je de verbeteringen niet zo belangrijk? Dan kan je het beste voor de iPhone 11 gaan. Ook is de compacte, goedkopere iPhone 12 mini het overwegen waard als je een beperkter budget hebt.


iPhone 12 kopen

Wil je de iPhone 12 kopen? Je kan de iPhone 12 of iPhone 12 Pro al bemachtigen vanaf vrijdag 16 oktober. Je hebt overigens nog wel even geduld nodig voor je ‘m in huis hebt, want de eerste leveringen zijn vanaf 23 oktober. Voor de iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max heb je nog iets langer geduld nodig. Deze twee varianten zijn vanaf 6 november te bestellen en de eerste levering is op 13 november. Houd er rekening mee dat de vraag aan het begin vaak groter is dan het aantal toestellen dat Apple kan leveren. Hoe sneller je bestelt, hoe sneller je de iPhone in huis hebt.

Geschreven door: Nicole
Geplaatst op: 10/26/2020

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht