4,7/5
Trustpilot 47.807 reviews

Alles over opladers voor je smartphone

Slimme tips

Opladers vinden veel mensen niet de meest sexy onderdelen die bij hun smartphone horen. Maar zonder oplader kun je niks met je smartphone, dus belangrijk is hij sowieso. In dit artikel lees je alles wat je over de oplader voor je smartphone moet weten.

Er is een enorm aanbod aan opladers. Bij elke nieuwe smartphone krijg je weer een nieuwe oplader. Soms van hetzelfde type, maar soms ook weer net een ander type oplader. Niet zo gek dus dat veel mensen een lade vol met opladers in huis hebben.

De meest gebruikte oplader voor nieuwe smartphones

Misschien zie je door alle verschillende laders het bos niet meer. Kunnen we ons goed voorstellen. Toch is het niet zo ingewikkeld. Voor veel nieuwe Android-telefoons is op dit moment de oplader met een USB-C-aansluiting de meestgebruikte lader.

De adapter zelf plug je in het stopcontact. Het platte uiteinde van de USB-kabel plug je vervolgens in de stekker en de USB-C-aansluiting (het andere uiteinde van de kabel) verbind je met je smartphone.

Apple heeft een eigen systeem om smartphones op te laden. Daarvoor wordt nu de Apple Lightning-kabel gebruikt. Deze heeft dezelfde breedte als een USB-C-aansluiting, maar is wel anders. Welke lader je bij je nieuwe smartphone krijgt, hangt er dus vooral van af of het om een Android- of een Apple-toestel gaat.

Oplaadvermogen van je oplader

Het vermogen van je oplader wordt in Watt of Ampère vermeld. Meer oplaadvermogen betekent in het algemeen een kortere tijd totdat de accu van je smartphone weer vol zit. Veel gewone smartphone-opladers hebben een vermogen van rond de 5 Watt.

Voor tablets zijn er opladers van bijvoorbeeld 12 Watt, omdat die een grotere batterij hebben. In principe kun je met een oplader met 2 keer zo veel vermogen ook 2 keer zo snel opladen. Let erop dat voor het echte snelladen speciale snelladers beschikbaar zijn.

Draadloos of bedraad laden?

De meeste moderne smartphones (zowel Android als Apple) kunnen ook draadloos opladen. Draadloos opladen doe je via een ‘laadplaatje’. Het magnetische veld dat hierin is verwerkt wekt spanning op, waardoor je telefoon oplaadt. Dit natuurkundige principe staat bekend als inductie.

Het grote voordeel is: minder gedoe met kabels. Alhoewel het laadplateau natuurlijk nog steeds met een kabel aan het stopcontact verbonden is. Sommige mensen vinder het opgeruimder in de kamer staan om draadloos op te laden. En het is makkelijk om meerdere telefoons op te laden zonder naar verschillende kabels per telefoon op zoek te hoeven.

Een nadeel is dat draadloos opladen toch wat trager gaat (want: minder efficiënt) dan opladen via een kabel. En onderweg of op reis is zo’n laadstation toch wat minder handig dan een kabeltje. Daarnaast ontwikkelt de batterij meer warmte tijdens draadloos laden, wat op de lange termijn kan betekenen dat deze minder lang meegaat.

Sommige nieuwe modellen auto’s hebben een ingebouwd vakje dat je smartphone draadloos op kan laden. Je hoeft je smartphone alleen maar in dit vakje in je auto te leggen en hij wordt onderweg naar je bestemming opgeladen. Dat is dan wel weer heel makkelijk!

Snelladen, wat is het?

Nieuwere smartphones zijn vaak uitgerust met een optie voor snelladen. Door van snelladen gebruik te maken kun je jouw smartphone met lege batterij soms in een halfuur alweer voor 75% of zelfs 100% opgeladen hebben. Handig als je snel weer op pad moet en je telefoon onderweg niet op kunt laden.

De technologie is erop gebaseerd dat het oplaadvermogen wordt vergroot. Hiervoor heb je uiteraard ook een lader nodig die hierop is voorbereid en die voorzichtig met de batterij van je smartphone omspringt.

Bij de nieuwste smartphones krijg je meestal een snellader meegeleverd. Snelladen werkt alleen als je niet tegelijkertijd het scherm van je smartphone gebruikt. Bij Mobiel.nl hebben we bij elk model smartphone duidelijk aangegeven of deze snelladen ondersteunt. Dit vind je bij de specificaties van het toestel.

Verschillen tussen goedkope en dure laadkabels

Moet je per se de dure originele kabels kopen? Je hebt misschien al eens gemerkt dat vooral de Apple Lightning-kabels duur zijn als je ze voor een originele kabel moet vervangen.

Lang waren de duurdere kabels inderdaad de beste kabels, maar dat is gelukkig veranderd. Doordat USB-kabels universeel zijn kun je eigenlijk overal goedkoop aanschaffen. De kwaliteit doet niet onder voor die van de bij je smartphone geleverde kabel.

Ook verkopen verschillende winkels (waaronder de webshop van Mobiel.nl) gelicenseerde kabels met Apple Lightning-connector. Dit zijn kwalitatieve kabels die je prima kunt gebruiken als vervanging voor originele kabels.

Verschillende typen (oude) USB-aansluitingen Hoewel USB staat voor Universal Serial Bus, is er eigenlijk maar weinig universeels aan. Zo veel verschillende USB-aansluitingen hebben we inmiddels. In de meeste gevallen hebben USB-kabels een Type A-uiteinde (de bekende platte USB-stekker) aan de ene kant en een uiteinde van een van de typen hieronder aan de andere kant. Zo kunnen er geen problemen met voeding en aansluiting ontstaan.

Dit zijn de 7 meestvoorkomende USB-kabels en -aansluitingen:

Type A (USB-A)

Type A is de standaard platte en rechthoekige connector die je aan het ene uiteinde van bijna elke USB-kabel aantreft. Vrijwel elke computer heeft meerdere USB-A-poorten om randapparatuur én smartphones aan te sluiten. USB-A tref je ook aan op spelcomputers, tv-toestellen en veel andere apparaten met een USB-aansluiting. De Type A-kabel kun je op slechts één manier in de aansluiting steken.

Type B (USB-B)

De Type B-connector is bijna vierkant. Je zag deze vooral vroeger vaak bij randapparatuur voor pc’s. Dit type USB-aansluiting is jaren terug volop voor printers, scanners en soortgelijke apparatuur gebruikt. Inmiddels zijn fabrikanten massaal op compactere USB-aansluitingen overgestapt.

Mini-USB

Voor de introductie van micro-USB was mini-USB dé standaard. De USB-aansluiting werd bij mini-USB verkleind. Vandaag de dag zie je weinig opladers meer met een mini-USB-aansluiting. Als je een oudere compactcamera hebt of een PS3, dan heb je nog wel regelmatig met dit type aansluiting te maken. De mini-USB-kabel kan maar op één manier worden aangesloten.

Micro-USB

Micro-USB is de opvolger van mini-USB. Deze connector is weer een stuk kleiner dan z’n voorganger, maar kan eveneens maar op één manier worden aangesloten. Micro-USB was tot voor kort de standaard-oplader voor Android-smartphones. Nog steeds gebruiken veel iets oudere toestellen micro-USB.

Type C (USB-C)

Koop je nu een nieuwe Android-telefoon, dan is de kans groot dat hij een USB-C-aansluiting heeft. Dit is de nieuwste standaard-aansluiting voor Android-smartphones. Handig aan Type C is dat de bovenkant en de onderkant van de connector gelijk zijn. Het maakt dus niet uit hoe je het kabeltje aansluit.

Apple Lightning

De nieuwste Apple-laadkabels gebruiken een eigen USB-variant. Apple noemt het de Lightning-kabel. Net als de USB-C-kabel maakt het bij deze smalle USB-stekkers niet uit op welke manier je ze in de smartphone steekt. Wel passen Lightning-kabels alleen op (nieuwere) iPhones en iPads.

Apple 30-pins

Voordat de Lightning-kabel werd geïntroduceerd, laadde je je iPhone op met de brede 30-pins-kabel van Apple. Ook dit was geen universele USB-kabel, maar een eigen ontwerp van Apple. Aangezien deze kabel al in september 2012 werd vervangen door de Lightning-kabel, zie je deze laders (en de apparatuur waarop ze passen) weinig meer terug.

Conclusie

Zoals je kunt zien zijn er in de loop der jaren dus heel wat verschillende smartphone-opladers voorbijgekomen. Maar deze typen opladers verouderen ook weer na enkele jaren, waarna er weer een nieuwe standaard is.

Opladers van jaren oud blijven bewaren heeft buiten nostalgische redenen dus meestal niet zoveel zin. Al was het maar omdat vrijwel elke smartphone met een nieuwe oplader wordt geleverd.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 19-12-2019