4,6/5
Trustpilot 50.036 reviews

De betekenissen van veelgebruikte emoji's

Inspiratie

Met ‘emoji’ worden die lachende poppetjes en andere symbolen bedoeld die we de hele dag naar elkaar Whatsappen (ze worden ook nog wel eens ‘emoticons’ of ‘smileys’ genoemd). Over de betekenis ervan bestaat soms nog wat verwarring. De betekenis van een hartje is voor de meeste mensen wel duidelijk, maar het versturen van een knipoog kan je zomaar in de problemen brengen. In dit artikel hebben we daarom de meest gebruikte emoji betekenissen voor je op een rijtje gezet.

Mensen

Ah, het begon allemaal de ouderwetse smiley… Maar de familie van lachende gezichtjes is inmiddels flink uitgebreid. Hieronder de meest gebruikte:

 1. De knipoog: Voor de één een grapje, voor de ander een poging tot flirten en voor sommige mensen zelfs een passief-agressief gebaar. Oppassen dus.
 2. De kus: Geschikt voor vrienden en bekenden. Hij is er in verschillende varianten: met de ogen dicht geef je ‘m een beetje warmte en met blozende wangetjes helemaal (voor je vriend of vriendin, bijvoorbeeld). De versie met het hartje is een beetje tricky: de een vindt ‘m romantisch, de ander gebruikt ‘m vooral om een sarcastisch bericht kracht bij te zetten. Maar dat had je vast al door, hè?
 3. Zonder mond: Als je tijdens een vervelend of pijnlijk gesprek even niks te zeggen hebt. (Wil je graag nadrukkelijk laten weten hoe gênant je het gesprek vindt, dan raden we je graag de omgekeerde mond of de grimas aan)

Dieren en natuur

 1. Het aapje: Blunder van de eeuw begaan? Dit aapje is anno 2021 het universele teken voor schaamte. Kruip gerust terug onder je deken, hoor.
 2. De kat: Ook deze vriend kent tegenwoordig veel verschillende emoties. Van verdrietig tot verliefd .
 3. Het klavertje vier: Voor als je iemand geluk wil wensen.
 4. De verwelkte roos: Wordt vaak gebruikt bij liefdesverdriet , maar ook wel om medeleven te betuigen bij rouw.

Dingen

Hier wordt het pas echt interessant! Ken jij ze allemaal?

 1. Geld met vleugels: Voor wanneer je weer eens te veel uitgegeven hebt. Dag spaarrekening!
 2. 100 punten: Missie geslaagd? Presentatie goed gegaan? Meer dan een perfecte score kun je niet krijgen, natuurlijk. Lekker bezig! (On fire, zeggen ze aan de andere kant van de oceaan. Gebruik ook gerust de als je lekker aan het vlammen bent.)
 3. De gloeilamp: Hé, helder licht! Heb je een lumineus idee? Met deze emoji trek je zeker weten de aandacht.
 4. De microbe. Hartstikke trending.

Eten en drinken

We sluiten af met een fun fact: emoji voor eten worden zelden gebruikt om daadwerkelijk eten mee aan te duiden…

 1. De peper: Vaak gebruikt om aan te geven dat iets (of iemand!) heet is.
 2. De aubergine: Eén van de meest gebruikte emoji’s van 2020. Waarschijnlijk niet omdat we massaal boodschappenlijstjes met elkaar hebben gedeeld: de aubergine wordt namelijk vaak gebruikt om het mannelijk geslachtsdeel mee aan te duiden. De banaan , de wortel en de perzik (billen!) vallen overigens ook onder de categorie ‘erotisch eten’.
 3. De sandwich: Het universele teken voor ‘lunch’ (anno 2021 nog veilig en zonder dubbele betekenis te gebruiken. Beloofd).

Wil je meer lezen over je smartphone? Kijk dan eens bij de andere tips en tricks op Mobiel.nl. Bijvoorbeeld over hoe je gifjes maakt en zoekt met je telefoon. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Dan krijg je handige artikelen direct in je mailbox.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 5/19/2021

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht