Roamingkosten in het buitenland in 2022

Slimme tips

Ga je binnenkort op vakantie? Dan is het wel zo verstandig eerst de roamingkosten op je vakantiebestemming te checken. We hebben daarom de roamingkosten voor alle providers hieronder op een rijtje gezet.

Roamingkosten binnen de EU

Goed nieuws! Als vakantieganger binnen de Europese Unie hoef je sinds 2017 niet langer meer bij te betalen voor sms’en, bellen en internetten. In de omsloten landen, zoals Turkije en Albanië, nog wel. Een aantal landen buiten de EU vallen soms -afhankelijk van je provder- alsnog binnen de bundel. Kijk dus voor vertrek goed of je in jouw vakantieland kan roamen uit je eigen bundel voordat je volop gebruikmaakt van 4G. Houd ook in je achterhoofd dat er wel roamingkosten in rekening worden gebracht voor bellen náár het buitenland vanaf thuis. Meer over de spelregels voor roamen uit je bundel lees je hier.

Langer dan vier maanden binnen de EU

Ga je voor langere tijd naar het buitenland? Providers hanteren een 'fair use policy'. Dit betekent dat zij maatregelen mogen nemen als jij ‘onredelijk’ gebruikmaakt van internetten, bellen en sms’en buiten Nederland, binnen EU-landen. Er is sprake van onredelijk gebruik als je vier maanden of langer buiten Nederland doorbrengt en in deze periode meer verbruikt in andere landen uit de EU dan in Nederland. Je krijgt hierover een waarschuwing van je provider. Vervolgens krijg je 14 dagen de tijd om hier iets aan te veranderen.

Roamen met een Unlimited abonnement binnen de EU

Heb je een mobiel abonnement met onbeperkt data? Houd er dan rekening mee dat je onbeperkte internet in het buitenland niet volledig onbeperkt is. Bij Tele2 kan je in het buitenland (binnen de EU) maximaal 24 GB per maand verbruiken uit je bundel. Daarna ga je een buitenbundeltarief betalen van € 0,0030 per MB. Bij KPN krijg je met een Unlimited Data-abonnement maximaal 50 GB data per maand als je op reis bent binnen de EU. Met je Vodafone Red Unlimited abonnement is dit 40 GB per maand. Bij T-Mobile kan je tot 26 GB per maand uit je bundel gebruiken.


Roamingkosten buiten de EU

Voor roamen buiten de Europese Unie betaal je een buitenlandtarief. De kosten hiervoor lopen uiteen per provider en per land. Voor internetten buiten de EU geldt een datalimiet van € 60,50. Om verder te internetten moet je het limiet handmatig uitschakelen. Wil je toch graag genieten van internet op je vakantiebestemming als er geen WiFi aanwezig is in de buurt? Dan is het verstandig om voor vertrek een tijdelijke buitenlandbundel aan te schaffen (als dat mogelijk is bij jouw provider). Hieronder vind je per provider meer over gebruik buiten de EU.

Roamingkosten buiten de EU bij Tele2

Buiten de EU kan je bij Tele2 niet vanuit je bundel die je in Nederland gebruikt internetten, bellen en sms’en. Wil je internetten, bellen en sms'en buiten de EU? Gebruik dan een Verre Landen Bundel. Tele2 heeft vier Verre Landen Bundels (XS, S,M en L). Ook kan je er voor kiezen om te betalen per MB, minuut en sms buiten de hundel. Op de website van Tele2 zie je van ieder land de prijs voor internetten, bellen en sms'en buiten de bundel en de kosten voor een Verre Landen Bundel voor betreffend land. Tele2 heeft een handige tool gebouwd waarmee je kan zien per land wat de tarieven zijn. Vul hiervoor het land in waar je naartoe gaat en druk vervolgens op enter.

Roamingkosten buiten de EU bij T-Mobile

Je hebt bij T-Mobile twee opties om online te blijven: een extra internetbundel nemen óf betalen per MB, minuut en sms. T-Mobile heeft de wereld opgedeeld in zones. Wat je betaalt voor internetten, bellen en sms’en in een land buiten de EU verschilt per zone. Wil je weten wat de precieze kosten zijn op jouw bestemming? Sms vanaf je eigen mobiele nummer gratis ‘PRIJS [LAND]’ naar 5545, bijvoorbeeld PRIJS THAILAND. Je krijgt dan een sms terug met de geldende tarieven in het betreffende land. Kies je voor een Travel & Surf-pas? Dan kan je mobiel internetten in het buitenland voor een vaste prijs. De kosten voor de internetpas hangen af van de zone waar je naartoe reist en het aantal MB’s dat je kiest. De prijzen variëren van € 1,95 tot € 39,99. Sinds juni 2018 heeft T-Mobile de Travel & Surf-passen verhoogd. Je krijgt 2x zoveel MB's voor dezelfde prijs.

Roamingkosten buiten de EU bij Vodafone

Ga je ver op reis, dan kan je een voordeelbundel van Vodafone kopen om te besparen op je telefoonrekening. Kies uit de pakketten ‘Alles in 1 Wereld’ en ‘Alles in 1 Wereld XL’ via je persoonlijke account bij Vodafone. Je krijgt dan een dagbundel met wat minuten, sms’jes en MB’s en betaalt alleen als je de bundel gebruikt. Het is dus niet nodig de bundel steeds aan en uit te zetten. Zit je voor 80 procent door je bundel heen? Dan krijg je een sms. Bij 100 procent verbruik weer. Voor € 5,- krijg je 30 MB, 30 belminuten en 30 sms’jes. Ook kun je overal vandaan 30 minuten gebeld worden zonder extra kosten. Betaal je € 8,50? Dan krijg je 100 MB, 100 belminuten en 100 sms’jes. Je kunt 100 minuten gebeld worden zonder extra kosten.

Roamingkosten buiten de EU bij KPN

Met KPN in het buitenland betaal je standaard een buitenbundeltarief per MB, minuut of sms. Om voordeliger uit te zijn in het buitenland kan je bij KPN een ‘Extra Bundel’ aanzetten via je persoonlijke account bij KPN. Het land waar je naartoe gaat is bepalend voor welke bundel je gebruikt en wat de prijs is. Op de website van KPN kan je zien wat de kosten voor een buitenlandbundel of de kosten per MB, minuut en sms zijn op jouw vakantiebestemming zijn. Je ontvangt een sms als je op 50, 75 en 100 procent van je bundel zit. Als je bundel op is, word je internet automatisch gestopt.

Roamingkosten buiten de EU bij hollandsnieuwe

Voor gebruik van data buiten de EU betaal je bij hollandsnieuwe aangepaste tarieven. De tarieven zijn verdeeld in verschillende zones. Een overzicht van alle roamingtarieven per zone vind je op de website van hollandsnieuwe. Selecteer hierbij het type contract, welke bundel je hebt en naar welk land je vertrekt. Je ziet dan direct wat je in deze zone betaalt voor bellen per minuut, gebeld worden, een sms versturen en ontvangen en mobiel internet per MB. Hollandsnieuwe biedt geen buitenlandbundels aan voor roamen buiten de EU.

Roamingkosten buiten de EU bij Ben

Bij Ben betaal je per minuut, sms en MB voor gebruik in het buitenland. De landen buiten de EU zijn opgedeeld in 4 zones. De prijs per MB, sms en belminuut hangt af van de zone waarin je je bevindt. Ben heeft geen buitenlandbundels om voordeliger te kunnen roamen buiten de EU. Op de website van Ben vind je een overzicht van de bel-, sms- en internetkosten van ieder land. In niet-EU-landen staat bij abonnementen automatisch een limiet ingesteld op mobiel internet van € 60,-. Wanneer je 80 of procent van deze limiet bereikt, brengt Ben je hierover met een sms op de hoogte. Heb je het totale limiet bereikt, dan ontvang je ook een sms van Ben en wordt je internetverbinding automatisch verbroken.

Roamingkosten buiten de EU bij Simyo

Met een abonnement van Simyo betaal je ook roamingkosten voor bellen, sms’en en internetten buiten de EU. De kosten die je maakt voor verbruik buiten je bundel zijn afhankelijk van de zone waarin je bent en waar je naartoe belt of sms’t. Het is niet mogelijk om een buitenlandbundel te bestellen voor goedkoper gebruik op jouw vakantiebestemming. Op de website van Simyo kan je de tarieven per land en zone gemakkelijk terugvinden. Om met Simyo in het buitenland te kunnen bellen, moet bellen in het buitenland vooraf ingeschakeld worden. Zet de optie 'Bellen in en naar het buitenland' aan op je persoonlijke Simyo-account. Je vindt deze optie onder het kopje Instellingen - Netwerkinstellingen. Je kunt de optie weer uitzetten als je terugkomt vanuit het buitenland.

Roamingkosten buiten de EU bij Budget Mobiel

Als je een Sim Only abonnement hebt bij Budget Mobiel en je gaat buiten de EU, dan is het niet morgelijk om te internetten, bellen of sms'en. Wil je toch je telefoon blijven gebruiken? Dan kun je Extra Tegoed aanschaffen. Je betaalt dan per sms, minuut of MB een bepaald tarief. Budget Mobiel heeft landen onderverdeeld in zeven zones. Op de site van Budget Mobiel kun je vinden in welke zone het land dat je bezoekt valt. Er zijn meerdere opties om Extra Tegoed aan te schaffen. Dit kan via iDEAL betaalt worden als je inlogt bij MijnBudget of via de Budget Thuis App. Ook kun je per sms Extra Tegoed aanschaffen. Sms dan 'extra' naar 7171 voor € 15- tegoed, dat je betaalt via automatische incasso.

Roamingkosten buiten de EU bij Youfone

Buiten de EU betaal je bij Youfone per belminuut, sms en MB. De prijs voor één MB is buiten de EU € 7,50. Gebeld worden is € 1,- en een sms € 0,50. Op de website van Youfone zijn alle kosten per land te vinden in een tarievensheet. Let op: Youfone heeft internet buiten de EU standaard geblokkeerd voor nieuwe aansluitingen. Dit kun je wijzigen door in te loggen op MyYoufone.

Roamingkosten buiten de EU bij Lebara

Als je op reis gaat naar buiten de EU met Lebara, dan moet je rekening houden dat je eigen bundel niet geldig is. Gelukkig heeft Lebara een ontzettend handige tool op hun website staan waarmee je alle internationale tarieven kunt zien. Met een Sim Only bij Lebara kun je maximaal 10 euro buiten je bundel internetten, bellen of sms'en. Dit om een onverwachte hoge rekeningen te vermijden. Wil je toch meer gebruiken? dan heeft Lebara een buitenbundeltegoed die je kunt kopen.

Let op: de providers kunnen de regels voor roamen in het buitenland op ieder moment wijzigen. Het kan daardoor voorkomen dat de informatie op deze pagina niet meer volledig up-to-date is. We raden je daarom aan om vlak voor vertrek óók de website of app van jouw provider te checken voor actuele informatie.


Tips om je roamingkosten in de hand te houden

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van gratis WiFi op plekken waar dit mogelijk is.
  • Koop -als je van plan bent om te roamen op vakantie en indien mogelijk bij jouw provider- voordat je op vakantie gaat een buitenlandbundel.
  • Zet je internet alleen aan op het moment dat je wilt internetten. Zet hem daarna direct weer uit.
  • Installeer een handige ‘datateller-app’ die je data telt. In nieuwere Android-versies zit dit ingebouwd in je telefoon.
  • Wees zuinig met het versturen en bekijken van video’s en het downloaden en luisteren van muziek. Dit kost ongemerkt veel data.
  • Stel in dat je telefoon automatisch de mobiele variant van een website toont. Het laden van een mobiele site (wanneer mogelijk) kost je namelijk veel minder data.
  • Zet automatisch updaten en synchroniseren van je apps op de achtergrond uit. Het verversen van grote bestanden vraagt namelijk veel van je data.
  • Let op bij grensgebieden en op zee. Het kan gebeuren dat je overschakelt naar het netwerk van het land net buiten de EU. Zit je op zee, dan maak je vaak verbinding met een satelliet in plaats van het netwerk van je provider. De kosten buiten de bundel lopen dan snel op.

Roaming uitschakelen

Een torenhoge telefoonrekening in het buitenland wil je voorkomen. Om zeker te weten dat je niet onbedoeld op internet gaat in landen buiten de EU, is het verstandig om je roaming uit te schakelen. In onderstaande video's vertellen we je hoe dit moet.

Geschreven door: Samantha/Nicole
Geplaatst op: 7/21/2022