4,7/5
Trustpilot 47.926 reviews

Alles over snel mobiel internet

Slimme tips

Of je nu vertrektijden wil checken, je moeder wil Whatsappen dat je eraan komt of in de trein een gek YouTubefilmpje wil bekijken: voor vrijwel alle apps op je mobiele telefoon of tablet heb je internet nodig. Onderweg is er doorgaans geen WiFi beschikbaar, dus dan is snel mobiel internet wel handig. Maar hoe snel is het mobiele netwerk van jouw provider eigenlijk? En waar ligt dat aan?

Wat is mobiel internet?

Met mobiel internet heb je onderweg, dus buiten het bereik van een draadloze WiFi-verbinding, toegang tot internet. In Nederland zijn er 4 aanbieders met een mobiel netwerk: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Andere providers hebben geen eigen netwerk maar maken gebruik van het netwerk van 1 van deze 4 aanbieders. Ben maakt gebruik van T-Mobile, Hollandsnieuwe van Vodafone en Simyo van KPN. Via de simkaart van je provider krijg je toegang tot het mobiele netwerk.

Er zijn heel veel zaken die invloed hebben op de snelheid van het mobiele netwerk dat je gebruikt. Het kan bijvoorbeeld al verschil maken of je in een drukke stad of in een bos aan het internetten bent. Het meest van invloed op je mobiele internetsnelheid zijn de dekkingsgraad van je provider (1) en je abonnement (2).

Dekkingsgraad van je mobiele netwerk

Door heel Nederland staan zendmasten. Die communiceren via radiogolven met je telefoon en zorgen ervoor dat je mobiel kunt internetten. Hoe verder je van zo’n mast verwijderd bent, hoe lager je internetsnelheid. Je kunt het ook omdraaien: hoe meer zendmasten, hoe groter de kans dat je je dicht(er)bij een zendmast bevindt en hoe groter de kans dat je snel kunt internetten.

Sommige gebieden in Nederland vallen (bijna) buiten het bereik van een zendmast van een bepaald netwerk. Dat noem je een lage dekkingsgraad (of een slechte dekking). Het kan voorkomen dat je buiten het bereik van een zendmast van de ene provider valt, maar dat je wel heel dicht bij een zendmast van een andere provider zit. Daarom is het goed om, zeker als je in een wat dunbevolkter deel van Nederland woont, even te checken hoe het met de dekkingsgraad van je provider zit. Als je Googelt op ‘dekking [naam provider]’ vind je snel de informatie die je nodig hebt.

Mobiel internet en je abonnement: MB vs. Mbps

Als je een abonnement voor je mobiele telefoon afsluit kun je kiezen voor verschillende internetbundels. Je betaalt dan voor de hoeveelheid data die je gebruikt. Je datagebruik wordt gemeten in Megabytes (MB’s) en stijgt als je onderweg veel van internet gebruik maakt. Een YouTubefilmpje kijken in de trein kost je bijvoorbeeld zo’n 131 MB per uur.

Zit je over je databundel heen, dan wordt je mobiele internetsnelheid vertraagd of zelfs helemaal stopgezet. Verder zegt het aantal MB’s niet zoveel over de snelheid van je mobiele internetbundel. De aanduidingen 3G, 4G en 5G doen dat wel. De letter ‘G’ staat hier voor ‘Generatie’ en is een indicatie van hoe nieuw - en dus hoe snel - het netwerk is dat je gebruikt. 4G is anno 2020 het meest gebruikelijk. Internetsnelheden bij deze technologie gaan vanaf 100 megabit per seconde (ook wel Mbps). Ter vergelijking: voor het bekijken van dat YouTubefilmpje heb je (bij een standaardinstelling van 480p) ten minste 3 Mbps nodig.

In de tabel hieronder vind je de maximale theoretische downloadsnelheid per provider. Hier geldt: hoe hoger het aantal mbps, hoe sneller het internet. ‘Maximaal’ betekent dat er bij de provider ook abonnementen verkrijgbaar zijn met een lagere snelheid (minder Mbps). ‘Theoretisch’ betekent dat het aantal Mpbs onder de ideale omstandigheden (meestal in een laboratorium) zijn getest: de snelheden vallen in de praktijk vaak een stukje lager uit. Geen zorgen: youtuben is geen probleem.

Downloadsnelheden per mobiele provider

 Provider Megabit per seconde
Tele2 225
T-Mobile 256
Vodafoen 350
KPN 300
Hollandsnieuwe 250
Ben 225
Simyo 256

 

5G: Mobiel internet van de toekomst

Waar we in Nederland eerst nog tot 2026 leken te moeten wachten, is het startsein voor 5G in Nederland inmiddels al flink naar voren getrokken. Dit razendsnelle mobiele netwerk maakt de weg vrij voor allerlei nieuwe toepassingen: denk bijvoorbeeld aan virtual reality, zelfrijdende auto’s met internetverbinding en meer. Met een beetje geluk download je straks niet 1, maar 100 YouTubefilmpjes tegelijk - in minder dan een seconde. Wij kunnen in elk geval niet wachten…

Op de hoogte blijven?

Nieuwe ontwikkelingen in smartphoneland? Wij zijn er sneller bij dan 5G! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om van al ons nieuws als eerste op de hoogte te zijn.

Geschreven door: Redactie
Geplaatst op: 01-04-2020