4,6/5 op Trustpilot 4,6/5
Trustpilot 51.156 reviews

iOS 16: nieuwe update voor iPhone

Aankondigingen & Geruchten

Op maandag 6 juni kondigde Apple iOS 16 aan tijdens de hun ontwikkelaarsconferentie WWDC. Deze grote software-update komt met onder andere een vernieuwd toegangsscherm, uitgebreide mogelijkheden voor focus features, foto’s in de iCloud makkelijk delen en nog veel meer. Lees het overzicht met de belangrijkste nieuwe functies hieronder.

Aangepast toegangsscherm

Het toegangsscherm krijgt in iOS 16 een make-over. Zo kun je tot iOS15 daar je tijd, datum en meldingen zien. In iOS 16 kun je het toegangsscherm aanpassen. Pas het lettertype en de kleur aan van de klok naar jouw smaak en voeg widgets toe aan het scherm. Zo kun je een weerapp op je scherm zetten, je agenda van de dag inzien via een widget en bekijken of je je bewegingsdoel hebt behaald. Er komt ook een widget voor live activities. Met deze app krijg je live updates te zien van bijvoorbeeld hoe dichtbij je bestelde Uber is en wat de tussenstand is bij die ene belangrijke sportwedstrijd. Je kunt ook makkelijker meerdere toegangsschermen maken met elk een achtergrond en stijl. De meldingen op je iPhone worden in iOS 16 verplaatst van bovenin je scherm naar onderin in je beeld.

Focus-filters

Gebruik je de focus feature voor bijvoorbeeld werk, slaap of persoonlijke tijd? Met deze focustijden kun je zelf instellen van welke apps en personen je meldingen binnenkrijgt. Met iOS 16 kun je toegangsschermen aan je focus koppelen met bijbehorende widgets. Zo kun je voor je werkfocus een professionele achtergrond met je agenda en andere apps voor je werk kiezen en in je vrije tijd een mooie foto van je kinderen, huisdier of vakantiebestemming als achtergrond kiezen. Met één simpele swipe switch je makkelijk tussen de verschillende focussen.

Naast de achtergronden zijn er ook focus-filters toegevoegd. Hiermee bepaal je zelf wat je te zien krijgt per focus in apps zoals agenda en berchten, maar ook in apps die van derden zijn. Zo kun je voorkomen dat je meldingen van je werkmail krijgt als je Persoonlijk focus actief is.

Berichten aanpassen

Gebruik jij iMessage vaak? Dan komt deze nieuwe functie misschien als geroepen. Want in iOS 16 kun je berichten die je net hebt verstuurd toch nog aanpassen. Per ongeluk naar de verkeerde persoon gestuurd? Dan kun je tot 15 minuten na verzending je bericht intrekken. Ook kun je een bericht als ongelezen markeren als je er pas later op kunt reageren. Ook nieuw in iOS 16 is de optie om je foto’s in je iCloud makkelijk te delen met maximaal vijf andere mensen. Zo kan iedereen bijvoorbeeld foto’s uploaden van die ene vakantie, dat ene feestje of dat bezoekje aan een pretpark.

Andere nieuwe functies in iOS 16

Naast deze updates heeft Apple nog meer functies toegevoegd aan iOS 16. Met Passkeys heb je een nieuwe manier om in te loggen, die volledig versleuteld is en veiliger is dan tweestaps-authenticaties. De mailapps heeft ook een update gekregen om een e-mail terug te halen die je hebt verstuurd en ku je berichten inplannen. Heb je een afbeelding waarbij je het onderwerp naar voren wil halen of de achtergrond wil verwijderen? Dat kan ook makkelijk in iOS 16.

Releasedatum iOS 16

Een exacte releasedatum is nog niet gegeven door Apple. Wel kunnen testers deze zomer aan de slag met de betaversies van iOS 16. Zo kan Apple testen bij een select groepje gebruikers wat werkt en niet en dat zo nodig aanpassen. De definitieve versie van iOS 16 is nog niet aangekondigd door Apple, maar wordt verwacht in september 2022. Deze update zou dan ook standaard geïnstalleerd zijn op de iPhone 14-serie, die ook wordt verwacht in september 2022.

Geschikte iPhones voor iOS 16

De volgende iPhones krijgen de update naar iOS 16:

 • iPhone 13-serie
 • iPhone 12-serie
  
 • iPhone 11-serie
  
 • iPhone X-serie (X, XR, XS en XS Max)
  
 • iPhone 8 (Plus)
  
 • iPhone SE 2022 en iPhone SE 2020
  

Dit betekent dat de volgende modellen op iOS 15 blijven draaien:

 • iPhone 7 (Plus)
 • iPhone 6s (Plus)
 • iPhone SE 2016

Deze modellen krijgen nog wel beveiligingsupdates, maar geen nieuwe functies meer. De iPhone 14-serie die waarschijnlijk in september 2022 zal worden aangekondigd, zal al standaard voorzien zijn van iOS 16.

Mochten er in de tussentijd nog meer informatie vrijkomen over de nieuwe functies, dan wordt dit bericht bijgewerkt.

Geschreven door: Samantha
Geplaatst op: 6/9/2022

Ook interessant


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden


Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Terug naar overzicht